Válaszolt a PITEE a PSZÁF közleményére

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) válaszolt a PSZÁF közleményére, amelyet az alábbiakban közlünk.

A PSZÁF a tegapi nap folyamán szerkesztőségünkbe megküldött levelében reagált a PITEE múlt heti sajtóközleményére, amely szerint a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) az elmúlt napokban több médiumban az ügyfelek számára megtévesztő, valótlan tartalmú állításokat tett közzé a PSZÁF-ról és a Pénzügyi Békéltető Testületről (PBT).

 

A PSZÁF tegnapi közleményére azonnal reagált a PITEE, amelyet az alábbiakban olvashat:

 

A PSZÁF közlemény lényegi része így szól:

 

Az egyesület állítása szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2004-ben „előírta” a bankoknak, hogy a devizahitelek teljes hiteldíj-mutatójának (THM) kiszámításakor költségként vegyék figyelembe a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamaik közötti eltérést (amit az egyesület „árfolyamrésnek” nevez).Az egyesület közlésével ellentétben a PSZÁF ilyet nem írt elő. Az ekkor hatályos hitelintézeti törvény, a THM számítását meghatározó kormányrendelet előírásai alapján a PSZÁF nyilvános kommunikációjában épp ellenkezőleg, fogyasztói kockázatként folyamatosan arra hívta fel az érintett ügyfelek figyelmét: a THM mutató értéke nem tükrözi a hitel árfolyamváltozásával kapcsolatos kockázatát.

 

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy hol van a csúsztatás a fent idézett PSZÁF közleményben, aztán felsoroljuk a PSZÁF elmúlt években kiadott dokumentumait, amelyekben a PSZÁF világosan leírta, hogy az “árfolyamrés” egy “a devizahitelek folyósítása és törlesztése során felmerülő speciális költség”, végül pedig elgondolkozunk azon, vajon van-e értelme a THM számításokról vitatkozni. Kérjük olvassa el a PSZÁF nyilatkozatát valamint ezt a bejegyzést és döntse el, hogy vajon a PSZÁF-nak vagy nekünk ad-e igazat.

Hol van a csúsztatás a fent idézett PSZÁF közleményben?

A PSZÁF fent idézett közleményében azt állítja, hogy nem írta elő a bankoknak “hogy a devizahitelek teljes hiteldíj-mutatójának (THM) kiszámításakor költségként vegyék figyelembe a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamaik közötti eltérést“  hanem “fogyasztói kockázatként folyamatosan arra hívta fel az érintett ügyfelek figyelmét: a THM mutató értéke nem tükrözi a hitel árfolyamváltozásával kapcsolatos kockázatát“.

 

Ha megfigyeljük a két idézett tagmondatot, akkor azt látjuk, hogy az első tagmondat tárgya a “deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamaik közötti eltérés” (más néven “árfolyamrés”a második tagmondat tárgya pedig  az árfolyamváltozásával kapcsolatos kockázat“.

 

A PSZÁF állítása leegyszerűsítve így hangozna: Nem mondtuk hogy az árfolyamrés költség, hanem azt mondtuk hogy az árfolyamváltozás egy kockázat. A PSZÁF tehát a nyilatkozatában összekeveri az “árfolyamrés” és az “árfolyam-kockázat” kifejezéseket!

 

Ismereteink szerint azonban az “árfolyamrés” egy úgy nevezett tranzakciós költség, az ”árfolyam-kockázat” pedig egy tranzakciós kockázat. Elkeserítőnek tartjuk, hogy a PSZÁF úgy tesz mintha ez a két kifejezés ugyanazt jelentené! Akit érdekel bővebben az “árfolyamrés” és az ”árfolyam-kockázat” kifejezések közötti eltérés az olvassa el a “A PBT is a bankokat védi (H-PBT-H-1128/2012)” című bejegyzésünket.

 

A PSZÁF elmúlt években kiadott dokumentumai

A PSZÁF fent idézett közleményében azt állítja, hogy mi találtuk ki az “árfolyamrés” megjelölést, és hogy a PSZÁF “nem írta elő” a bankoknak az “árfolyamrés” figyelembe vételét a THM számítása során.

Lássuk mit mondott a PSZÁF az árfolyamrésről az elmúlt években (a felsorolás nem teleskörű):

 

PSZÁF és az árfolyamrés 2004

 

A vételi és eladási árfolyam különbsége

 

A vételi és eladási árfolyam közötti különbség (árfolyamrés) mértékét a pénzintézet szabadon állapítja meg. A vételi árfolyam alacsonyabb az eladásinál. A különbség mértéke változó, 0,2-0,4 %-tól akár 2-3%-ig is terjedhet. Ez változatlan árfolyam mellett egy tízmilliós hitel esetében legalább néhány tízezer forinttal növeli a hitel költségeit, szélső esetben pedig száz-ezres nagyságú többletköltséget jelent. Mivel az árfolyam rendszerint módosul, a devizahitelekkel kapcsolatos ajánlatokban feltüntetett – a hitelnek a kamat mellett valamennyi változatlan költségét jelző – teljes hiteldíj-mutató (THM) gyakran nem tartalmazza a vételi és eladási árfolyam különbségét, ezért annak mértékére és a felszámítás módjára a hitel igénylésekor fordítsunk külön figyelmet.

 

forrás: Amit a devizahitelekről tudni kell!

 

A PSZÁF és az árfolyamrés 2005 

 

III. 2. A devizahitelek folyósítása és törlesztése során felmerülő speciális költségek
A összevont költségmutató, a THM mutató, a költségek jellegéből adódóan nem tartalmazhatja mindazokat a költségek, amelyek a hitel több éves törlesztése során eltérő valószínűséggel felmerülhetnek. A deviza hitelezés során felmerülő speciális költségek közül a THM mutató csak azokat a költségeket veheti számításba, amelyek biztosan felmerülnek, mint például

 

- a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbséget (árfolyamrés), 

 

Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbség (árfolyamrés)

 

A devizaalapú hitelek esetében a folyósításnál deviza-vételi, a törlesztésnél pedig devizaeladási árfolyammal számol a hitelnyújtó. A hitel folyósításakor az ügyfél devizában veszi fel a hitelt, majd eladja forintért a hitelnyújtónak, és a kapott forintot átutalja az eladónak, kivitelezőnek. A hitel törlesztése ugyancsak devizában történik úgy, hogy először az adós forintért devizát vásárol a hitelnyújtótól, majd a megvásárolt devizából kifizeti a hitel törlesztőrészletét. A deviza-vételi árfolyam alacsonyabb a deviza-eladási árfolyamnál, deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamot a hitelnyújtó határozza meg, ez hitelintézetenként eltérő, mértékű, általában 0,5% és 3% közötti költség felszámítására kerül sor. (A felszámított árfolyamrés konkrét mértékei példaként a következők: BB 0,5%, FHB 2%, HVB 0,7%, CIB 3%). Ezt a költséget a teljes hiteldíj mutatónak (THM) tartalmaznia kell.

 

forrás: A bankok ingatlanfedezetű devizahiteleinek összehasonlító elemzése (5-6. oldal).


A PSZÁF és az árfolyamrés 2006

 

Forintban történő folyósítás és törlesztés esetén ezért számolni kell a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel is. A különbség, azaz az árfolyamrés nagyságát a hitelintézet – az adott deviza piaci kondícióira, illetve a hitelintézet üzletpolitikájára figyelemmel – szabadon állapíthatja meg. Mértéke változhat, akár 2-3% is lehet.

 

forrás: Devizaalapú, ingatlanfedezetű hitelek

 

A PSZÁF és az árfolyamrés 2008

 

A vételi és eladási árfolyam közötti különbség, az árfolyamrés mértékét a bank szabadon állapítja meg. A különbség mértéke változó, 0,2-0,4%-tól akár 2-3%-ig is terjedhet. FONTOS, hogy a devizában nyújtott hitelek THM-je tartalmazza az átváltásból adódó költségeket, azonban az esetleges árfolyam- vagy kamatváltozásról, és az emiatt megváltozó törlesztő részletekről nem ad információt.

 

forrás: PSZÁF a fogyaztókért: Kézzel fogható pénzügyek (14. oldal)

 

és ugyancsak 2008-ban

 

Hasonlítsa össze a különböző ajánlatok Teljes Hiteldíj Mutatóját (THM)! A THM a hitellel kapcsolatos összes költséget mutatja meg százalékos formában, egyéves időszakra vonatkozóan. A devizahitelek THM-je tartalmazza a vételi és eladási árfolyam különbségéből (ún. árfolyamrés) eredő költséget.

 

forrás: PSZÁF a fogyasztókért: Deviza Hitelek  (17. oldal)

 

Következtetések


Honnan származik az “árfolyamrés” megjelölés?

 

Aki elolvassa a fenti idézeteket, az láthatja, hogy nem mi, hanem a PSZÁF választotta az  ”árfolyamrés” megjelölést a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti különbségre.  Ezt a különbséget valóban lehet sok más kifejezéssel is jelölni (pl. “árfolyamkülönbség”, “árfolyamkülönbözet”, “árfolyammarzs”, “konverziós marzs”, “bid-ask szpread” stb.) a lényeg viszont mindig ugyan az. Mi azért használjuk az “árfolyamrés” megjelölést, mert ezt láttuk a legtöbbször a PSZÁF kiadványaiban (l. fent).

 

Költség-e az “árfolyamrés”?

 

Aki elolvassa a fenti idézeteket, az továbbá azt is láthatja, hogy nem mi, hanem a PSZÁF definiálta a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbséget (nevezzük azt bármilyen néven is) a devizahitelekhez kapcsolódó költségként. A PSZÁF elnöke még 2010-ben is úgy nyilatkozott, hogy a bankok milliárdokat kerestek ezzel a költségelemmel (Milliárdokat keresnek a bankok a devizahiteles árfolyamtrükkön).

 

Kötelezte-e a PSZÁF a bankokat az “árfolyamrés” figyelembevételére?


A fenti idézetek azt is mutatják, hogy a PSZÁF 2004-ben csak javasolta, hogy “igénylésekor fordítsunk külön figyelmet” arra, hogy a THM tartalmazza az árfolyamrés miatti költséget. Ezzel szemben a PSZÁF 2005-ben már azt írta “Ezt a költséget a teljes hiteldíj mutatónak (THM) tartalmaznia kell“. A szóhasználat változása arra utal, hogy a PSZÁF 2004/2005-ben kötelezővé tette az “árfolyamrés” figyelembe vételét a THM számítása során.

 

Magyarország jogállam?

 

Elkeserítőnek tartjuk, hogy a PSZÁF letagadja, hogy az elmúlt években többször is foglalkozott az árfolyamrés kérdésével! Elkeserítőnek tartjuk, hogy a PSZÁF 2012-ben ellentmond a saját korábbi állásfoglalásainak!

 

Van-e értelme a THM számításokról vitatkozni?

 

A devizahitelek fénykora 2005-2008 között volt. Az akkori törvényi szabályozás szerint a bankoknak fel kellett tüntetniük szerződéseikben a szerződéshez kapcsolódó összes költséget valamint a költségek alapján számolt teljes hiteldíj mutatót. A jelenleg élő devizahitel-szerződésekben tehát megtalálható a szerződések költségei és a szerződések eredeti THM-je.

 

A költségek és a THM-ek segítségével nagyon egyszerűen ellenőrizni lehet, hogy a bankok figyelembe vették-e a THM számítása során a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamaik közötti eltérést. Ehhez nem kell mást csinálni, mint a szerződésekben feltüntetett költségek alapján újra kell számolni a THM-et.

 

A PITEE egyesület ellenőrizte a THM számításokat a K&H Bank Zrt. valamint az OTP Bank Nyrt. devizahitel-szerződésekben és ez alapján állapítottuk meg azt, hogy a K&H Bank Zrt. nem(!) vette figyelembe az árfolyamrés értékét ellenben az OTP Bank Nyrt. figyelembe vette az árfolyamrés értékét.

Ez nem vita kérdése, hanem egyszerű matematika.

 

Összegzés

 

A PSZÁF 2004 óta azt állította, hogy az árfolyamrés értéke egy “speciális költség” amit a THM-nek “tartalmaznia kell“. Bizonyíték: A bankok ingatlanfedezetű devizahiteleinek összehasonlító elemzése (5-6. oldal)

 

A PSZÁF állítása szerint a bankok milliárdokat kerestek ezzel a költségelemmel. Bizonyíték: Milliárdokat keresnek a bankok a devizahiteles árfolyamtrükkön

 

A PITEE egyesület 2011-ben megvizsgálta hogyan manipulálták a bankok a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbség (árfolyamrés) növelésével a devizahitelek költségeit! Bizonyíték: Így működött az “árfolyamtrükk”

 

A PITEE egyesület 2012-ben megvizsgálta a K&H Bank Zrt. és az OTP Bank Nyrt. néhány devizahitel-szerződését és megállapította, hogy az OTP Bank Nyrt. figyelembe vette a THM számítása során a a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbség  (árfolyamrés) értékét, ezzel szemben a K&H Bank Zrt. nem(!) vette figyelembe vette a THM számítása során a a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbség értékét.

 

Ha Magyarország jogállam, akkor a THM-et nem lehet két különböző módon számolni. A két bank közül az egyik bank THM számítása hibás!

 

Ennek a felismerésnek az alapján eljárást indítottunk a K&H Bank Zrt. ellen, és kértük hogy a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) vizsgálja meg a PSZÁF korábbi dokumentumait valamint a K&H Bank Zrt. devizahitel-szerződésében feltüntetett THM-et, és mondja ki, hogy a K&H Bank Zrt. álal feltüntetett THM értéke hibás, mert az nem tartalmazza az árfolyamrés miatti költséget.

 

Ezzel szemben A PBT 2012. augusztus 24. napján kelt határozata úgy foglal állást, hogy a „THM számítása során az árfolyamrést semmilyen jogcímen nem kellett, és nem is lehetett figyelembe venni“ Bizonyíték: H-PBT-H-2079/2012.

 

A PBT határozatának egyenes következménye, hogy akkor az OTP Bank Nyrt. THM számítása hibás. Ha a PBT elkötelezett a jogállami értékek és a saját határozata mellett, akkor meg kell, hogy állapítsa az OTP Bank Nyrt. devizahitel-szerződéseiről, hogy azokban a THM számítása hibás, mert az OTP Bank Nyrt. figyelembe vette a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti különbséget!

 

Egy jogállamban elfogadhatatlan lenne, hogy egy felügyeleti szerv (értsd PSZÁF) és a mellé rendelt vitarendező fórum (értsd PBT) eltérő álláspontot képviseljen a THM számítással kapcsolatban!

 

A további félreértések elkerülése érdekében elvárjuk a PSZÁF-tól, hogy

 

- adjon magyarázatot arra, hogy az elmúlt években a felügyeleti ellenőrzések során miért nem tűnt fel, hogy a K&H Bank Zrt. és az OTP Bank Nyrt. eltérő módon számította ki a devizahitel-szerződésekben feltüntetett THM értékét!


- foglaljon nyilvánosan állást arról, hogy vajon a THM számítások során a figyelembe kellett-e venni a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok közötti különbség (a PSZÁF korábbi szóhasználatával élve “árfolyamrés”) értékét!

 

A fenti kérdésekre kapott válasz fogja eldönteni azt, hogy az OTP Bank vagy a K&H Bank devizahitelesei menekülnek-e meg a bankok szorításából?

 

(forrás: http://pitee.wordpress.com/)

Az új WienerAI mém érme kereskedési botot indít, az előértékesítés már 700 millió dollárnál jár

A kripto legújabb, kibernetikus kolbászkutya szenzációja egy AI mém érme, a WienerAI (WAI). Ez az újdonság most a kriptovaluták legfejlettebb, kezdőbarát kereskedési botját adta hozzá az ökoszisztémájához. Eközben tart az ICO-ja, amely három hét alatt már több mint 700 000 dollárt gyűjtött össze.
2024. 05. 03. 00:01
Megosztás:

A Market Építő Zrt. nyereséggel zárt tavaly

A Market Építő Zrt. tavaly 21,09 milliárd forint nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban 34,39 milliárd forintot tett ki az adózott eredménye - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2024. 05. 02. 23:30
Megosztás:

Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház

Átadták a mintegy hatszázmillió forintból megújult Csokonai Közösségi Házat Csurgón kedden.
2024. 05. 02. 23:00
Megosztás:

A Pfizer Covid-gyógyszere sokat hozott a konyhára

A Pfizer tegnap piacnyitás előtt publikálta első negyedéves számait, ami egy egyszeri, még a koronavírus járványhoz köthető többletbevételnek köszönhetően felülmúlta a várakozásokat.
2024. 05. 02. 22:30
Megosztás:

Lecsengett nálunk a recesszió

Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés mértéke a kérdés - mondta az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza.
2024. 05. 02. 22:00
Megosztás:

Gazdasági növekedésre számít a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Kossuth rádió Déli krónika című műsorában szerdán.
2024. 05. 02. 21:30
Megosztás:

A vártakhoz képest nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban áprilisban

Az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma az elemzői várakozásoknál jelentősebben nőtt áprilisban az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közölt adatai szerint.
2024. 05. 02. 21:00
Megosztás:

Megkezdődhet a Pázmány Campus beruházás

Kezdődhet a Pázmány Campus beruházás, miután a Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire kimondott változtatási tilalmat, amivel a VIII. kerületi önkormányzat akadályozni próbálta az egyetemi és kerületi fejlesztési terveket - közölte Lázár János szerdán a közösség oldalán.
2024. 05. 02. 20:30
Megosztás:

Szeptemberre elkészül a gyulai református általános iskola új tornaterme

Elérte legnagyobb magasságát a kormány több mint kétmilliárd forintos támogatásával megvalósuló tornaterem, amelyet szeptembertől használhatnak a gyulai református általános iskola diákjai - közölte közösségi oldalán Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester.
2024. 05. 02. 20:00
Megosztás:

Nagyszabású fejlesztést hajtott végre a LEDFAK Kft.

Komplex, 260 millió forintos fejlesztést hajtott végre mezőtúri telephelyén a LEDFAK Gyártó és Szereléstechnikai Kft., amely a beruházásra csaknem 182 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán - közölte az MTI-vel az áramelosztó, szabályozó készülékek gyártásával foglalkozó cég.
2024. 05. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 02. 19:00
Megosztás:

BÉT - Elemző: "oldalazás" jellemezte a magyar piac mozgását

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,03 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel 68 123,99 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 02. 18:30
Megosztás:

Nagyot ugrott a Kometa'99 adózott nyeresége tavaly

Az olasz többségi tulajdonban lévő Kometa'99 Zrt. nettó árbevétele tavaly 21,2 százalékkal 93,569 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye 153 százalékkal 2,914 milliárd forintra emelkedett egy év alatt - közölte a kaposvári székhelyű húsipari társaság éves jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 02. 18:00
Megosztás:

Az MVM megnövekedett adózott eredménnyel zárt tavaly

Az MVM 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárt tavaly a 2022-es 72,7 milliárd forint után - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett konszolidált éves jelentésből.
2024. 05. 02. 17:30
Megosztás:

A Budapesti Ingatlan Nyrt. nem fizet osztalékot

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) nem fizet osztalékot, erről a társaság kedden tartott éves rendes közgyűlésén döntöttek - közölte a BIF kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 02. 17:00
Megosztás:

Már lehet pályázni a kamatmentes, uniós forrású beruházási hitelre

A vállalkozások keddtől igényelhetik az uniós forrású kamatmentes beruházási hitelt, legfeljebb százmillió forint értékhatárig - tájékoztatta a programot lebonyolító Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t.
2024. 05. 02. 16:30
Megosztás:

Még egy ideig nem csökkentene a Fed, de legalább nem is emel

Tegnap este fejeződött be a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, ahol– egyhangúlag – az 5,25-5,5 százalékos szinten tartották a kamatsávot, ami megfelelt a piac és az elemzők várakozásainak.
2024. 05. 02. 16:00
Megosztás:

A PannErgy Nyrt. nem fizet osztalékot

A PannErgy Nyrt., nem fizet osztalékot a tavalyi év után, a társaság adózott eredményét teljes egészében az eredménytartalékba helyezi - közölte a PannErgy kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján a közgyűlés határozatát.
2024. 05. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvezőtlen volt az április a fogyasztói bizalomra nézve az Egyesült Államokban

Romlott áprilisban, immár a harmadik egymást követő hónapban a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 02. 15:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az Eximbank nyeresége

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 2,25 milliárd forintról 18,583 milliárd forintra növelte a nyereségét tavaly éves összevetésben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett beszámolóban.
2024. 05. 02. 14:30
Megosztás: