Orbán: talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet

Szabadságharcos hagyományai miatt talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet - idézte Orbán Viktor miniszterelnököt internetes kiadásában a The Weekly Standard című amerikai neokonzervatív magazin.

 "Talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet. Tízmillió szabadságharcos. Ennek vannak előnyei, de kormányzati oldalról ez nehéz" - nyilatkozott hivatalában a kormányfő a nyomtatásban október 15-én megjelenő cikk szerzőjének, Christopher Caldwellnek, a magazin vezető szerkesztőjének, aki azt elemezte, hogy joggal bírálja-e Európa a magyar kormányfőt.  "Magyarország a legtisztább létező példája annak, hogy hogyan viselkedik egy 21. századi konzervatív kormány akkor, ha akadálytalanul kormányoz" - írta Caldwell. Szerinte azonban Orbán ennek ellenére "bajban van", mert a magyarországi értelmiség képviselői jó külföldi kapcsolataik révén befolyásolni tudják megítélését.
    

"Az európai történelem egyik fejezete lezárult. Nem vagyunk versenyképesek. Nem élhetünk úgy, mint korábban. Az európai élet mély átalakítására van szükség. Az egyetlen kérdés az, hogy mely kormányok erősek eléggé ahhoz és melyeknek van elegendő parlamenti többségük az átalakítás végrehajtatásához és melyeknek nincs" - idézte a miniszterelnököt a szerző, a vele szemben megfogalmazott külföldi bírálatokkal kapcsolatban. Bár kevés olyan nyugati politikus van, aki jobban különbözne Barack Obama amerikai elnöktől, mint Orbán Viktor, kettejük helyzetében vannak hasonlóságok.
    

"Mindketten az ellenzék jelképévé váltak, amikor a szavazók a megvetés üzenetét kívánták eljuttatni ahhoz a párthoz, amelytől felfordult a gyomruk" - írta a szerző, aki szerint a választók a hatalmon lévők elutasításával túllőttek a célon, és olyan kormányzatot hoztak létre, amely fölött nincs hatékony ellenőrzés. "Az Egyesült Államokban az eredmény az Obamacare (egészségügyi reform). Magyarországon az eredmény az új alkotmány" - írta Caldwell.
    

Orbán Viktor úgy hiszi, ellenfeleinek az az igazi baja az alkotmánnyal, hogy az ellentétben áll az európai vezetők legutóbbi nemzedékének ideológiájával. "Ez az oka annak, hogy Európában ilyen hevesen támadják az alkotmányt, különösen az 1968-as nemzedék. Ez nemcsak egy alkotmány, hanem az antitézise annak, ahogyan ők az európai történelmet értelmezik" - jelentette ki a szerzőnek a kormányfő.
   

"Megértem, hogy az európai intellektuális körökben létezik egy olyan értelmezése az európai történelemnek, amely szerint van egy olyan trend, amely a vallásostól a világi, a nemzetektől az internacionalizmus és a családoktól az egyén felé halad" - idézte fel az Európai Parlamentben a magyar alkotmány védelmében télen elmondott felszólalását Orbán Viktor.

 

"Ez az, amit önök haladásnak neveznek. Nem tudom, hogy önöknek igazuk van, vagy sem. De nem gondolom, hogy ez az egyetlen lehetséges értelmezése az európai történelemnek. Úgy gondolom, hogy Isten és a vallás, a család és a nemzet nemcsak a múlthoz tartozik. Ezek (a fogalmak) ugyanúgy a jövőhöz tartoznak. Ezért hajlandó vagyok vitát indítani. Ez egy hívőkre, családra és nemzetre alapozott alkotmány. Mi ezzel a probléma?" - tette hozzá.
    

Christopher Caldwell a magyar nemzetpolitikával kapcsolatban idézte a miniszterelnököt, aki szerint a mögött nem nacionalizmus, revansizmus vagy nemzeti kizárólagosság áll. Épp ellenkezőleg, a magyarok azért értékelik az európai integrációt, mert az lehetőséget adott arra, hogy érintkezzenek elszakított rokonaikkal.  "Ez az oka annak, hogy a magyarok többsége - a népszavazás résztvevőinek 84 százaléka - támogatta az EU-tagságot. Az EU azt jelenti, hogy nincsenek határok" - jelentette ki a kormányfő.

 

A szerző idézte Orbánt Viktort, aki kijelentette, hogy "zéró toleranciát" tanúsít az antiszemitizmus és a rasszizmus iránt. "Amit Magyarország tesz, az nincs összhangban azzal, ami mostanáig a fősodort jelentette a pénzügyi világban" - mondta a miniszterelnök a magyar gazdaságpolitikával, valamint az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.
    

A szerző emlékeztetett, hogy Orbán Viktor "konzervatív egykulcsos adót" vezetett be, amely nagyvonalú a gyerekes családokkal kapcsolatban. "A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen" - mondta a kormányfő. "Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket (...). Gazdasági értelemben lehet megoldás, de ez nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját" - fogalmazott.
    

A miniszterelnök a német kereszténydemokrata Ludwig Erhard "szociális piacgazdaságát" nevezte meg gazdasági gondolkodásának ihletőjeként. "Egyfajta igazságos teherelosztásra törekszünk, amibe az egyszerű adófizetőkön kívül másokat is igyekszünk bevonni" - idézte Christopher Caldwell a magyar gazdasági szabályozásokkal kapcsolatban a miniszterelnök szeptemberi parlamenti beszédét."Nem juthatunk ki a válságból ugyanolyan intézkedések segítségével, mint amilyenek oda juttattak bennünket" - közölte Orbán Viktor.  Christopher Caldwell hangot adott meggyőződésének, hogy a Nyugat sokat nyerne attól, ha hagyná, hogy egyes országok politikai laboratóriumként szolgáljanak. "Az Orbán Viktor Magyarországára adott reakcióikból ítélve a nyugati vezetők sohasem voltak kevésbé hajlandók egy ilyen dolgot eltűrni" - írta a szerző. (MTI)

Folytatódik Zalaegerszeg legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása

Több mint 1,8 milliárd forint beruházással folytatódik Zalaegerszegen, a város legfontosabb észak-déli közlekedési útvonalán a Kosztolányi út kétirányúsítása - közölte pénteken a helyszínen a zalai vármegyeszékhely polgármestere.
2024. 04. 28. 02:00
Megosztás:

Így lesz magasabb a nyugdíjad: szerezz több szolgálati időt!

A magyar nyugdíjszámítás módszereit sajnos sokan nem látják át tisztán, így aki nincs tisztában a "képlettel" az nem is tudja, hogy mire kell figyelnie ahhoz, hogy magasabb összegű nyugdíja legyen. A hazai nyugdíj képlet egyik fontos tényezője nem más, mint az un. szolgálati évek száma. Minél több szolgálati évünk van a nyugdíj-rendszerben, annál több lesz a nyugdíjunk. A kérdés tehát ebből következik: hogyan lehet minél több szolgálati évet összegyűjteni?
2024. 04. 28. 01:00
Megosztás:

ChatGPT: Ezt gondolja a Bitcoin felezés utáni árfolyamáról, de mire számíthat a 99Bitcoins?

A Bitcoin felezési eseménye jött és ment, így a befektetők most azon tűnődnek, hogy mi a következő lépés a világ legnagyobb kriptovalutája számára. A sok találgatás közepette a ChatGPT mesterséges intelligenciamodell is beszállt a találgatásokba, és átfogó elemzésében egy feleződés utáni árfolyam-előrejelzést adott a BTC-re.
2024. 04. 28. 00:01
Megosztás:

Ismét megjelenhet nyilvános programokon Károly király brit uralkodó

Ismét megjelenhet nyilvános programjain a brit uralkodó, akit az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek.
2024. 04. 27. 23:00
Megosztás:

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 22:00
Megosztás:

Új élelmiszeripari fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg. A figyelemre méltó fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 27. 21:00
Megosztás:

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket - közölték az MTI-vel a szervezők.
2024. 04. 27. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási fejlesztés valósult meg Érden

Mintegy egymilliárd forintból fejlesztette hulladékgazdálkodási rendszerét Érd.
2024. 04. 27. 19:00
Megosztás:

Már ebben az évben milliárdos üzletté válhat a női élsport

Idén haladhatja meg először világszinten a női élsportból származó összbevétel az egymilliárd dollárt - közölte az MTI-vel csütörtökön a Deloitte.
2024. 04. 27. 18:00
Megosztás:

Nagy segítség a GINOP Plusz a szociális szférának

Csaknem nyolcmilliárd forint uniós forrás támogatja a szociális partnerek kapacitásfejlesztését a GINOP Plusz 3.2.3-24 projekt pályázati felhívásának köszönhetően, amelynek célja, hogy elősegítse a hatékonyabb érdekképviseleti tevékenység ellátását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 27. 17:00
Megosztás:

A tavalyi év végéhez képest jobban aggódnak a munkahelyükért a magyar munkavállalók

Előző évhez képest minimálisan ugyan, de kissé visszaesett a magyar munkavállalók optimista percepciója az aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából. Az első negyedévben végzett felmérésből az is kiderül, hogy egy év alatt érzékelhetően lecsökkent az az időtáv, amelyet a megkérdezettek szerint a háztartásuk át tudna vészelni egy esetleges állásvesztés esetén.
2024. 04. 27. 16:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága áprilisban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2024. 04. 27. 15:00
Megosztás:

Egyre többen lopnak sajtot Hollandiában

A tolvajok egyre gyakrabban károsítják meg a holland tejtermelőket és sajtárusokat, a kár évente több tízezer eurót tesz ki - közölte Wim Meure-Buren, a holland tejtermelők szövetsége, a Boerderijzuivelbond elnöke az RTL Nieuws holland műsorszolgáltatónak nyilatkozva pénteken.
2024. 04. 27. 14:00
Megosztás:

Fontos levél érkezhet a NAV-tól

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre - tájékoztatta az adóhatóság pénteken az MTI-t.
2024. 04. 27. 13:00
Megosztás:

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium (AM) - közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 27. 12:00
Megosztás:

Adománycsomaggal segíti a családokat az Egyszülős Központ

Az Egyszülős Központ áprilisban és májusban összesen 10 millió forint értékű tisztítószer-, tisztálkodószer- és élelmiszer-adománnyal támogat egyszülős családokat - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt az Airbus bevétele az első negyedévben

Az első negyedévben az Airbus bevétele a megnövekedett kiszállításoknak köszönhetően a 2023 első negyedévihez képest 9 százalékkal 12,83 milliárd euróra nőtt, az egyszeri tételektől megtisztított üzemi eredmény ugyanakkor 773 millió euróról 25 százalékkal 577 millió euróra csökkent a cég honlapján csütörtökön publikált jelentés alapján.
2024. 04. 27. 10:00
Megosztás:

A takarítónő az higiénés fertőtlenítő menedzser? A szexi foglalkozásnevek csapdája

Tudja mi a különbség a sales maneger, a business development manager és account manager munkakörök között? A gyakorlatban nem sok: az álláshirdetések többségében mindhárom megnevezés az értékesítő pozíciót jelenti, a különbség annyi, hogy másképp nevezik az egyes cégeknél. Ezt viszont az álláskeresők többsége nem tudja, így gyakran eszükbe sem jut jelentkezni az állásra. Ezzel pedig mindenki veszít.
2024. 04. 27. 09:00
Megosztás:

Egészségpénztári számlával kompenzálható a szemüvegek drágulása

Néhány év leforgása alatt ugrásszerűen megnőtt a szemüvegek ára a KSH adatai szerint, így egyre nagyobb kiadást jelent a családok számára a szemüveg, ráadásul a magyar lakosság fele érintett. Jó tudni, mekkora segítséget jelenthet az OTP Egészségpénztár ilyen esetben is: azon kívül, hogy évente akár 150 ezer forint visszaigényelhető a pénztártagok vagy a munkáltatók befizetései után, ráadásul az OTP Egészségpénztárral szerződött szolgáltatók egy része kedvezményeket is biztosít a tagok számára, ami akár 30 százalékos is lehet.
2024. 04. 27. 08:00
Megosztás:

Ezek a kriptovaluták állnak a 3X-es emelkedés küszöbén

A befektetők óvatosak a kriptovalutákba történő befektetéssel, mivel a kriptopiac rendkívül volatilis. Amikor jó kriptovalutát választanak, fontos, hogy olyan érméket keressenek, amelyek pozitív bikás hangulatot mutatnak. Alapos piacelemzés elvégzése után, mely során kulcsfontosságú piaci mutatókat használtak, az elemzők úgy vélik, hogy a KangaMoon (KANG), a Pepe (PEPE) és a Floki (FLOKI) azon top kriptoérmék közé tartoznak, amelyek emelkedés küszöbén állnak.
2024. 04. 27. 07:30
Megosztás: