Fővárosi Főügyészség: a Klubrádió pályázata sem felelt meg az alaki követelményeknek

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megkeresésére azt állapította meg, hogy a Klubrádió által használt budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára az ítélőtábla által megfogalmazott alaki követelményeknek a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg, így a Klubrádió pályázata sem.

Az ügyészség erről pénteken tájékoztatta az MTI-t. Fazekas Géza sajtószóvivő emlékezett arra: a médiatanács a pályázati eljárás eredményességét megállapító törvénysértő döntésének orvoslása érdekében fordult az ügyészséghez. Mint írta, a Klubrádió keresetei alapján az ügyben két ítélet született. Az első kereset alapján hozott ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla részletes útmutatást adott arra, hogy a 95,3 MHz hasznosítására kiírt pályázatnak a pályázati ajánlatok alaki követelményeit tartalmazó előírásait hogyan kell értelmezni.

 

A bíróság kimondta, hogy a benyújtott pályázati iratok minden oldalát - a tartalommal nem bíró oldalakat is - a pályázónak cégszerűen alá kell írnia. Ez alapján a Fővárosi Főügyészség az ügyben folytatott vizsgálata során a médiatanáccsal egyezően megállapította, hogy az ítélőtábla által megfogalmazott alaki követelményeknek a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg, így a Klubrádió Zrt. pályázata sem. Tájékoztatásuk szerint mindkét ítélet hangsúlyozta, hogy a kereseti kérelemhez kötöttség miatt a bíróság nem vizsgálta felül a médiatanács pályázati eljárás eredményességét megállapító döntését.

 

Az ítélőtábla a második ítéletében hangsúlyozta, hogy a hatóság a törvényi feltételek fennállása esetén a pályázat eredményességére vonatkozó jogerős döntését saját hatáskörben is visszavonhatja. A Fővárosi Főügyészség a bírósági ítéletek alapján megállapította, hogy a pályázati eljárás eredményességéről szóló döntést a médiatanács nem módosította és nem vonta vissza, azt a bíróság sem vizsgálta felül, a médiatanács tehát a közigazgatási hatósági eljárást szabályozó törvény értelmében a pályázat eredményességéről hozott jogerős döntését saját hatáskörben is visszavonhatja annak érdekében, hogy a pályázati ajánlatok alaki megfelelőségéről a bíróság által előírt követelményekkel összhangban álló döntést hozzon.

 

Az ítélet értelmében az ügyészség törvényességi ellenőrzési jogköre a döntés tekintetében fennáll - tudatta Fazekas Géza. A jogszabálysértés orvoslása azonban elsősorban a törvénysértő döntést hozó közigazgatási szerv kötelessége, az ügyészség akkor lép fel, ha a jogszabálysértés megszüntetésének más módja nincs. "Minthogy az ügyben ügyészi fellépésre nincsen ok, a jogszabálysértés megszüntetése érdekében az ügyészség felhívta a médiatanács figyelmét arra, hogy az ítélőtábla döntését saját hatáskörben, ügyészi felhívás nélkül is végrehajthatja" - olvasható a tájékoztatásban. A médiatanács szóvivői irodája arról tájékoztatta az MTI-t: december 17-én kapta kézhez a Fővárosi Főügyészség levelét, amely a hatóság blogján el is olvasható.

 

Miután a hatóság ebben felhatalmazást kapott arra, hogy saját hatáskörben visszavonja a frekvenciapályázattal kapcsolatos döntését, a médiatanács a lehető legrövidebb időn belül napirendjére tűzte az ügyet. Döntésével szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni. A szóvivői iroda megismételte: a jogtechnikai döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit, óa médiatanács továbbra is biztosítja, hogy a Klubrádió a frekvenciadíj mintegy feléért sugározza adását Budapesten. "A hallgatók és a médiapiac érdekeinek figyelembe vételével a médiatanács továbbra is garantálja a budapesti frekvenciát használó rádió számára a műsorsugárzáshoz szükséges feltételeket mindaddig, amíg kiírt pályázati eljárás jogállami keretek között le nem zárul" - közölte a hatóság.

 

A Klubrádió közleményében a médiatanács határozatát törvénytelennek minősítette, és azt közölte: a hatóság a döntésével a Fővárosi Ítélőtábla által március 14-én jogerősen eredményesnek ítélt pályázat eredményességét kérdőjelezi meg ismét. A módszer annyiban változott, hogy az üres oldalak aláíratlansága ötlet alapján most nem kizárja a Klubrádiót a pályázatból, hanem a kizárást axiómaként ténynek tekinti, az ügyészségre hivatkozva - fogalmazott a rádió.

Nagyon népszerű Spanyolország a turisták körében

Rekordszámú, több mint 16 millió turista látogatott Spanyolországba az idei első negyedévben - derült ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) honlapján elérhető jelentésből.
2024. 05. 06. 22:30
Megosztás:

Jó hónap volt az április az euróövezet gazdaságának

Áprilisban a vártnál nagyobb mértékben, 11 hónapja a leggyorsabb ütemben bővült az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös felmérése alapján képzett beszerzésimenedzser-index (BMI) a növekedési üteme alapján.
2024. 05. 06. 22:00
Megosztás:

Megújulnak a Tourinform irodák

Egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány a hazai Tourinform irodák infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztésére, az országszerte mintegy 90 irodát érintő pályázatra május 15-től jelentkezhetnek a Tourinformok fenntartói - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 06. 21:30
Megosztás:

Űrtechnológiai gyártóközpontot épít a 4iG csoport és a Remred magyarországon

A 4iG Csoport, valamint a cégcsoport technológiai és űripari holdingvállalatához tartozó REMRED Zrt. ünnepélyes keretek között letette a Martonvásáron felépülő űrtechnológiai gyártóközpont alapkövét. A 4.000 négyzetméteres komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását, illetve tesztelését végzik majd 2026-tól.
2024. 05. 06. 21:00
Megosztás:

Komoly összeget fordít fejlesztésre a Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum, amely az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
2024. 05. 06. 20:30
Megosztás:

Európába látogatott a kínai elnök

Hszi Csin-ping vasárnap Franciaországba érkezett, hogy megkezdje európai körútját.
2024. 05. 06. 20:00
Megosztás:

Meghatározó szereplővé válhatunk az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának hétfői alapkőletételén.
2024. 05. 06. 19:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 06. 19:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 06. 18:30
Megosztás:

Ismét történelmi csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 566,25 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel 68 568,49 pontos történelmi csúcson zárta a hétfői kereskedést.
2024. 05. 06. 18:00
Megosztás:

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban - áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett közleményében.
2024. 05. 06. 17:30
Megosztás:

Közösségi kerékpárrendszert adtak át Tatabányán

Tatabányán átadták a T-Bike közösségi bérkerékpáros rendszert 25 hagyományos és ugyanennyi elektromos rásegítésű járművel - ismertette hétfői sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 05. 06. 17:00
Megosztás:

Megújul a német nemzetiségi iskola Budakeszin

Összesen 500 millió forintból újul meg a német nemzetiségi iskola Budakeszin - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest vármegyei településen hétfőn.
2024. 05. 06. 16:30
Megosztás:

A Richter a Mithra Pharmaceuticals egyes eszközeinek megvásárlásáról tárgyal

A Richter lépéseket tett a belga Mithra Pharmaceuticals egyes eszközeinek megvásárlására.
2024. 05. 06. 16:00
Megosztás:

Pozitívan értékelték a pénteki munkaerőpiaci adatokat a Fed-nél

A péntekihez hasonló munkaerőpiaci adatközléseket szeretne látni a Fed chicagói tagbankjának elnöke, Austan Goolsbee.
2024. 05. 06. 15:30
Megosztás:

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

A rendszeres sportolás kéz a kézben jár a boldog és egészséges élettel – ez derül ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az olimpiai és paralimpiai mozgalom globális biztosítási partnere, az Allianz közös felméréséből.[1] Jó hír, hogy a fiatalok és szüleik egyaránt elismerik és megértik a rendszeres mozgás előnyeit. Ennek ellenére alig mozog a fiatal generáció: csak minden ötödik megkérdezett sportol rendszeresen, azaz hetente legalább öt órát. Ennek okai között a mindennapi elfoglaltságok, mint a tanulás, valamint olyan globális kihívások szerepelnek, mint a megélhetési nehézségek, a pandémia utóhatása vagy a klímaváltozás.
2024. 05. 06. 15:00
Megosztás:

Rengeteg adóvisszatérítésről mondanak le a tagok a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Bár javul a tendencia, évente még mindig több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat elmulasztásával - hívta fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) hétfőn az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 05. 06. 14:30
Megosztás:

Minden adott az új autók piacának fellendüléséhez

Minden adott az új autók piacának fellendüléséhez, megoldódtak a félvezetők hiánya okozta problémák, így a szállítási idők visszaálltak a megszokott időtartamokra, továbbá a kamatok is csökkentek - vélekedett hétfőn kiadott elemzésében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).
2024. 05. 06. 14:00
Megosztás:

Meglettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) üdvözli az egyszerűsítéseket, de a versenyképességünk megőrzése és az uniós fogyasztók védelme érdekében ennél jóval nagyobb változásokra van szükség az Európai Bizottság politikájában - hangsúlyozta a két szervezet hétfőn kiadott közleménye.
2024. 05. 06. 13:30
Megosztás:

Győztek az Erste szakértői

Az Erste elemzői nyerték el az első helyet az MNB és a Thomson Reuters által meghirdetett előrejelzői versenyen - közölte a bank hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 06. 13:00
Megosztás: