Így reagáltak az elemzők az újabb megszorításokra

A szükségesnél nagyobb mértékűnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán bejelentett 367 milliárdos jövő évi költségvetési kiigazítási csomagot, amely véleményük szerint tovább ronthatja a növekedési kilátásokat és emelheti az inflációt. A bejelentésre a forint és a részvényárfolyamok is gyengültek.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője túlzottnak nevezte a kiigazítás mértékét. Úgy vélte: az októberben bejelentett egyenlegjavító program mellett ugyan volt kockázata a 2,7 százalékos államháztartási hiány elérésének - az Erste 3,2-3,3 százalékos deficittel számolt -, de a 367 milliárdos kiigazítás túlzónak nevezhető, viszont ha az Európai Bizottság által prognosztizált 3,7-3,9 százalékos mértéket vesszük figyelembe, megfelelő a 3 százalék alatti hiány eléréséhez.
    

A most bejelentett hét lépés az elemző szerint tovább rontja a növekedési kilátásokat, és ebből a szempontból különösen a bankadó megfelezésének elhalasztását és a tranzakciós illeték kétszeresére emelését nevezte fájdalmasnak. Ezekkel ugyanis fennmarad a szektor terhelése 2013-ban is, ami kedvezőtlenül hat a banki hitelezési aktivitásra, a beruházásokra, a növekedésre - mondta.  Bár láthatóan a legújabb intézkedések a vállalatokat sújtják, Nyeste Orsolya szerint nem kétséges , hogy a terhek egy részét a vállalkozások a fogyasztókra hárítják, ami tovább távolítja a várható inflációt a 3 százalékos céltól. Mindezek alapján érthetőnek nevezte a negatív piaci reakciókat: a forint és a részvények gyengülését.
    

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI kérdésére elmondta: az Európai Unióval ellentétben - amely szerint a kormány felülbecsülte nemrég bejelentett csomagjának hatását - ő úgy ítéli meg, hogy a most, illetve a korábban a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett csomaggal akár 2 százalékra is csökkenhet a jövő évi hiány. A szakértő nem látja veszélyben az adóhatékonyság javulását, mivel évente mintegy 2.000 milliárd forintra becsülhető az adóelkerülés és adócsalás, így ha ennek csak egy részét is sikerül kifehéríteni, annak már jelentkezik a kedvező hatása. Hozzáfűzte ennek kapcsán, hogy - bár hatása nehezen megbecsülhető, de - indokolt az a döntés, amely szerint a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben.     Annak kapcsán, hogy nem felezik meg a bankadót jövőre, Suppan Gergely elmondta: ezzel nehezebben köthető megállapodás a Nemzetközi Valutalappal (IMF), amely korábban a bankadó kivezetését kérte.  Hozzáfűzte ugyanakkor: a nemzetközi környezet jelentős javulása miatt jelenleg "nincs égető szükség" egy IMF-megállapodásra.
    

Suppan Gergely kiemelte: a bejelentett intézkedésekkel jövőre könnyen elérhető a 2 százalékos költségvetési hiány is, ennek eredményeképpen pedig az is elképzelhető, hogy a nagyobb költségvetési mozgástér miatt nem kell halasztani a pedagógusok béremelését, vagy a kormány "kiegyezik" a bankokkal az adóról. Nyeste Orsolyához hasonlóan ő is úgy vélekedett, hogy a most bejelentett program visszafogja a gazdaság és a beruházások növekedését. (MTI)

Szakértők óvatosságra intenek a PEPE és a Cardano kapcsán az idei évben, de a DTX tőzsde előértékesítése új rekordokat fog dönteni

A Cardano (ADA) és a PEPE jelentős likvidátorokként jelentek meg az augusztus 5-i piaci összeomlás óta. Az áraik új mélypontokat értek el, és sok nagybefektető támogatta ezeket a kriptoeszközöket. Azonban most egy megújuló pozitív Bitcoin trend és növekvő fejlesztési tevékenységek közepette tanúi vagyunk.
2024. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Csekély volt az OECD-országok GDP-növekedése a második negyedévben

Az idei második negyedévben 0,5 százalék volt a GDP-növekedés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban negyedéves összevetésben ugyanúgy, mint az első negyedévben.
2024. 08. 24. 05:00
Megosztás:

Erős a kereslet a budapesti ingatlanpiacon

Az első hét hónapban 60 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában; a budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3 százalékkal 914 ezer forintra emelkedett; az átlagos, 65 négyzetméteres otthonra fordított összeg pedig 4 százalékkal nőtt, megközelítette a 60 millió forintot - közölte az MTI-vel a Duna House ingatlanforgalmazó pénteken.
2024. 08. 24. 03:00
Megosztás:

Ha a nyugdíjad 214.000 forint alatt van, akkor jól jártál januártól!

2024 január 1-től évente 48 ezer forint rezsitámogatást nyújtanak egyszerűsített, könnyen hozzáférhető formában azoknak a budapesti nyugdíjasoknak, akiknek havi juttatása nem haladja meg a 125 ezer forintot. A jövedelemhatárt ebben az esetben 100 ezer forintról emelték 125 ezer forintra. És a nem budapesti nyugdíjasok milyen összeget kapnak?
2024. 08. 24. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjasként így végezhet alkalmi munkát - szabályok 2024

Különösen a nyári nyaralási szezonban gyakori ez a helyzet, sokszor az állandó személyzet melletti kisegítők foglalkoztatása formájában. Ilyenkor több lehetőség közül választhat a munkáltató megoldásként. Köthető erre a rövid időre is határozott idejű munkaszerződés, de ennél jobb döntés lehet, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében kerül alkalmazásra a szükséges munkaerő. Nézzük, hogyan működik ez!
2024. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Közeleg a PlayDoge előértékesítés utolsó napja – ez lesz a következő nagy mém érme?

Azok, akik PlayDoge ($PLAY) tokeneket akarnak vásárolni előértékesítésben, már csak egy rövid ideig tehetik meg. Az előértékesítés augusztus 26-án lezárul, a token pedig tőzsdére megy, ahol sokszorosára nőhet az ára.
2024. 08. 24. 00:01
Megosztás:

A kripto jövője ígéretesnek tűnik: 3 érme, amelyekbe érdemes befektetni a maximális nyereség elérése érdekében 2025-ig a globális integráció közepette

Ahogy a digitális valuták egyre inkább összefonódnak a globális pénzügyi rendszerekkel, bizonyos kriptovaluták erős potenciált mutatnak lenyűgöző hozamok elérésére 2025-re. Ez az írás három kiemelkedő érmét vizsgál meg, amelyek jelentős növekedésére van kilátás. Az olvasók megtudhatják, mely digitális eszközök készülnek meglovagolni a pénzügyi innováció hullámát, és maximális nyereséget biztosítani.
2024. 08. 23. 23:22
Megosztás:

A Bitcoin feltámadásának útja a Fed és a Jackson Hole hírek alapján – Ezek az altcoinok nagy emelkedés előtt állnak

A legutóbbi fejlemények a Fed részéről és a Jackson Hole-i hírek alakítják a Bitcoin újjáéledésének kilátásait. Az éleslátó befektetők figyelemmel kísérik azokat az altcoinokat, amelyek jelentős növekedést érhetnek el a Bitcoin helyreállásával párhuzamosan. Fedezd fel, mely kevésbé ismert digitális eszközök profitálhatnak ezekből a kulcsfontosságú gazdasági fejleményekből.
2024. 08. 23. 22:30
Megosztás:

Használd ki a piaci volatilitást: 5 bikapiacra kész kriptovaluta, amelyet érdemes megfontolni

A kriptopiac kiszámíthatatlan ingadozásai közepette az okos befektetők olyan lehetőségeket keresnek, amelyekkel maximalizálhatják nyereségüket. Izgalmas idők következnek, mivel bizonyos digitális valuták erős növekedési potenciált mutatnak. Fedezz fel öt ígéretes kriptovalutát, amelyek jó teljesítményre készülnek, és jövedelmező lehetőségeket kínálnak azok számára, akik készen állnak a befektetésre.
2024. 08. 23. 21:26
Megosztás:

Év végi nyereségre tehetsz szert ezzel a 3 alulértékelt mémcoinnal: Vásárolj rejtett kincseket még ma!

Ahogy az év vége közeledik, a rejtett kripto kincsek keresése fokozódik. A digitális valuták tengerében néhány elhanyagolt mémcoin komoly nyereségi lehetőséget rejthet magában. Ez a cikk három alulértékelt mémcoint mutat be, amelyek kiemelkednek a zsúfolt piacon, és jelentős növekedési kilátásokat ígérnek azoknak, akik ki szeretnék aknázni a kihasználatlan lehetőségeket.
2024. 08. 23. 20:30
Megosztás:

Év végi előrejelzés: 5 mémcoin, amely várhatóan visszatér a csúcsra

Ahogy az év vége közeledik, egyre nagyobb kíváncsiság övezi bizonyos mémcoinok esetleges újjáéledését. A kripto-rajongók és befektetők egyaránt izgatottan próbálják beazonosítani, melyik különleges tokenek robbanhatnak következőként. Ez a cikk öt kiemelkedő jelöltet vizsgál meg, amelyek jelentős visszatérésre készülnek, értékes betekintést nyújtva azoknak, akik nyereséges lépésekre készülnek.
2024. 08. 23. 19:25
Megosztás:

Tudtad, hogy a legnagyobb 10 kriptovaluta piaci rangsora teljesen megváltozik idén? Íme a legfontosabb bennfentes tippek

A kripto-rajongók idén meglepetésre számíthatnak, mivel a vezető digitális valuták rangsora átalakulni látszik. Az új piaci dinamikák jelentős változásokat vetítenek előre a vezető kriptovaluták rangsorában. Fedezd fel, mely érmék állnak készen arra, hogy feljebb lépjenek, és potenciálisan átrendezzék a jelenlegi élmezőnyt. Merülj el, hogy többet megtudj ezekről az izgalmas piaci változásokról.
2024. 08. 23. 18:30
Megosztás:

Németországban enyhén lecsökkent a szakképzett munkaerő hiánya

Németországban enyhén csökkent a szakképzett munkaerő hiányáról beszámoló vállalatok aránya júliusban - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felmérésének eredményeiből.
2024. 08. 23. 18:00
Megosztás:

Új csúcson van a Richter részvény árfolyama

Illetve éppen 70 forintnyira tőle, legalábbis ezen sorok írása idejében. Szóval továbbra is a piac vezető részvénye, s ugyan lassan, de továbbra is felfelé hintázik az árfolyam, pedig az MACD alapján mintha egy picit túlvett lenne. Lehet, hogy egy időre – talán – meg is áll ez az emelkedési hullám.
2024. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Felezni szeretné Románia a költségvetési hiányt

Hét év alatt csökkentené a GDP 3 százalékára a költségvetési hiány a román kormány - jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő.
2024. 08. 23. 16:00
Megosztás:

A csapadék csak az északi országrészekre hozott enyhülést

Az elmúlt egy hétben többször, többfelé voltak záporok, az ezekből lehulló csapadék azonban csak az északi országrészben enyhítette számottevően a hetek óta tartó szárazságot, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 08. 23. 15:00
Megosztás:

Uniós támogatást nyert el Csorvás

Az óvoda bővítésére és a napközi konyha felújítására nyert el félmilliárd forint uniós támogatást a Békés vármegyei Csorvás önkormányzata.
2024. 08. 23. 14:00
Megosztás:

Megkétszerezett naperőművi kapacitásokkal vág neki az év második felének az Alteo

Napelemparkot helyezett üzembe az Alteo a Nógrád vármegyei Tereske határában, a saját beruházásban és kivitelezésben felépített létesítménnyel a duplájára nőtt a vállalat naperőművi kapacitása - tájékoztatta az energetikai szolgáltató csütörtökön az MTI-t.
2024. 08. 23. 13:05
Megosztás:

Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése

A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet, az akció során hét, a nagyobb áruházláncokat ellátó előállító ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került; valamennyi ellenőrzött termék élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult - közölte csütörtökön Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára a tárca tájékoztatása szerint.
2024. 08. 23. 12:00
Megosztás:

Jelentősen javult a középkorúak életminősége

Jelentősen javult a középkorúak életminősége a 2000-ben mért adatokhoz képest - többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves megkérdezésével.
2024. 08. 23. 11:00
Megosztás: