Megdöbbentő! Három gazdasági tévhit, amellyel azonnal le kell számolni

A Wharton Business School egyik professzora rávilágított, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb gazdasági problémája a téves információk tömkelegének terjedése.Három ilyen tévképzettel számolunk ma le.

Az első tévhit, amelyre a szerző, Morgan Housel felhívja a figyelmet az, hogy "Kínában készül a legtöbb dolog, amire az amerikaiak a pénzüket költik".

 

Ezzel szemben tény, hogy a személyes fogyasztási kiadások mindössze 2,7 százalékát fordítják kínai termékekre és szolgáltatásokra, miközben e kiadások 88,5 százaléka amerikai termékekre és szolgáltatásokra megy el.

 

A munkaügyi statisztikai hivatal 2010-es jelentése szerint egy átlagos amerikai jövedelmének 34 százalékát költi a lakhatásra, 13 százalékát élelmiszerekre, 11 százalékát biztosításokra, 7 százalékát egészségügyi ellátásra és 2 százalékát oktatásra. Ezek a kategóriák teszik ki a kiadások közel 70 százalékát, és szinte teljesen egészében amerikai termékekre és szolgáltatásokra fordítják őket.

 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint például az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszereknek mindössze 7 százaléka származik importból. Ha magukat a fizikai javakat nézzük, a kínai eredetű behozatal csak töredéke az amerikai kiadásoknak. Az Egyesült Államokban megvásárolt nem tartós fogyasztási cikkek - mint például élelmiszer, ruházati cikkek és játékok - 6,4 százaléka érkezik Kínából, 76,2 százaléka pedig belföldi gyártmányú.

 

A tartós fogyasztási cikkek - például gépjárművek és bútorok - 12 százalékát készítik Kínában, 66,6 százalékát viszont Amerikában.

 

Mi táplálja mégis ezt a tévhitet?

 

Részint valószínűleg abból a benyomásból származik, hogy az amerikai feldolgozóipari bázis rohamosan zsugorodik. A sokak számára meglepő igazság azonban az, hogy a feldolgozóipari termelés valójában közel áll minden idők legmagasabb szintjéhez. Ami zuhant az utóbbi évtizedekben, az a foglalkoztatottság.

 

A technológia és az automatizálás lehetővé tette az amerikai gyártóknak, hogy többet termeljenek kevesebb dolgozóval. Például a U.S. Steel amerikai fémipari konszern Garyben működő gyára 1950-ben 6 millió tonna acélt állított elő 30 ezer munkavállalóval. Jelenleg 7,5 millió tonnát termel mindössze 5000 dolgozóval. A kibocsátás növekedett, a foglalkoztatottság csökkent.

 

Kettes számú tévhit: az Egyesült Államok Kínának tartozik a legtöbbel

 

A tény az, hogy az amerikai államadósság 7,6 százalékát birtokolja Kína. Az amerikai államadósság értéke tavaly novemberben 14,9 billió dollár volt, ennek 7,6 százaléka, azaz 1,13 billió dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben.

 

A fennmaradó rész legnagyobb birtokosa azonban maga az amerikai szövetségi kormány, amely különböző állami alapok, például a társadalombiztosítási vagyonkezelő alap révén mintegy 4,4 billió dollár értékben birtokosa kincstári értékpapíroknak. A szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve további 1,6 billió dollár tulajdonosa.

 

Az államadósság maradéka szövetségi államok és helyi önkormányzatok (700 milliárd dollár), hazai magánbefektetők (3,1 billió dollár) és a más, nem kínai külföldi befektetők (3,5 billió dollár) között oszlik meg.

 

Kínának valóban sokkal tartozik az Egyesült Államok. A külföldi hitelezők közül valóban Kína áll az első helyen 1,13 billió dollárral, majd Japán (1 billió dollár) és az Egyesült Királyság (429 milliárd dollár) következik, azaz Japán és az Egyesült Királyság együtt lekörözi Kínát.

 

"Hányszor hallotta már, hogy valaki azt mondja: túl sok pénzt kölcsönöztünk Japántól vagy az Egyesült Királyságtól? Én soha. De milyen gyakran hallani a 'Kína a mi bankárunk' álláspont valamiféle változatát? Túl gyakran, azt mondanám" - fogalmazott Housel.

 

A hármas számú tévhit az, hogy az Egyesült Államok kőolajimportjának nagyobb része a Közel-Keletről származik.

 

Ezzel szemben tény, hogy az Egyesült Államokban felhasznált kőolajnak mindössze 9,8 százaléka érkezik a Közel-Keletről. Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatalának (EIA) adatai szerint az Egyesült Államok napi olajszükséglete 19,2 millió hordó. Ennek a 49 százalékát belföldön termelik ki, a többi importból származik. A behozatalnak kis részét teszi ki a közel-keleti olaj, s az utóbbi években csökkenő tendenciával.

 

Tavaly a Perzsa-öböl térségéből - Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek - importált kőolaj a felhasznált mennyiség 9,8 százalékát tette ki, miközben 2001-ben ez az arány még 14,1 százalék volt. Az Egyesült Államok több mint kétszer annyi kőolajat vásárol Kanadától és Mexikótól, mint a Közel-Keletről. Ha ezt hozzáadjuk a belföldön kitermelt mennyiséghez, nyilvánvaló, hogy a felhasznált olaj túlnyomó része Észak-Amerikából származik.

 

"Nem szabad bagatellizálni az energiahelyzetünket. Az ország felerészt még mindig az importált olajtól függ. Ez baj. De kell-e a Közel-Keletnek akkora figyelmet kapnia, mint amekkorát kap, ha az olajfüggőségről beszélünk? Ami a biztonságot és a geopolitikai stabilitást illeti, talán. A mennyiséget tekintve, valószínűleg nem" - véli Morgan Housel.

 

A mosókapszula hülyeség, átverés? Jobban mos mint a sima mosópor, vagy sem?

A mosókapszulák egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években, miközben a hagyományos mosóporok továbbra is széles körben elérhetők és használatosak. Sok háztartásban azonban felmerül a kérdés, hogy valóban hatékonyabbak-e ezek az újabb termékek, vagy csak egy marketinghúzásról van szó, ami drágább, de nem hoz jelentős eredménybeli különbséget? Cikkünkben utánajárunk annak, hogy a mosókapszulák hogyan viszonyulnak a hagyományos mosóporokhoz, és miben térnek el egymástól.
2024. 05. 08. 01:30
Megosztás:

Fedezd fel az 1 dollár alatti vezető kriptovalutákat: XRP, DOGE és Raboo a lenyűgöző megtérülésért

A kriptovilág ismét felpezsdült, miután május elején kissé bizonytalanul kezdett. Az 1 dollár alatti kriptovaluták iránti érdeklődés újra erősödik, mivel a befektetők olyan alacsony kockázatú, de magas megtérülésű lehetőségeket keresnek portfóliójuk diverzifikálásához, amelyek jelentős hozamot eredményezhetnek. A Dogecoin és az XRP is a szóban forgó nevek között szerepel, ám nagy piaci kapitalizációjuk miatt jelentős árnövekedésük korlátozott.
2024. 05. 08. 01:00
Megosztás:

Pénzadománygyűjtést indít gyermekek számára az Ökumenikus Segélyszervezet

Kapaszkodó program elnevezéssel, 3 ezer rászoruló gyermek támogatására szolgáló országos pénzadománygyűjtő programot indít az Ökomenikus Szeretetszolgálat - jelentette be a szervezet kommunikációs igazgatója kedden Budapesten.
2024. 05. 08. 00:30
Megosztás:

Száguldanak az AI érmék: a Worldcoin, az AIOZ Network és az eTukTuk vezet

Az AI kriptovaluta projektek szárnyalnak, ahogy a befektetők újra nekilódultak a befektetésnek.
2024. 05. 08. 00:01
Megosztás:

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

Magyarország továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val - közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 07. 23:30
Megosztás:

A magyar gazdaság összeépült az egyetemekkel

A magyar gazdaság összeépült az egyetemekkel, a képzési rendszer alkalmazkodott az ipar igényeihez, az innovációs elvárásokhoz - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ipari és technológiai szakkiállításainak keddi megnyitóján.
2024. 05. 07. 23:00
Megosztás:

Már működik az új szegedi PSP átrakóterminál

Már működik a szegedi PSP Terminál, amelyet az egykori kiskundorozsmai átrakó területén alakított ki a Petrolsped Szállítmányozási Kft., majdnem egymilliárd forintos beruházással - tájékoztatta a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kedden az MTI-t.
2024. 05. 07. 22:30
Megosztás:

Emelkedett a német külkereskedelmi többlet márciusban

Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
2024. 05. 07. 22:00
Megosztás:

Három hónapja tart a fogyasztás növekedése idehaza

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest 2024 márciusában 4,2 százalékkal nőtt, ezzel az éves összevetést tekintve az idei év első negyedévében töretlenül, összességében 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene - emelte ki a legfrissebb statisztikai jelentéshez fűzött keddi kommentárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 07. 21:30
Megosztás:

Nőtt az e-kereskedelem forgalma tavaly

A magyar e-kereskedelmi piacon működő webáruházak által kiszolgált online rendelések száma 2023-ban meghaladta a 83 milliót, értéke mintegy 1474 milliárd forintot tett ki, 8,5 százalékkal nőtt 2022-höz képest - derül ki a GKID piackutató vállalat és a Mastercard digitális kereskedelmi körképéből, amelyet kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 05. 07. 21:00
Megosztás:

Még mindig sokunk nem elég körültekintő, mikor online vásárol

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét - közölte az OTP Mobil friss reprezentatív felmérésnek eredményeit kedden az MTI-vel.
2024. 05. 07. 20:30
Megosztás:

Egy hónap és indul az otthonfelújítási program

Lezárult az otthonfelújítási program felhívástervezetének társadalmi egyeztetése - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel
2024. 05. 07. 20:00
Megosztás:

Sose látott mélyponton a sörfogyasztás Csehországban

Történelmi mélypontra került 2023-ban a sörfogyasztás Csehországban.
2024. 05. 07. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 07. 19:00
Megosztás:

Új csúcson a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 314,06 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 68 882,55 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 05. 07. 18:30
Megosztás:

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az unióban márciusban

Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban márciusban.
2024. 05. 07. 18:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 07. 17:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság (KH) és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), azért, hogy a két szervezet támogassa egymás munkáját a korrupció megelőzése és az integráció fejlesztése terén - közölte a KH és az NVSZ közös közleményben kedden az MTI-vel.
2024. 05. 07. 17:00
Megosztás:

Nem lehet megkerülni a mesterséges intelligenciát

A mesterséges intelligencia (MI) megkerülhetetlen, egyre fontosabb szerepe lesz, ugyanakkor a globális gazdaságban mindenki a saját technológiáját védi, a kereskedelmi háborúk pedig akadályozzák a technológiai fejlődést - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter konferencián kedden Budapesten.
2024. 05. 07. 16:30
Megosztás:

Cél a k+f tevékenység erősítése

A cél a nagy termelő üzemek kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységének erősítése - mondta Joó István kormánybiztos kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 05. 07. 16:00
Megosztás: