Innovatív fényforrások az európai fejlődés szolgálatában

Részecskegyorsító berendezésekkel és az innovatív fényforrások legfrissebb kutatási trendjeivel ismerkedtek Közép-Európa szakértői –köztük magyar tudósok - Triesztben.

2014. április 10-én első alkalommal került megrendezésre a CENILS (Central European Network for knowledge based on Innovative Light Sources) elnevezésű nemzetközi együttműködés szakmai workshop-ja az olaszországi Triesztben. A kétnapos, laborlátogatással egybekötött szakmai workshop célja az innovatív fényforrások alkalmazásában legjelentősebb ítélt közép-európai kutatás-fejlesztési, akadémiai és ipari szereplők közötti dialógus és közös gondolkodás elősegítése volt. 
 
Az innovatív fényforrásokra specializálódott KKV-k és spin-off vállalkozások képviselői, tematikusan összerendezett előadásokat hallgathattak meg három, egymással összefüggő területről: az innovatív fényforrásokhoz kapcsolódó főbb kutatás-fejlesztési trendekről, az együttműködési lehetőségekről, valamint a jelenleg elérhető támogatási programokról és pályázati forrásokról.
 
A vendégeket Giovanni De Ninno a CENILS projekt koordinátora köszöntötte bevezetőjében.  Giovanni De Ninno szerint: „Az innovatív fényforrások segítségével kialakítható új anyagok forradalmasítják majd a kutatás-fejlesztés és az ipari tömegtermelés világát egyaránt. A CENILS projekt által kínált hálózatosodási lehetőségek pedig újabb és újabb innovatív termékek piaci megjelenését segítik majd elő, így erősítve az akadémia és az ipar közötti szinergiákat”. 
 
A meghívott előadók között található Giorgio Paolucci, az ELETTRA Kutatóintézet Nemzetközi Kapcsolatok és Felhasználói Programok divíziójának vezetője, Marco Marazzi az ELETTRA Ipari Kapcsolatért felelős vezetője, Dr. Osvay Károly az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója, Angelika Trochimiak a CENTRAL Europe Program menedzsmentszervezetének, a Közös Technikai Titkárság projektmenedzsere, valamint Augusto Mandelli a National Instruments képviseletében. 
 
A meghívott vendégek az előadások segítségével betekinthettek az innovatív fényforrások legaktuálisabb kutatási és piaci hasznosítási kérdéseibe. Ezek az új kutatóintézetek létesítési és üzemeltetési kérdéseitől egészen a szabadalmi eljárások világáig átfogó képet nyújtottak a közép-európai egységes gazdasági arculat kialakításának kulcskérdéseiben. 
 
Az innovatív fényforrásokat ma már többek között a gyógyszeripar, a biotechnológia, és a közlekedéstechnika is hasznosítani tudja, s a szakértők szerint e tudományág fejlődése számos jelentős találmányhoz és fejlesztéshez segítheti hozzá az emberiséget. A CENILS elnevezésű projekt egy 28 hónapos, 1,1 millió euró összköltségvetésű nemzetközi projekt, amelynek célja az innovatív fényforrásokra épülő új Közép-Európa gazdasági arculatának kialakítása.


A rendezvény második napján a meghívott vendégek szervezett tanulmányúton vettek részt az ELETTRA Kutatóintézetben, amely keretében megismerhették a részecskegyorsító berendezéseket. A nemzeti delegációk tagjai ezt követően lehetőséget kapnak arra, hogy ingyen végezhessenek el különböző méréseket, és egyeztettek a CENILS projekt kutatási partnereivel. Hozzávetőlegesen, egy-egy ilyen mérés költsége megközelíti az óránkénti 7-10 000 eurót, amelyet egy KKV nem engedhet meg magának.


A CENILS projekt soron következő rendezvényére Prágában kerül sor, ahol az érdeklődők számára további együttműködési lehetőségek feltárása veszi kezdetét.  


- A CENILS projektben vállalt feladataink értelmében már eddig is jelentős lépéseket tettünk a hazai innovatív fényforrásokhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi akadémiai és ipari szereplők közötti kapcsolatok erősítésére. Célunk hosszabb távon a természettudományi pályák, így a modern fizika népszerűségének előmozdítása a fiatalok körében. Ezáltal megalapozható a közép-európai fiatal tehetségek, egyetemi hallgatók és doktoranduszok kiválósága és a tudományos pálya iránti elkötelezettsége – egy olyan kutatói nemzedék megteremtése, amely egyszerre kötődik erős szálakkal a tudomány és az üzleti élet világához a felelősségteljes kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények kialakítása reményében. - mondta el Baracsi Mária, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. projektmenedzsere.
 
- A trieszti események legfőbb hozománya, hogy a fotonika magyarországi szereplőinek módjukban állt együttműködő partnereket keresni és találni a közép-kelet-európai régió más országaiból. A Szegeden jelenleg már építés alatt álló nemzetközi kutatóintézet, az ELI (Extreme Light Infrastructure) az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike lesz, Triesztben az itt folytatandó kutatási tevékenységhez igyekeztünk együttműködéseket kialakítani az ELI kutatási infrastruktúrája komplementerével, a FERMI szabadelektron-lézer laboratóriummal. – fűzte hozzá Dr. Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója.

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás: