Megdöbbentő! Három gazdasági tévhit, amellyel azonnal le kell számolni

A Wharton Business School egyik professzora rávilágított, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb gazdasági problémája a téves információk tömkelegének terjedése.Három ilyen tévképzettel számolunk ma le.

Az első tévhit, amelyre a szerző, Morgan Housel felhívja a figyelmet az, hogy "Kínában készül a legtöbb dolog, amire az amerikaiak a pénzüket költik".

 

Ezzel szemben tény, hogy a személyes fogyasztási kiadások mindössze 2,7 százalékát fordítják kínai termékekre és szolgáltatásokra, miközben e kiadások 88,5 százaléka amerikai termékekre és szolgáltatásokra megy el.

 

A munkaügyi statisztikai hivatal 2010-es jelentése szerint egy átlagos amerikai jövedelmének 34 százalékát költi a lakhatásra, 13 százalékát élelmiszerekre, 11 százalékát biztosításokra, 7 százalékát egészségügyi ellátásra és 2 százalékát oktatásra. Ezek a kategóriák teszik ki a kiadások közel 70 százalékát, és szinte teljesen egészében amerikai termékekre és szolgáltatásokra fordítják őket.

 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint például az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszereknek mindössze 7 százaléka származik importból. Ha magukat a fizikai javakat nézzük, a kínai eredetű behozatal csak töredéke az amerikai kiadásoknak. Az Egyesült Államokban megvásárolt nem tartós fogyasztási cikkek - mint például élelmiszer, ruházati cikkek és játékok - 6,4 százaléka érkezik Kínából, 76,2 százaléka pedig belföldi gyártmányú.

 

A tartós fogyasztási cikkek - például gépjárművek és bútorok - 12 százalékát készítik Kínában, 66,6 százalékát viszont Amerikában.

 

Mi táplálja mégis ezt a tévhitet?

 

Részint valószínűleg abból a benyomásból származik, hogy az amerikai feldolgozóipari bázis rohamosan zsugorodik. A sokak számára meglepő igazság azonban az, hogy a feldolgozóipari termelés valójában közel áll minden idők legmagasabb szintjéhez. Ami zuhant az utóbbi évtizedekben, az a foglalkoztatottság.

 

A technológia és az automatizálás lehetővé tette az amerikai gyártóknak, hogy többet termeljenek kevesebb dolgozóval. Például a U.S. Steel amerikai fémipari konszern Garyben működő gyára 1950-ben 6 millió tonna acélt állított elő 30 ezer munkavállalóval. Jelenleg 7,5 millió tonnát termel mindössze 5000 dolgozóval. A kibocsátás növekedett, a foglalkoztatottság csökkent.

 

Kettes számú tévhit: az Egyesült Államok Kínának tartozik a legtöbbel

 

A tény az, hogy az amerikai államadósság 7,6 százalékát birtokolja Kína. Az amerikai államadósság értéke tavaly novemberben 14,9 billió dollár volt, ennek 7,6 százaléka, azaz 1,13 billió dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben.

 

A fennmaradó rész legnagyobb birtokosa azonban maga az amerikai szövetségi kormány, amely különböző állami alapok, például a társadalombiztosítási vagyonkezelő alap révén mintegy 4,4 billió dollár értékben birtokosa kincstári értékpapíroknak. A szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve további 1,6 billió dollár tulajdonosa.

 

Az államadósság maradéka szövetségi államok és helyi önkormányzatok (700 milliárd dollár), hazai magánbefektetők (3,1 billió dollár) és a más, nem kínai külföldi befektetők (3,5 billió dollár) között oszlik meg.

 

Kínának valóban sokkal tartozik az Egyesült Államok. A külföldi hitelezők közül valóban Kína áll az első helyen 1,13 billió dollárral, majd Japán (1 billió dollár) és az Egyesült Királyság (429 milliárd dollár) következik, azaz Japán és az Egyesült Királyság együtt lekörözi Kínát.

 

"Hányszor hallotta már, hogy valaki azt mondja: túl sok pénzt kölcsönöztünk Japántól vagy az Egyesült Királyságtól? Én soha. De milyen gyakran hallani a 'Kína a mi bankárunk' álláspont valamiféle változatát? Túl gyakran, azt mondanám" - fogalmazott Housel.

 

A hármas számú tévhit az, hogy az Egyesült Államok kőolajimportjának nagyobb része a Közel-Keletről származik.

 

Ezzel szemben tény, hogy az Egyesült Államokban felhasznált kőolajnak mindössze 9,8 százaléka érkezik a Közel-Keletről. Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatalának (EIA) adatai szerint az Egyesült Államok napi olajszükséglete 19,2 millió hordó. Ennek a 49 százalékát belföldön termelik ki, a többi importból származik. A behozatalnak kis részét teszi ki a közel-keleti olaj, s az utóbbi években csökkenő tendenciával.

 

Tavaly a Perzsa-öböl térségéből - Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek - importált kőolaj a felhasznált mennyiség 9,8 százalékát tette ki, miközben 2001-ben ez az arány még 14,1 százalék volt. Az Egyesült Államok több mint kétszer annyi kőolajat vásárol Kanadától és Mexikótól, mint a Közel-Keletről. Ha ezt hozzáadjuk a belföldön kitermelt mennyiséghez, nyilvánvaló, hogy a felhasznált olaj túlnyomó része Észak-Amerikából származik.

 

"Nem szabad bagatellizálni az energiahelyzetünket. Az ország felerészt még mindig az importált olajtól függ. Ez baj. De kell-e a Közel-Keletnek akkora figyelmet kapnia, mint amekkorát kap, ha az olajfüggőségről beszélünk? Ami a biztonságot és a geopolitikai stabilitást illeti, talán. A mennyiséget tekintve, valószínűleg nem" - véli Morgan Housel.

 

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás:

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát, a beruházáshoz a kormány több mint egymilliárd forint támogatást biztosított az önkormányzatnak - hangzott el a szerdai átadó ünnepségen.
2024. 04. 26. 10:30
Megosztás: