Agresszív gazdaságélénkítéssel indíthat az új japán kormány

Biztos parlamenti többséget szerzett a konzervatív ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere, az Új Komeitó a vasárnapi japán képviselőházi választásokon - jelentette az NHK tévécsatorna.

Az NHK közlése szerint a két párt együtt legalább 285 mandátumot szerzett a 480 fős alsóházban. 80 mandátum sorsa még nem dőlt el, exit pollok szerint a két párt többsége a kétharmadot is elérheti majd. Az LDP vezetői már jelezték, hogy koalíciós kormányt alakítanak az Új Komeitóval. Sindzó Abe, az LDP elnöke vasárnap esti beszédében közölte: legfőbb feladata az ország "revitalizálása" és a recesszióban lévő gazdaság felélesztése. Elmondta, hogy első lépésként "jelentős méretű" költségvetési kiegészítést fog benyújtani az LDP.

 

A Kyodo hírügynökség értesülései szerint a gazdaságélénkítő csomag tízezer milliárd jenre rúghat. Abe és Jamagucsi Nacuo, az Új Komeitó vezetője arról állapodott meg, hogy elsősorban a tavaly márciusi földrengés és cunami utáni újjáépítésre, valamint katasztrófa-megelőzésre költik az összeget, az viszont egyelőre nem világos, hogy az utóbbi cél miként segítené a recesszióba sodródott japán gazdaság felélesztését - jelentette pártbéli forrásokra hivatkozva a Kyodo.

 

Az LDP vezetője és egyben kormányfőjelöltje azt is elmondta, hogy ha a gazdasági helyzet nem javult, úgy visszavonhatja az augusztusban pártja támogatásával elfogadott áfaemelést. Abe azt is közölte, hogy "nincs szándékában tovább rontani a japán-kínai kapcsolatokat", de azt is leszögezte, hogy a Japán által ellenőrzött, de Kína által egyre vehemensebben magáénak követelt "Szenkaku-szigetek megkérdőjelezhetetlenül Japán államterületének részét képezik".

 

Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy külpolitikájának fő célja az amerikai-japán szövetség erősítése lesz, amelyet szerinte a jelenleg kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) félremenedzselt. Abe korábban a védelmi költségvetés növelését és a hadsereg, az önvédelmi erő jogköreinek kiterjesztését is kilátásba helyzete, ám egyesek úgy vélik, hogy a pacifista Új Komeitó részvétele a kabinetben visszafoghatja az LDP harciasabb szárnyát. A választás estéjén közölte azt is, hogy nem tett le az alkotmány módosítására vonatkozó tervéről sem.

 

Az LDP programjában az állami költekezés növelését és a jegybank további agresszív monetáris lazításra sarkallását, valamint a jen árfolyamán gyengítését ígérte. Emellett a párt hatalomra jutásával az új kormány vélhetően visszavonja a nukleáris energia feladására vonatkozó stratégiát, amit a jelenlegi kabinet fogalmazott meg. Elemzők szerint a Abe retorikája alapján kemény csata várható a jegybank és a kormány között, miután Sirakava Maszaaki, a Nippon Ginkó elnöke korábban élesen bírálta az LDP terveit, és azt hangoztatta, hogy monetáris lépések helyett strukturális reformokra van szükség. A gazdasági kilábalást akadályozhatja az is, hogy a decemberi kormányváltás miatt vélhetően nem sikerül majd időben elfogadni a jövő évi költségvetést. A végleges 2013-as büdzsé sajtóértesülések szerint csak májusra készül majd el.

 

A balközép DPJ megsemmisítő vereséget szenvedett vasárnap, jelenleg a párt nagyjából tizedannyi biztos mandátummal rendelkezik, mint amennyit a 2009-es parlamenti választásokon elnyert. Elemzők szerint a választók ígéreteinek folyamatos megszegése miatt büntették a demokratákat, akik 2009-ben történelmi győzelmet arattak, de három éves kormányzásuk alatt botrányt botrányra halmoztak. A DPJ eddigi vezetője, Noda Josihiko beismerte a vereséget, és lemondott a a pártelnöki tisztségről. A DPJ-vel nagyjából azonos méretű frakcióhoz juthat a jelenleg parlamenten kívüli Japán Restaurációs Párt, amely mindössze néhány hete alakult meg. A magát "harmadik erőnek" nevező párt színeiben a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Isihara Sintaró korábbi tokiói kormányzó is bejutott a képviselőházba. (MTI)

Neked is van kis bőrkinövés, fibróma a nyakadon? Akkor jobb, ha tudod a következőket!

A fibróma egy jóindulatú kötőszöveti daganat, amely általában a bőrön vagy a nyálkahártyán alakul ki. Ezek a növedékek ártalmatlanok, és nem okoznak rákot.
2024. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A Shiba Inu nagybefektetők új kriptókat vesznek – a Shiba Shootout és a The Meme Games jól jöhet ki belőle?

A jelentős mennyiségű Shiba Inu (SHIB) tokent birtokló befektetők összesen 1,3 billió SHIB értékben végeztek tranzakciókat. Ennek az az oka, hogy a mém ihlette token értéke a közelmúltban jelentős ingadozást mutatott.
2024. 08. 13. 00:01
Megosztás:

Így készüljünk fel biztonságosan az üdülésre – a csalók sosem mennek szabadságra?

Javában tombol a nyár, és vakáció alatt előfordul, hogy kevésbé vagyunk szigorúak a pénzügyek terén. Többen külön spórolnak erre a néhány hétre, hogy ebből fedezzék az utazásunkat és a nyaralás alatti kiadásainkat. Azonban pihenés közben is fontos, hogy ügyeljünk adataink biztonságára. Összeszedtük, mire érdemes figyelni az utazás előtt és mi a teendő, ha mégis csalás áldozatává válunk.
2024. 08. 12. 23:00
Megosztás:

A gazdák 86 százalékának okoz kisebb-nagyobb gondot a vadkár - Mit tehetnek?

A múlt század közepe óta folyamatosan nő a nagyvadállomány Magyarországon, ezek a fajok ma már nyílt mezőgazdasági területeken is jelen vannak, egyre nagyobb károkat okozva a termelőknek. E károknak csak egy kis részét követi teljes körű kárrendezés (2022-ben a térített vadkár 3,1 milliárd forint volt, miközben az Agrárkamara becslése szerint 21 milliárdra is rúghatott a teljes kárösszeg). A mezőgazdasági termelők e témára vonatkozó aktuális tapasztalatait összegzi az Agroinform.hu mintegy félezer gazdálkodó válaszait feldolgozó elemzése.
2024. 08. 12. 22:00
Megosztás:

A Raiffeisen Bank és három kisebb bank is áthárítja a vállalkozókra a pénzügyi tranzakciós illetékemelést

A CIB Bank maradt hátra már csak, amelyik még nem jelentette be, hogy áthárítja a pénzügyi tranzakciós illeték megemelését. A Raiffeisen Bank és a kis- és középvállalkozók számára még szóba jöhető kis bankok (KDB Bank, Oberbank, Polgári Bank) is léptek, így már csak az a kérdés, a CIB Bank pontosan mikortól hárítja át a pénzügyi tranzakciós illetékemelést a vállalkozó ügyfelei számára – tette közzé a BiztosDöntés.hu.
2024. 08. 12. 21:00
Megosztás:

Még mindig a japán tőzsdei összeomlást elemezzük…

Sokat javult a helyzet a múlt hétfői döntés óta. A Commodity Future Trading Comission (CFTC) adatai szerint a júliusi 14 milliárd dolláros csúcsról annak 20 százalékára esett a nettó jen short pozíciók értéke múlt hét keddre.
2024. 08. 12. 20:00
Megosztás:

Utazási tippek: népszerű helyek Horvátországban

A magyarok körében népszerű úticél Horvátország. Nemcsak a közelsége miatt szeretik sokan, hanem a kedvező árai miatt is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyet, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. 
2024. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Miután kialudt az olimpiai láng: Mi marad velünk Párizs után?

A párizsi olimpia szervezői már a tervezéskor is kiemelt hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, a hosszú távon fenntartható fejlesztésekre, így az idei versenyek tapasztalatai mindenképpen példaértékűek lesznek a hasonló kategóriájú sportesemények számára – állapítja meg az idei játékokról készített gazdasági elemzésében az Allianz Research.
2024. 08. 12. 18:00
Megosztás:

PET palackokkal kapcsolatos zöld állításokat vizsgál a GVH

Több vállalkozással szemben is eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert az ásványvizes és üdítőitalos palackok címkéin feltüntetett és egyéb kereskedelmi kommunikációjukban alkalmazott, a termék környezeti hatásaira vonatkozó állításaikkal valószínűsíthetően megtévesztették a fogyasztókat.
2024. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON

Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON, a létesítmény újabb napelemes rendszerek csatlakoztatására ad lehetőséget és az ellátásbiztonságot is növeli - tájékoztatta a vállalat hétfőn az MTI-t.
2024. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Németországban csökkent a söreladás az év első felében

Németországban kevesebb sört adtak el az idén az első fél évben, mint egy évvel korábban, ezzel folytatódott az értékesítés hosszú távú csökkenő tendenciája a labdarugó Európa-bajnokság ellenére.
2024. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Az Indotek Group Spanyolországban vásárolt plázát

A budapesti székhelyű, európai ingatlanberuházó és vagyonkezelő vállalat, az Indotek Group csaknem 50 millió euróért megvásárolta az amerikai Blackstone Inc. alapkezelő vállalat által birtokolt Espacio León bevásárlóközpontot - közölte az ingatlanberuházó hétfőn az MTI-vel.
2024. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Itt a lehetőség a családi gazdaságok fejlesztésére

Új pályázati felhívások segítik az állattartókat és az élelmiszer előállító gazdaságokat - mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a XXII. Tarka Fesztivál keretében megrendezett, XXVI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás - országos agrárfórum rendezvényén, pénteken, Bonyhádon.
2024. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Fókuszban az élelmiszer-gazdaság

Az élelmiszer-gazdaság kiemelt jelentőséggel bír a magyar gazdaságban, amely az elmúlt években számos kihívással szembesült, de ennek ellenére is folyamatosan képes volt alkalmazkodni és fejlődni - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Kelet-magyarországi Agrárfórumon, Hajdúböszörményben a szaktárca tájékoztatása szerint.
2024. 08. 12. 12:00
Megosztás:

Júliusban gyorsult kissé a németországi infláció

Júliusban gyorsult kissé a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált végleges adatai alapján.
2024. 08. 12. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,58 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,60 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,45 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 08. 12. 10:00
Megosztás:

folytatódhat az emelkedés a tőzsdén

Kedvezőnek tűnik a nemzetközi befektetői hangulat, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is emelkedéssel kezdődhet a kereskedés hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2024. 08. 12. 09:15
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 08. 12. 08:35
Megosztás:

A következő kripto ékkő megtalálva: Az Injective, Stacks és Celestia kereskedők a DTX tőzsdére váltanak

A kriptovaluta ékkövek megtalálása a piacon jelentős hozamot hozhat a jövőben.
2024. 08. 12. 08:00
Megosztás:

A korai Shiba Inu (SHIB) és Dogecoin (DOGE) bálnák az RCO Finance (RCOF) felé fordulnak, hogy megháromszorozzák nyereségüket

A közelmúltbeli kriptovaluta-piaci összeomlás során a vezető kriptovaluták, mint a Shiba Inu (SHIB) és a Dogecoin (DOGE) jelentős zuhanást szenvedtek el.
2024. 08. 12. 06:00
Megosztás: