Londonban már mindenki egész éves magyar recesszióval számol

Növekedési szempontból valószínűleg kiábrándító második negyedéven vannak túl a közép- és kelet-európai gazdaságok - vélekedtek új helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, egyöntetűen idei egész éves recessziót jósolva a magyar gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics befektetőknek összeállított negyedéves térségi áttekintése szerint az euróövezet mélyülő problémáit az eddigi adatok alapján az elmúlt negyedévben is megszenvedték Európa felzárkózó gazdaságai, amelyek teljesítménye valószínűleg tovább gyengült a júniussal zárult három hónapban. A ház előrejelzése szerint "az erősen nyitott" cseh és magyar gazdaság "tovább süllyedt a recesszióba" a gyengülő külső kereslet és a hazai költségvetési szigor együttes hatására.

 

A Capital Economics londoni közgazdászai a magyar gazdasággal kapcsolatban kiemelték, hogy az IMF/EU-egyeztetések megkezdődésével enyhült a befektetői kockázatkerülés a magyar eszközök iránt, ami abban is megmutatkozott, hogy a magyar kötvénypiac a növekvő euróövezeti piaci stressz jelei ellenére is erősödött az utóbbi időben. A ház elemzői szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar reálgazdaság a második negyedévben a legrosszabbul teljesítők között volt a térségben. A cég számításai szerint a magyar ipari termelés értéke áprilisban és májusban, éves összevetésben átlagosan 1,8 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos éves visszaesés után, és májusban ehhez járult a kiskereskedelmi értékesítés újabb csökkenése.

 

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján közölték: az általuk figyelembe vett, a magyar gazdasági ciklussal együtt haladó jelzőszámok alapján a ház a második negyedévre 0,8 százalék körüli éves összevetésű visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban. Ugyanennek a jelzőszám-együttesnek a figyelembe vételével a cég a cseh gazdaságban is recessziót, éves összehasonlításban 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol az elmúlt negyedévre.

 

Egy másik nagy pénzügyi csoport, a Goldman Sachs (GS) londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai féléves felzárkózó térségi előrejelzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az idei év eddigi szakaszában a közép-európai hármak (CE-3) - Magyarország, Csehország és Lengyelország - a 2009 második negyedében mért legutóbbi mélypont óta a leggyengébb teljesítményüket nyújtották. A GS szakértőinek saját számításai szerint ez az országcsoport az idei első negyedévben, éves összevetésben átlagosan 0,4 százalékos GDP-növekedést produkált. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a CE-3 gyengeségének elsődleges tényezője a magyar és a cseh gazdaság volt; Lengyelország viszonylag jól teljesített az erőteljesebb hazai kereslet miatt.

 

A GS szakértői a világgazdaság egészére az idén 3,3 százalékos, 2013-ban 3,9 százalékig gyorsuló növekedést valószínűsítenek, a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térségben azonban ettől elmaradó, átlagosan 3,0 százalékos, illetve 3,7 százalékos GDP-pluszt várnak az idei és a jövő évre. E csoporton belül a ház előrejelzése szerint az idén Csehország és Magyarország lesz egész éves recesszióban. A Goldman Sachs prognózisa azt valószínűsíti, hogy a cseh gazdaság teljesítménye 2012 egészében 0,2 százalékkal, a magyar hazai össztermék értéke 1,0 százalékkal csökken. A GS londoni elemzői 2013-ra Csehországban 1,7 százalékos, Magyarországon 1,2 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.

 

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a múlt héten tette közzé Londonban működési területére kidolgozott új előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

 

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az új EBRD-jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett. Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az idén az egész átalakuló régióban.

 

A Cityben ugyanakkor vannak valamivel derűlátóbb előrejelzések is a magyar gazdaság várható teljesítményére.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport legújabb prognózisa szerint a magyar hazai össztermék 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre azonban már valószínűleg 1 százalékkal növekszik. (MTI)

Pluszos kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 10. 10:00
Megosztás:

Újabb banknál igényelhető akár 10% önerővel lakáshitel

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.
2024. 05. 10. 09:30
Megosztás:

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

A távközlési és a közüzemi késedelmes fizetések megszaporodtak, míg a lakossági kamatstop és a magas kamatszint miatt megcsappanó hitelfelvételi kedv következtében a lejárt banki követelések visszaszorulóban voltak az elmúlt időszakban a MAKISZ adatai szerint. Új helyzetet teremthet a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben. A követeléskezelők a bajba került ügyfelek figyelmét felhívják az úgynevezett adósvédő szervezetek sokszor kontraproduktív tevékenységére.
2024. 05. 10. 08:30
Megosztás:

A legnagyobb pontosság és minőség: az erőforrás, ahol mindent megtudhat a kiber-sportokról

A cybersport nem csupán egyfajta szórakozási forma, hanem a számítógépes játékokon alapuló csapat- vagy egyéni versenyek egész világa.
2024. 05. 10. 08:15
Megosztás:

így változott a forint árfolyama péntek reggelre

Alig változott, vegyesen mozdult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama péntek reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 10. 08:00
Megosztás:

2024 kiemelt adózási témája a globális minimumadó

Megjelent a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb, 2024-es adóbrosúrája, amely 22 európai és 3 közép-ázsiai ország adórendszerét tekinti át, eligazodást nyújtva a régióban befektetni szándékozó piaci szereplők számára. Az idén tizenkettedik alkalommal megjelent kiadvány részletesen tárgyalja az adóterhek és járulékok, a bérek, valamint az infláció aktuális tendenciáit, és különös figyelmet fordít a nemzetközi adózás történetében bekövetkezett legnagyobb változásra, a globális minimumadó bevezetésére. Magyarországon a reálbérek csökkenése és a globális minimumadó mellett az USA-val fennálló adózási egyezmény megszűnése gyakorolhat jelentős hatást a gazdasági környezetre.
2024. 05. 10. 07:30
Megosztás:

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek, mennyit és miért jattolnak a magyarok?

A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is. A HelloPay országos, reprezentatív kutatása szerint a felnőtt lakosság körében megoszlanak a vélemények, hogy milyen szituációban, kinek és mennyit illik fizetni egy szolgáltatásért – különösen, ami a vendéglátóipart illeti. A megkérdezettek negyede mindig, 13 százalékuk viszont sosem ad borravalót, és a fiatalabb generációk is egyre öntudatosabbak a kiszolgálás díjazását illetően.
2024. 05. 10. 07:00
Megosztás:

Eredményjavulást és forgalom bővülést ért el a Vajda-Papír 2023-ban

Rekord nagyságú profitot ért el, mind abszolút értékben, mind az árbevételhez viszonyítva Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír 2023-ban, így a várakozásoknak megfelelően kiemelkedő eredménnyel, forgalombővüléssel és jelentős eredményjavulással zárta a tavalyi évet.
2024. 05. 10. 06:30
Megosztás:

A Művészetek Völgye minden eddiginél színesebb és több programmal várja a fesztiválozókat

A Művészetek Völgye Fesztivál idén több programmal várja a fesztiválozókat, mint valaha, akik közel 3000 lehetőségből választhatnak majd július 19. és 28. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein.
2024. 05. 10. 06:00
Megosztás:

Menekítik az emberek a millióikat az adó elől: nagy siker a TBSZ

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők. A TBSZ-eken tartott pénz 4870 milliárd forintra hízott, ami másfélszer annyi, mint egy éve - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 05. 10. 05:30
Megosztás:

Hasznos tippek a villanypásztorok telepítéséhez

Egy villanypásztor-rendszer nem olcsó mulatság, ezért érdemes felkészülni a telepítésére. Ha ugyanis a rendszert nem szakszerűen építjük ki, akkor könnyen lehet, hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de anyagi kára is keletkezhet annak, aki nem figyel oda a részletekre.
2024. 05. 10. 05:00
Megosztás:

Folytatódnak a győri vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai - közölte a MÁV szerdán a honlapján.
2024. 05. 10. 04:30
Megosztás:

A pénzügyileg legstabilabb magyar vállalatok között a Ganz

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz) a pénzügyileg legmegbízhatóbb vállalatoknak járó minősítést kapta a Dun & Bradstreet Hungary Kft.-től (Dun & Bradstreet). A nemzetközi üzleti információszolgáltató és minősítő cég a Ganz tevékenységét a társaság nyilvános vállalati és üzleti adatainak figyelembevételével értékelte.
2024. 05. 10. 04:00
Megosztás:

A volt Binance vezérigazgatót, CZ-t 4 hónapra ítélték, a BTC újra áttörte a fontos 62 000 dolláros ellenállást, a Rollblock ($RBLK) 840%-os növekedés előtt áll

Hónapokig tartó küzdelem után a medve trenddel szemben a Bitcoin (BTC) újra lendületet vesz, áttörve a 62 000 dolláros kulcsfontosságú ellenállási zónát, jelezve a bikák visszatérését. Ez abban az időben történik, amikor a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének alapítója, Changpeng Zhao pénzmosás miatt börtönbe kerül. Bár az elemzők úgy vélték, hogy a volt Binance vezérigazgató elítélése megingatja a piacot, ennek éppen az ellenkezője történt, és a piac fellendült.
2024. 05. 10. 03:00
Megosztás:

Nők 40 éves nyugdíj jogosultság - Megváltozik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Ezt általában mindenki tudja, de mi történik a nyugdíjak összegével?
2024. 05. 10. 02:00
Megosztás:

Sok pénzt kaphatsz érte, ha a Te pénztárcádban van ez a sérült 200 Ft-os pénzérme!

Sokan nem tudják, de létezik egy 2009-es évben előállított, hibás 200 forintos széria, ami lázban tartja a ritka érmek gyűjtőit Magyarországon. Lehetséges, hogy épp a Te pénztárcádban lapul?
2024. 05. 10. 01:00
Megosztás:

Mvm közművek átírása egyszerűen, online

Minden közműszolgáltatót, így az mvm-et is értesíteni kell, amennyiben a felhasználó személyében változás áll be, hiszen a szolgáltatási szerződést ilyenkor módosítani kell, át kell írni az új felhasználó nevére.
2024. 05. 10. 00:31
Megosztás:

Utolsó esély a Solana multichain érméhez, a DOGEVERSE már 13 millió dollárt gyűjtött

Már nincs sok időd megvásárolni a Solana legnagyobb, multichain mém érméjét, a Dogeverse-t. Az egy hónapja tartó előértékesítés hamarosan véget ér.
2024. 05. 10. 00:01
Megosztás:

GKID-Mastercard: elfogyni látszik a belföldi e-kereskedelem lendülete, miközben hazánkban is hódítanak a kínai webshopok

Továbbra sem látszik a fellendülés a belföldi e-kereskedelmi piacon. Ráadásul a jelenség nem magyar sajátosság, szinte minden régiós és EU-s piacot érint. Az okok között pedig elsősorban az elmúlt két év folyamatos vásárlóerő-csökkenése, valamint a látványosan megerősödő kínai e-kereskedők térhódítása áll. Ebben a piaci környezetben az online vásárlókért folyó versenyben egyre nehezebb dolga van a hazai vállalkozásoknak – derül ki a GKID és a Mastercard közös, Digitális Kereskedelmi Körkép néven publikálásra kerülő riportjának legújabb, 2024-es kiadásából.
2024. 05. 09. 23:00
Megosztás:

Május 21-ig van ideje az szja-bevallási tervezetek leadásának

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 05. 09. 22:30
Megosztás: