Matolcsy: fordulat jöhet a következő években

A jövőben a befektetésekre és a gazdasági növekedés beindítására koncentrál a magyar gazdaságpolitika - mondta Matolcsy György hétfőn Budapesten a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a növekedést a stabil költségvetési és politikai helyzet alapozza meg.  A következő évek gazdasági növekedés szempontjából perspektivikus területei között Matolcsy György az autóipart, az elektronikai, a zöld és az egészségipart, az innovatív iparágakat, a szolgáltatásokat, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, a logisztikát, a bionikát, a kreatív gazdaságot, valamint a turizmust említette. Hozzáfűzte: a 2014 és 2020 közötti nemzeti fejlesztési programokat is ezen területekre fogják összpontosítani.
    

Matolcsy György kifejtette: a kormány, 2010-es hivatalba lépése óta öt területen ért el áttörést: konszolidálta a költségvetést, megkezdte az államadósság csökkentését, nőtt a munkahelyek száma - amely a közmunkának is köszönhető -, a munkanélküliségi ráta pedig csökkent. A kormány elérte azt is, hogy a folyó fizetési mérleg pozitív tartományba került - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy államadósság csökkentéséhez és az új munkahelyek létrehozásához a kabinet nemcsak megszokott, hanem szokatlan, újszerű eszközöket is használt. Matolcsy György szerint a következő években ezeket az újszerű intézkedéseket az Európai Unió több országában alkalmazni fogják.
    

Hangsúlyozta, hogy mindezen lépések közepette, a teljes konszolidációs folyamat során sikerült megtartani az ország politikai stabilitását, ez pedig különösen az unortodox lépéseknek köszönhető. Az intézkedések ugyanakkor a gazdaság egyes szereplőinek - például az energia és telekommunikációs szektornak - nagy terhet jelentettek - ismerte el a miniszter.   Elmondta, hogy a magyar gazdaság egyik problémája, hogy a befektetési ráta sokkal alacsonyabb, mint néhány más közép-európai országban; ez elfogadhatatlan, ugyanakkor a befektetési szerkezet mögé nézve az látható, hogy a feldolgozóipari beruházások ismét a válság előtti szinten vannak.
    

A gazdasági növekedés terén pedig a miniszter szerint fordulat jöhet a következő években, mivel a kormány a pénzügyi konszolidáció lezárása után immár a növekedés beindítására koncentrálhat.  A nemzetgazdasági miniszter elmondta: Magyarország mindhárom világgazdasági központtal - Ázsia, Európa, Észak-Amerika - szerves kapcsolatban áll. Az Európai Unió (EU) kulcspiacainak elérhetősége szempontjából Magyarország kedvező helyzetben van, és az ország azt szeretné, ha Közép-Európa lenne az EU gazdasági motorja - emelte ki a tárcavezető.
    

Matolcsy György a magyar gazdaságpolitikáról szólva elmondta, hogy továbbra is cél a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása; ezt a strukturális reformok is segítik majd, emellett a kormány teljes foglalkoztatottságot szeretne elérni, amelyből a versenyszféra és a közfoglalkoztatás is kiveszi majd a részét. Az adórendszerről azt mondta: a kormány tervei szerint néhány, fogyasztást terhelő adót növelnek, miközben a jövedelmet terhelő adókat mérséklik.
    

Az államadósság csökkentésével több pénz jut befektetésekre, és a befektetőbarát üzleti környezet kialakítására, ezenkívül a kormány azt várja, hogy az idei második félévben  bekövetkezett áttörés után tovább folytatódik a következő években a magyar CDS-felárak csökkenése - ismertette Matolcsy György. (MTI)

Egy SUNDOG Trader optimistává vált a Fantom és egy mesterséges intelligencia kriptoeszköz kapcsán

Egy jelentős szereplő a kriptovaluta-kereskedelemben megváltoztatta a véleményét két konkrét eszközről. A piaci éleslátásáról ismert kereskedő új potenciált fedezett fel a Fantom és egy másik, mesterséges intelligenciával kapcsolatos kriptovaluta esetében. Azok az olvasók, akik nyereséges tippekre vadásznak, részletes elemzésből tudhatják meg, mely érmék lehetnek jelentős növekedés előtt.
2024. 08. 24. 21:00
Megosztás:

5 altcoin, amit minden új kripto befektetőnek ismernie kell, mielőtt befektetésbe kezd

A kriptovilágban szeretnél kereskedni? Az altcoinok közül néhányat ismerni kulcsfontosságú lehet. Fedezd fel azt az öt kiemelkedő alternatívát a Bitcoin mellett, amelyek erős növekedési potenciállal rendelkeznek. Ezek a kriptovaluták okos befektetési lehetőségeket és jövőbeni nyereségeket kínálhatnak. Ismerd meg, mely érmék állnak készen arra, hogy emelkedjenek és maradandó nyomot hagyjanak a piacon.
2024. 08. 24. 20:00
Megosztás:

A kereskedők 85%-os emelkedést jósolnak ezeknek az alacsony piaci kapitalizációjú altcoinoknak a következő hónapban

Jelentős emelkedés van kilátásban bizonyos kevésbé ismert kriptovaluták számára, legalábbis a szakértő kereskedők szerint. A várakozások szerint ezek az alacsony piaci kapitalizációjú altcoinok a következő hónapban 85%-os értéknövekedést érhetnek el, ami komoly figyelmet von magára. Fedezze fel, mely érmék állnak robbanásszerű növekedés előtt, és miért lehet most a tökéletes időpont a befektetésre.
2024. 08. 24. 19:00
Megosztás:

Így profitálj a kriptodeviza villámzuhanásából: három kedvezményes áron vásárolható altcoin, amit érdemes megvenni a felépülés előtt

A kriptovaluta piac hirtelen zuhanását követően a tapasztalt befektetők most arany lehetőség előtt állnak. Bizonyos altcoinok átmenetileg alulértékeltek, és ígéretes kilátásokat kínálnak jelentős helyreállásra és növekedésre. Ez a cikk három olyan vonzó opciót azonosít, amelyek várhatóan erőteljes visszapattanásra készülnek. Fedezze fel, mely digitális valuták indulhatnak növekedésnek a legutóbbi gyors összeomlás után.
2024. 08. 24. 18:00
Megosztás:

Egyelőre stabilizálva lett az államháztartás egyensúlya

A kedvezőtlen külső hatások ellenére a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány mintegy egybillió forinttal javította a költségvetés mozgásterét. Az intézkedéseknek is köszönhetően a költségvetés július végén kétszáztizenhárommilliárd forint többlettel zárt, ami minden idők második legkedvezőbb július havi mutatója - erősítette meg az államháztartás központi alrendszerének július végi helyzetéről pénteken kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 08. 24. 17:00
Megosztás:

Társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai környezeti vizsgálata

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) a kibocsátás-csökkentési és zöldenergia-termelési célszámok nagyarányú megemelésével is hozzájárul a klímasemlegességi, fenntarthatósági vállalások teljesítéséhez. A szakpolitikai dokumentum tavalyi társadalmi egyeztetése után most annak stratégiai környezeti hatástanulmánya véleményezhető 30 napon át - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Békéscsaba támogatja Ónodi Henrietta olimpikont

Tízezer dollár értékben támogatja Ónodi Henrietta olimpiai bajnok tornász rehabilitációját Békéscsaba városa - közölte Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester pénteken az MTI-vel.
2024. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Hatásosak a munkaerőpiaci programok

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 júliusában az előző év azonos időszakához képest 20 ezer fővel 4,765 millióra bővült a foglalkoztatottak száma. A foglalkoztatottak mellett a gazdaságilag aktívak száma is tovább nőtt, számuk 2023 júliusához képest 36 ezer fővel 4,974 millióra bővült, miközben a munkanélküliek aránya változatlanul alacsony maradt. Ezzel Magyarország ebben a hónapban az Európai Unió hetedik legalacsonyabb munkanélküliségű országa volt - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára pénteken az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 08. 24. 14:00
Megosztás:

Ismeretterjesztő film készült a vasúti kocsik tetején történt áramütések következményeiről

A vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be a MÁV Zrt. ismeretterjesztő sorozatának legújabb filmje - tájékoztatta a vasúttársaság szombaton az MTI-t, ismételten arra figyelmeztetve: szigorúan tilos felmászni a vonat tetejére, a felelőtlen játék akár halálhoz vagy életveszélyes sérülésekhez is vezethet.
2024. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Gigászi összeg várja az Ötöslottón a játékosokat

Mintegy félév halmozódás után az év 34. hetében 4,75 milliárd forintra hízott az Ötöslottó főnyereménye. Az öt szám helyes megtippeléséért minden idők 5. legnagyobb nyereményét kínálja a nemzeti lottótársaság.
2024. 08. 24. 12:00
Megosztás:

Szombaton másodfokú hőségriasztás lép életbe

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig a HungaroMet előrejelzése alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 08. 24. 11:00
Megosztás:

Több utasbiztosítást kötöttek a magyarok idén a nyár első két hónapjában

A turisztikai főszezon idei első két hónapjában 89 ezer utasbiztosítást kötöttek a külföldre induló magyarok, 5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte az MTI-vel a Netrisk biztosítási alkusz saját adatai alapján pénteken.
2024. 08. 24. 10:00
Megosztás:

A BMW megelőzte a Teslát az elektromos kocsik eladásában

Júliusban a német BMW először adott el több elektromos járművet Európában, mint az amerikai Tesla.
2024. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Júliusban nőtt a foglalkoztatottak száma

2024. júliusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest húszezer fővel, négymillió-hétszázhatvanötezer főre nőtt. A munkanélküliek száma kétszázkilencezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
2024. 08. 24. 08:00
Megosztás:

Nincs nálad készpénz, de a Volánbusszal utaznál? Sebaj, ősztől ezt is lehet!

Ütemesen halad a készpénzmentes fizetést biztosító berendezések telepítése a Volánbusznál: már minden harmadik autóbuszon elérhető az elektronikus fizetés, ősz végéig pedig a tervek szerint a társaság valamennyi helyközi járatának fedélzetére felkerül a POS-terminál - tájékoztatta az MTI-t a Volánbusz Zrt. pénteken.
2024. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Szakértők óvatosságra intenek a PEPE és a Cardano kapcsán az idei évben, de a DTX tőzsde előértékesítése új rekordokat fog dönteni

A Cardano (ADA) és a PEPE jelentős likvidátorokként jelentek meg az augusztus 5-i piaci összeomlás óta. Az áraik új mélypontokat értek el, és sok nagybefektető támogatta ezeket a kriptoeszközöket. Azonban most egy megújuló pozitív Bitcoin trend és növekvő fejlesztési tevékenységek közepette tanúi vagyunk.
2024. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Csekély volt az OECD-országok GDP-növekedése a második negyedévben

Az idei második negyedévben 0,5 százalék volt a GDP-növekedés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban negyedéves összevetésben ugyanúgy, mint az első negyedévben.
2024. 08. 24. 05:00
Megosztás:

Erős a kereslet a budapesti ingatlanpiacon

Az első hét hónapban 60 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában; a budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3 százalékkal 914 ezer forintra emelkedett; az átlagos, 65 négyzetméteres otthonra fordított összeg pedig 4 százalékkal nőtt, megközelítette a 60 millió forintot - közölte az MTI-vel a Duna House ingatlanforgalmazó pénteken.
2024. 08. 24. 03:00
Megosztás:

Ha a nyugdíjad 214.000 forint alatt van, akkor jól jártál januártól!

2024 január 1-től évente 48 ezer forint rezsitámogatást nyújtanak egyszerűsített, könnyen hozzáférhető formában azoknak a budapesti nyugdíjasoknak, akiknek havi juttatása nem haladja meg a 125 ezer forintot. A jövedelemhatárt ebben az esetben 100 ezer forintról emelték 125 ezer forintra. És a nem budapesti nyugdíjasok milyen összeget kapnak?
2024. 08. 24. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjasként így végezhet alkalmi munkát - szabályok 2024

Különösen a nyári nyaralási szezonban gyakori ez a helyzet, sokszor az állandó személyzet melletti kisegítők foglalkoztatása formájában. Ilyenkor több lehetőség közül választhat a munkáltató megoldásként. Köthető erre a rövid időre is határozott idejű munkaszerződés, de ennél jobb döntés lehet, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében kerül alkalmazásra a szükséges munkaerő. Nézzük, hogyan működik ez!
2024. 08. 24. 01:00
Megosztás: