Rogán: Ha az EU többet követel, a bankok terheit kell emelni!

Egyetért a Fidesz-frakció a 2013-as költségvetést érintő kormányzati kiigazító lépésekkel, a képviselőcsoport szerint ugyanis ha az Európai Unió többet követel, akkor nem a családok, hanem a bankok terheit kell megemelni - közölte Rogán Antal az MTI-vel.

A Fidesz frakcióvezetője így reagált Matolcsy György szerdai tájékoztatójára, ahol a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi büdzsét érintő kiigazításról döntött a kabinet annak érdekében, hogy az Európai Bizottság is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt. Elmondta: az Európai Bizottság október 15-én küldött levélben azt jelezte, hogy a hónap elején ismertetett 397 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedések költségvetési hatásának csak kétharmadát tartja megalapozottnak, így további lépések híján 3,7-3,9 százalék lenne a hiány 2013-ban.

 

A kabinet ezért - bár nem ért egyet az unió értékelésével - újabb lépésekről döntött. Ezzel kapcsolatban Rogán Antal közleményében azt írta: Magyarország külső segítség nélkül, saját erejéből 2011 óta 3 százalék alatt tartja a költségvetési deficitet. Jövőre 11 olyan EU-tagállam lesz, amelynek költségvetési hiánya jelentősen meghaladja az előírtat - hívta fel a figyelmet a frakcióvezető, aki szerint Magyarországtól a brüsszeli bizottság mégis többet követel. "Kettős mércét alkalmaznak, hiszen azt, ami bevált más uniós tagállamokban, például Bulgáriában, Magyarországtól már nem fogadják el" - vélekedett.

 

A Fidesz-frakció ugyanakkor fontosnak tartja, hogy megszűnjön a Magyarországgal szemben nyolc éve zajló túlzottdeficit-eljárás, és az ország szabadon felhasználhassa a fejlődéséhez szükséges kohéziós forrásokat. Rogán Antal azonban azt is hozzátette, hogy a 2010 előtti súlyos eladósodás és a 2004 óta minden évben magas költségvetési deficit nem a magyar családok hibája, arról a "felelőtlen szocialista politikusok, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok vezetői, miniszterei és az őket támogató képviselők tehetnek". "Hiába próbálják ránk erőltetni, nem vagyunk hajlandók a bérek és nyugdíjak csökkentésére és a személyi jövedelemadó emelésére sem" - közölte, kijelentve, hogy a frakció ezért egyetért a kormány szerdai döntésével, vagyis "ha az Európai Unió többet követel, akkor nem a családok, nem a bérből és fizetésből élők, hanem a bankok terheit kell megemelni".

 

A szerdán ismertetett költségvetési kiigazítás lehetővé teszi, hogy 2013-ban alacsony költségvetési hiány és csökkenő államadósság mellett is megvalósuljon a munkahelyvédelmi akcióterv, amellyel csökkennek a kisvállalatok adóterhei, a fizikai dolgozókat, a 25 év alattiakat, az 55 év felettieket, valamint a szülésből visszatérő nőket foglalkoztatók adókedvezményt kapnak, "a Bajnai-kormány trükkös adóemelésének, a félszuperbruttónak" a kivezetésével pedig csökken a családok személyijövedelemadó-terhe is - írta közleményében Rogán Antal. (MTI)

Zivatarok és felhőszakadás is lehet hétfőn

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a déli országrészben hétfőn. Az északnyugati vármegyékben felhőszakadás veszélyére figyelmeztet a HungaroMet Zrt.
2024. 06. 02. 19:00
Megosztás:

100 milliós károkat okoznak a rongálók MÁV-Volán-csoport járműveiben

Évente több mint 100 millió forint kárt okoznak a rongálók MÁV-Volán-csoport járműveiben - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága a vasúttársaság honlapján vasárnap.
2024. 06. 02. 18:00
Megosztás:

Magyar temetőt újítottak fel Georgia államban

A temetők feladattal látják el a közösséget, amelyik gondozásába veszi azokat, valamint az emlékezés mellé a viszontlátás örömét is adják - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az egyesült államokbeli Georgia államban helyi idő szerint szombaton, amikor a látogatók előtt ismét megnyílt az egykori magyar borásztelepülés, Budapest temetője.
2024. 06. 02. 17:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett csökkent a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 939,62 pontos, vagyis 1,36 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárta a hetet.
2024. 06. 02. 16:00
Megosztás:

GDP és ipari adatok érkeznek a jövő héten

A következő héten minden napra jut adatközlés: megjelenik a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves második becslése, emellett ipari és kiskereskedelmi adatokat közölnek.
2024. 06. 02. 15:30
Megosztás:

Hány forint egy kiló görögdinnye? Hetekkel korábban kezdődhet idén a hazai dinnyeszezon

A meleg tavaszi időszak nyomán idén már várhatóan július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. Ebben az évben a tavalyinál kissé nagyobb területen, mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a termelők, akik kedvező időjárás esetén a tavalyihoz hasonló felvásárlási árakra számíthatnak idén is.
2024. 06. 02. 13:00
Megosztás:

Az Erste Bank és a Raiffeisen Bank is csatlakozott a Számlázz.hu autokassza szolgáltatásához

Két újabb bank csatlakozott a Számlázz.hu autokassza szolgáltatásához. A mostani fejlesztéssel az Erste Bank és a Raiffeisen Bank vállalkozói ügyfélköre előtt is megnyílik annak a lehetősége, hogy Számlázz.hu-s fiókjukat bankszámlájukkal összekapcsolják, időt és pénzt spórolva meg ezzel.
2024. 06. 02. 12:00
Megosztás:

Veterán járművek bemutatója Hatvanban

Veterán járművek bemutatójával és különleges programokkal várják az érdeklődőket a Volánbusz-retrónapon, június 8-án Hatvanban, a Bercsényi út 82. alatti telephelyen - közölte a busztársaság szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 02. 11:00
Megosztás:

Leminősítette a balti köztársaságokat az S&P

Leminősítette mindhárom balti köztársaságot az S&P Global Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy a geopolitikai kockázatok megterhelik a három EU-gazdaság növekedési kilátásait.
2024. 06. 02. 10:00
Megosztás:

Megveszi és felújítja a Körszállót a Market Asset Management Zrt

Megállapodást kötött a Hotel Budapest - ismertebb nevén Körszálló megvásárlásáról a Market Asset Management Zrt. a Danubius Hotels Zrt.-vel. - közölte a szállodalánc az MTI-vel pénteken.
2024. 06. 02. 09:00
Megosztás:

Elindult a "Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása" című pályázat

Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján a "Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása" című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 02. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított Diadém Csornai Termálfürdőt

Átadták a Kisfaludy program részeként 2,2 milliárd forintból felújított Diadém Csornai Termálfürdőt szombaton.
2024. 06. 02. 07:00
Megosztás:

Évente több százezer tehetséges magyar fiatalt támogatnak

Évente több százezer tehetséges magyar fiatalt és egyre több tanulmányi versenyt támogatnak - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny döntőjének második napján szombaton a Pest vármegyei Gödöllői Királyi Kastélyban.
2024. 06. 02. 06:00
Megosztás:

Nő a lakástakarék-megtakarítások népszerűsége

Egyre többen választják a lakástakarékot mint megtakarítási formát az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek közlése szerint.
2024. 06. 02. 06:00
Megosztás:

Itt egy fontos tudnivaló, ha Balatonra utazik vonattal!

A kiemelt balatoni vonatokon kötelező helyjegyet is váltani; az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet mellé is kell venni helyjegyet. Az utasok ezt megtehetik jegykiadó automatákból is, amelyből a Balaton partján már 37 új és felújított gép áll rendelkezésre - közölte a MÁV-START Zrt. szombaton közleményben.
2024. 06. 02. 05:00
Megosztás:

Elemzők a Rollblockot javasolják a következő kripto kilövésnek a bevételmegosztási modellje miatt, amely felülmúlja a SOL-t és a DOT-ot

Elemzők a Rollblock (RBLK) kriptovalutát a következő potenciális "holdraszállásnak" tartják a piaci tendenciákat meghazudtoló előértékesítése után, amely felkeltette a kripto-rajongók figyelmét innovatív bevételmegosztási modelljével. Az előrejelzések szerint túlszárnyalhatja az iparági óriásokat, mint a Solana (SOL) és a Polkadot (DOT), és a Rollblock mint GambleFi protokoll kiemelkedő vállalkozása vonzó lehetőségeket ígér a befektetők számára, akik 2024-ben 50-szeres hozamra vágynak.
2024. 06. 02. 04:00
Megosztás:

Notcoin és Dogwifhat robbanásszerűen növekszik; Vajon a KangaMoon (KANG) a következő a sorban?

A Notcoin (NOT) és a Dogwifhat (WIF) folyamatos előrehaladást mutat az elmúlt hetekben, mivel mindkét érme jelentős piaci kapitalizáció- és árnövekedést tapasztalt. Minden kereskedő a következő nagy nyereséget keresi a kriptopiacon, és a Notcoin és Dogwifhat rengeteg figyelmet kap a legjobb kripto befektetési érméként. Eközben a KangaMoon (KANG) is kiemelkedik a két érme közül, növekvő közösségi bázisával, amely több mint 32,000 regisztrált taggal és több mint 10,000 token tulajdonossal büszkélkedhet.
2024. 06. 02. 03:00
Megosztás:

Pénz horoszkóp a jövő hétre: a Bika nagy pénzt nyer, a Kos őrült ötlete hoz pénzt

Készen állsz, hogy betekintést nyerj a csillagok bölcsességébe és felfedezd, milyen szerencsés lehetőségek várnak rád a jövő héten (június 3 - 9 között) ? Horoszkópunk nem csak pénzügyi tanácsokkal lát el, hanem izgalmas és meglepő fordulatokat is tartogat számodra. Merülj el a csillagjegyed részletes elemzésében, és tudd meg, mikor érdemes lottót venni, milyen szerencseszámok hoznak sikert, és milyen állatok találkozása hozhat szerencsét. Olvass tovább, és készülj fel a hétvégi kalandokra és pénzügyi áttörésekre!
2024. 06. 02. 02:00
Megosztás:

Május 24-től kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot Magyarországon - mit jelent ez pontosan?

Az Agrárminisztérium (AM) támogatta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezését, melynek nyomán a Belügyminisztérium 2024. május 24-i kezdettel meghirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország egész területére. Ezzel az intézkedéssel a gazdálkodóknak 30 napig lehetőségük nyílik vízjogi engedély nélkül is az öntözési célú vízhasználatra, amihez csupán bejelentésre van szükség - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 02. 01:00
Megosztás:

Kilövés előtt a Dogecoin, a Dogeverse-t pedig hamarosan listázzák

A kriptovaluták térképén nagy a mozgás, főleg a mém érmék földterületén. A tartósan népszerű Dogecoin (DOGE) szívós konkurenciát kapott a tőle sokoldalúbbnak számító érméktől, mint amilyen a Shiba Inu és a Floki.
2024. 06. 02. 00:01
Megosztás: