Idén sem mászunk ki a recesszióból - elemzők

A magyar gazdaság várhatóan az idei év egészét is recesszióban tölti a gyenge évkezdet továbbgyűrűző hatásai miatt, jövőre azonban már valószínűleg megindul a növekedés - jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól befektetők számára összeállított, szerdán ismertetett átfogó tavaszi helyzetértékelésében közölte: új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház eddig stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban.
    

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet. A cég 2014-re az eddigi előrejelzésének megfelelően 1,3 százalékos GDP-pluszt jósol Magyarországnak. A citybeli elemzői közösségben most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb tavalyi negyedik negyedévi visszaesés áthúzódó hatásai miatt az idén is csökken.
    

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség legújabb GDP-adatsorai alapján felülvizsgált prognózisukban az idei év egészére reálértéken szintén 0,5 százalékos GDP-visszaesést jósoltak a magyar gazdaságban. Ez is jelentősen rontott előrejelzés, mivel a ház - csakúgy, mint a Morgan Stanley - korábban stagnálást valószínűsített Magyarországon 2013-ra.
    

A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a negyedik negyedévről minap közzétett második KSH-becslés után közölték, hogy az általuk eddig várt stagnálásról 0,4 százalékos visszaesésre módosították 2013 egészére szóló magyar GDP-előrejelzésüket, tekintettel a tavalyi negyedik negyedév visszaesésének mértékére. A ház elemzői szerint még abban az esetben is valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság az idei év második fele előtt pozitív éves összevetésű GDP-adatokat produkál, ha az idei első negyedévben a gazdasági teljesítmény a cég által jelenleg vártnál erőteljesebb lenne.
    

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői már a tavalyi utolsó három hónapra vonatkozó februári első GDP-becslés után közölték, hogy az idei év egészére 0,5 százalékos GDP-mínuszt várnak Magyarországon. A ház közgazdászai szerint 2012 negyedik negyedévében az Európai Unión belül valószínűleg csak a portugál és a görög gazdaság produkált a magyar GDP-csökkenésnél nagyobb éves összevetésű visszaesést.
    

A statisztikai hivatal múlt pénteki közlése szerint a magyar GDP-érték 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, 2012 egészében pedig átlagosan 1,7 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeztek a február közepén megjelent előzetes számokkal.
    

Szerdai előrejelzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői 2,9 százalékos idei és 3,6 százalékos jövő évi átlagos magyarországi inflációt jósoltak. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezt a prognózist jelentős bizonytalanságok terhelik, tekintettel arra, hogy jelenleg bírósági eljárás folyik a közműdíjak 10 százalékos csökkentésének ügyében, és egyelőre nem egyértelmű, hogy a díjcsökkentések fenntarthatónak bizonyulnak-e.
    

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint a közműdíjak csökkentése volt a fő tényezője annak is, hogy februárban 2,8 százalékra - 2006 óta nem mért mélypontra - lassult a tizenkét havi magyarországi infláció, mert egyébként a maginfláció ennél magasabb pályán jár. A cég elemzőinek véleménye szerint a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) várhatóan a 300 forint feletti euróárfolyam sem fogja megakadályozni az újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésben a márciusi kamatdöntő ülésen, mivel "a kamatcsökkentési vágy" a forint gyengesége feletti aggályokat is felülmúlja.
    

A Morgan Stanley londoni szakértői 4,50 százalékos idei MNB-kamatmélypontot valószínűsítettek szerdai előrejelzésükben. Elismerték, hogy ez "nem túl agresszív" prognózis, közölték ugyanakkor, hogy figyelembe vették az árfolyamkockázatokat is, emellett véleményük szerint még "egy annyira enyhítésre hajló monetáris tanácsnak is, mint a mostani", gondot okozhat, ha a jegybanki reálkamat 1,50 százalék alá kerülne. A februári inflációs adatok ismertetése után más nagy londoni házak elemzői ugyanakkor az MNB monetáris enyhítési ciklusának agresszívabbá válását jósolták.
    

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza az inflációs adatokat kommentálva közölte: várakozása szerint az MNB monetáris tanácsa a márciusi kamatdöntő ülésen "legalább" 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésről dönt. Ash szerint ezt a várakozást az alacsony infláció mellett a magyar gazdaság gyenge teljesítménye támasztja alá, és az is, hogy a lengyel jegybank a minap szintén 0,50 százalékpontos - a piac által vártnál nagyobb mértékű - kamatcsökkentést hajtott végre. A Standard Bank londoni elemzőjének véleménye szerint, ha a forint rövid távon még tovább gyengül, arra az MNB valószínűleg devizapiaci intervencióval reagálna, annak érdekében, hogy lehetősége legyen a nagyobb mértékű kamatcsökkentésre. (MTI)

Javarészt erősödtek az ázsiai indexek

Döntően erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,84 százalékos emelkedéssel, 37 943 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:00
Megosztás:

A japán jegybank nem változtatott a kamatszinten

A japán jegybank (BoJ) szinten tartotta az irányadó kamatot pénteken egy hónappal azután, hogy márciusban, 17 év után először kamatot emelt.
2024. 04. 26. 08:30
Megosztás:

Nőtt a Hermés negyedéves bevétele

Elemzők által vártnál jobban nőtt a Hermés francia luxuscikk-gyártó bevétele az idei első negyedévben éves összevetésben.
2024. 04. 26. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 26. 07:30
Megosztás:

Több mint hárommilliárd forint a tét az Ötös- és a Hatoslottón

Közel két hónapja nem született telitalálatos szelvény Magyarország két legismertebb lottójátékán az Ötös- és a Hatoslottón. A két játékon összesen megnyerhető jackpot összege ezen a hétvégén 3,03 milliárd forint.
2024. 04. 26. 07:00
Megosztás:

Felfüggesztik a kamionstopot

Felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 06:30
Megosztás:

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás:

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás: