Optimista hangulatban a világ vezérigazgatói

2014. január 21-én kezdődött az üzleti világ legjelentősebb nemzetközi konferenciája a svájci Davosban. A PwC az eseményen hozta nyilvánosságra a 17. Globális Vezérigazgató Felmérése eredményeit, melyek derűlátásról tesznek tanúbizonyságot. A tavalyi évhez képest jóval optimistábban vélekednek az üzleti élet meghatározó vállalatainak első emberei: 39%-uk „nagyon bizakodó” cége 2014-es árbevételét illetően. A világgazdaság egészét tekintve pedig a tavalyihoz képest kétszer annyian vélik úgy, hogy a helyzet a következő 12 hónapban javulni fog, és csupán 7% szerint számíthatunk hanyatlásra. A nemzetközi felmérést február végén követik a közel 150 hazai vezérigazgató részvételével készült magyar tanulmány eredményei.

Világgazdaság
 
A  68 országból megkérdezett mintegy 1344  vezérigazgató körében a  tavalyi évhez képest 18%-ról 44%-ra emelkedett azok aránya, akik a világgazdaság javulására számítanak a következő 12 hónapban. A 2013-as 28%-hoz képest jóval kevesebben, csupán a válaszadók 7%-a számít a világgazdaság hanyatlására.
 
A bevételek növekedése
 
Saját cégük esetében a vezérigazgatók 39%-a nyilatkozott úgy, hogy „nagyon bizakodó” a bevételnövekedési kilátásokat illetően az elkövetkező 12 hónapra nézve.Ez a szám 2009-ben volt az eddigi legalacsonyabb, 21%.
 
Az egyes országok között igen nagy eltérések vannak: a legoptimistábbak az oroszországi vezérigazgatók, akiknek 53%-a nagyon bizakodó a bevételek növekedését illetően, őket követik a sorban a mexikói (51%) és a koreai (50%) cégvezetők.  Koreában hatalmas javulás tapasztalható a növekedésbe vetett bizalom terén a tavalyi igen alacsony, 6%-os eredményhez képest. A sorrendben India (49%), Kína (48%), Svájc (42%), Brazília (42%), USA (36%), Németország (33%), az Egyesült Királyság (27%), Kanada (27%), Japán (27%), Olaszország (27%), Franciaország (22%), majd végül Argentína következik, ahol a vezérigazgatók mindössze 10%-a bízik erősen az árbevételek 2014. évi növekedésében. (lásd a 2. megjegyzést)
 
 „Az optimistább hangulat ellenére látszik, hogy nagyon nagy a különbség az egyes országok vezérigazgatóinak véleménye között a rövid távú növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Jelenleg is folyik a magyar válaszok feldolgozása, melyekből annyi már kirajzolódik, hogy  nálunk  is bizakodóbb hangulatban vannak a vállalatvezetők, mint tavaly. Ugyanakkor  ennek  a mai bizakodásnak ára van” – kommentálta az eredményeket Dr. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.
 
Az idei davosi Világgazdasági Fórum nyitó napján nyilvánosságra hozott eredményekre reagálva Dennis M. Nally, a PwC International vezérigazgatója a következőket mondta:
 
„A vezérigazgatók világszerte kezdenek bizakodni. Miután vállalatukat sikeresen átvezették a recesszió időszakán, egyre többen érzik magukat képesnek a  növekedésre, és optimistábbak a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A vezérigazgatók azonban azt is elismerik, hogy a válság utáni gazdaságban tartós növekedést elérni továbbra is kihívást jelent, különösen a megváltozott körülmények, például a feltörekvő piacok lassuló növekedése miatt.
 
A vezérigazgatók szerint a jövőben várhatóan három fő globális trend lesz jelentős hatással a vállalkozásukra: a gyors technológiai fejlődés, a demográfiai változások és a gazdasági erőviszonyok átrendeződése. A siker kulcsa abban rejlik, hogy ezeket a globális trendeket a saját javukra tudják-e fordítani.”
 
A vezérigazgatók legfőbb aggályai
 

A vezérigazgatók javuló gazdasági kilátásai a főbb aggályokat is megváltoztatták. A listát a túlszabályozottság (72%) és az államháztartás hiánya (71%) vezetik.   Előbbi miatt különösen Franciaországban (88%), Ausztráliában (85%), Indiában (82%) és Németországban (77%) aggódnak a vezérigazgatók.  
Emellett a vezérigazgatók közel azonos mértékben tartanak a feltörekvő piacok lelassulása (65%), és a fejlett piacok lassú növekedése (71%) miatt. Szintén aggodalmat keltenek a növekvő adóterhek (70%), az alapvető fontosságú szakemberek rendelkezésre állása (63%), az árfolyamok ingadozása (60%) valamint a stabilitás hiánya a tőkepiacokon (59%).
 
Ugyanakkor az olyan aktuális témákat mint a számítógépes fenyegetések - beleértve az adatbiztonság hiányát, valamint a gyors technológiai váltást - a vezérigazgatóknak csupán kevesebb, mint fele említette kockázatként.
 
Felkészülés a jövőre
 
A jövőbeni növekedést biztosító lehetőségek közül az új termék vagy szolgáltatás kifejlesztését nevezte meg világszerte a legtöbb válaszadó, arányuk a tavalyi 25%-hoz képest idén 35%-ra növekedett.  A fúziót és felvásárlást vagy stratégiai szövetség létrehozásat tervezők aránya a tavalyi 17%-ról 20%-ra növekedett. A vezérigazgatók a BRIC-országokon (Brazília, Oroszország, India és Kína) túli piacokat is vizsgálják, és jó növekedési lehetőséget látnak az indonéz, mexikói, török, thaiföldi és vietnámi piacokban az elkövetkező három-öt évben. Az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot pedig újra csábítónak értékelték.
 
A vezérigazgatók a következő évekre vonatkozó munkaerő-felvételi tervek tekintetében is optimistábbak. A válaszadók fele tervezi a munkaerő bővítését a következő 12 hónapban, szemben a tavalyi 45%-kal.  A legkedvezőbb foglalkoztatási kilátásokat mutató ágazatok a technológia (63%), az üzleti szolgáltatások (62%) és a biztosítási szektor.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

„Látható az is, hogy a világgazdaság stabilizálódásával a vezérigazgatók felismertek néhány fontos trendet, amelyek hatással lesznek a vállalkozásukra az elkövetkező öt év során” – tette hozzá Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója. Ezek közül a legtöbb vezérigazgató a technikai fejlődést (81%), a demográfiai változásokat (60%) és a globális gazdasági erőviszonyok átalakulását (59%) említette meg.
 
 
 
 
 
 

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás:

Stratégiai tervek a NAVIGATOR-tól: ipari innovációs technológiákban élenjáró vállalatcsoport épül

A Budapesti Értéktőzsde XTEND szekciójában jegyzett NAVIGATOR Investments stratégiai céljai szerinti akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53% közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.
2024. 04. 18. 06:00
Megosztás:

Mit hozhat a lakáspiacon és az építőiparban az otthonfelújítási program?

A magyar kormány április elején jelentette be a régóta várt új otthonfelújítási programot, mely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a negatív trendből való kilábaláshoz. A programmal kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 000 lakást felújítanak? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
2024. 04. 18. 05:30
Megosztás: