Hírek > Putyin újraértelmezné a világi állam fogalmát >

Putyin újraértelmezné a világi állam fogalmát

2013.02.02 19:31
El kell távolodni a világi állam kezdetleges, felszínes értelmezésétől - jelentette ki Vlagyimir Putyin az orosz ortodox egyház főpapi szinódusának pénteki ülésén.

Az orosz államfő a Kommerszant című napilap online változata szerint így fogalmazott: "meg kell őrizni államunk világi jellegét, nem szabad megengedni az állam kivonulását az egyházi életből, el kell távolodnunk a világiság vulgárisan primitív értelmezésétől". Putyin a Kremlben ülésező testület tagjai előtt azt is hangoztatta, hogy az orosz ortodox egyháznak és más felekezeteknek feltétlenül lehetőséget kell adni a teljes értékű szolgálatra olyan fontos területeken, mint a család, a gyermekek, az anyaság támogatása, a gyermeknevelés, az ifjúságpolitika, a számtalan szociális kérdés megoldása és a hazafias szellemiség erősítése a fegyveres erőknél.

 

"A 20. század során célzottan pusztított vallási értékeket a közvélemény és a törvény erejével kell támogatni" - tette hozzá az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a szinódus ülésén arról is beszélt, hogy a nemzeti egyetértés, a vallások harmonikus együttélése az orosz társadalom számára minden túlzás nélkül történelmi jelentőséggel bír. Szerinte az orosz ortodox egyház az az erő, amely egyesíti az orosz világot. Tavaly februárban az akkor még kormányfői poszton lévő, de az újabb elnöki ciklusra készülő Putyinnak a hatalomból való távozásáért épp az orosz ortodox egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott úgynevezett punkimán könyörgött a Pussy Riot punkegyüttes.

 

Az orosz feministák akciója egyházi és politikai körökben nagy botrányt váltott ki, jogvédők viszont elítélték a résztvevők elleni eljárást. Az együttes tagjai közül két fiatal nő javító-nevelő táborban büntetését tölti. Harmadik társuk szabadon van, ő felfüggesztett büntetést kapott. A moszkvai városi bíróság a szinódus ülésének napján utasította el a szabadlábon lévő Jekatyerina Szamucevics fellebbezését, és így hatályossá vált a Pussy Riot akcióiról, fellépéseiről készült videóklipeket szélsőségesnek nyilvánító és betiltó bírósági ítélet.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák