Erre az 5 dologra figyelj, mielőtt nyugdíjbiztosítást kötsz!

Az első negyedév máris eltelt a 2014-es évből, és a biztosító társaságok tájékoztatásai szerint az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások, a vártnál nagyobb népszerűségnek örvendenek. Már majdnem az összes hazai biztosító előrukkolt a saját nyugdíjbiztosítási termékével, vagy legalább egy korábbi terméke záradékolt változatával. Az ING nyugdíjbiztosításából márciusi információk szerint már több mint 1200-at eladtak, és az AEGON-nál is több száz a megkötött szerződések száma. Az UNIQA Biztosító tájékoztatása szerint minden második eladott életbiztosítás nyugdíjbiztosítás, a nyugdíjbiztosítást elsőként bevezető Posta Biztosítónál pedig az összes folyamatos díjas szerződés 45%-a, államilag támogatott nyugdíjbiztosítás.

A roham azonban még nem indult be igazán, hiszen az első kötések nagy részét azok a meglévő ügyfelek teszik ki, akik elsőként a biztosítóktól / közvetítőktől értesültek a 2014-es SZJA változásról.


Rengeteg ember van azonban, akikhez még csak a most következő időszakban fog eljutni az új nyugdíj célú adókedvezmény híre, így ezt a cikket elsősorban miattuk írtuk meg. 5 pontban foglaltuk össze azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket mindenféleképpen mérlegelnünk kell, mielőtt bármelyik Biztosító ajánlata mellett elkötelezzük magunkat. Pénzügyekről lévén szó, minden esetben a számokra alapozva hozzuk meg a döntésünket, és ne a szimpátiára, vagy a megérzéseinkre hagyatkozzunk, mert a tét nem kevesebb, mint a jövőbeni nyugdíjunk várható összege.


Bár az új nyugdíjbiztosítás ugyan államilag támogatott konstrukció, mégse higgyük azt, hogy teljesen mindegy, hogy melyik ajánlatot választjuk: Nyugdíjbiztosítás és nyugdíjbiztosítás között olyan lényeges piaci különbségek lehetnek, amelyeket csak akkor fogunk felismerni, ha erre előre felkészülünk. Vágjunk hát bele és nézzük meg a legfontosabb döntési kritériumokat:


1. Jogosult vagy-e adókedvezményre?


Az első és legfontosabb kérdés, amire választ kell kapnunk, hogy jogosultak vagyunk-e az új adókedvezményre. Az éves 20% de maximum 130.000 Ft igénybe vehető SZJA kedvezmény mindenkinek jár, aki fizet személyi jövedelemadót, és aki az önkéntes nyugdíjpénztárral és a NYESZ számlával még nem használta ki a maximumot. A 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formára (NYESZ, Önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás) ugyanis legfeljebb éves 280.000 Ft-os támogatást vehetünk igénybe, azaz ha már eleve rendelkezünk NYESZ számlával és / vagy önkéntes pénztárral, akkor az ezek után igényelt adójóváírást le kell vonnunk az éves 280.000 Ft-ból. Az SZJA fizetési kötelezettség alá esik minden NAV felé bejelentett adófizető alkalmazott és vállalkozó, kivéve a KATA adózási formát választók. A KATA-s vállalkozók nyugdíj célú adójóváírást csak olyan hozzátartozójuk / ismerősük után vehetnek igénybe, akik szintén fizetnek SZJA-t. A nyugdíjbiztosítások esetében ugyanis takarékoskodhatunk egy másik személy nyugdíjára is, mert az SZJA jóváírás jogilag a szerződőnek jár, a szolgáltatási összeget pedig egy ettől eltérő személyű Biztosított is kaphatja.

 

A visszaigényelhető adókedvezmény pontos összege az alábbi kalkulátorral néhány kattintással könnyedén kiszámolható itt.


2. Vegyes vagy unit linked alapú nyugdíjbiztosítást válassz?


Miután képbe kerültünk azzal kapcsolatban, hogy legfeljebb mekkora adójóváírásra vagyunk jogosultak az új nyugdíjbiztosításra, érdemes azt eldönteni, hogy klasszikus vegyes- vagy unit linked alapú szerződést szeretnénk.

 

A klasszikus vegyes nyugdíjbiztosítás egy régebbi és konzervatívabb életbiztosítási típust jelent, ahol a biztosító társaság nem enged beleszólást abba, hogy a befizetett pénzünket pontosan mibe fektessék, és a legtöbbször még csak rálátást sem enged erre. Főként azonban állampapírokban és rövid lejáratú pénzpiaci eszközökben fog állni a pénzünk, amelyek elsősorban rövid-közép távú befektetési instrumentumok.


Cserébe viszont ajánlattól függően az adott társaság garantál nekünk egy éves 2-2,9%-os fix technikai kamatot, amelyet minden esetben megkapunk, az ezen felül elért többlethozam bizonyos részét, vagy egészét pedig szintén minden évben jóváírják az egyenlegünkön. A klasszikus vegyes nyugdíjbiztosítás így egy hosszútávon alacsonyabb, de biztos hozammal kecsegtető megoldás, amely elsősorban azoknak javasolt, akiknek már kevesebb, mint 10 évük van csak hátra a nyugdíjig, és ha ránéznek az egyenlegükre akkor mindegy, hogy mekkora, de folyamatos növekedésre vágynak.


A unit-linked alapú nyugdíjbiztosítás a vegyessel ellentétben egy korszerű életbiztosítási típus, ahol teljes mértékben rajtunk áll, hogy a pénzünket hol fialtatjuk. A unit linked esetében befektetési alapok közül válogathatunk, így mi döntjük el, hogy kötvénybe, részvénybe vagy menedzselt alapokba fizetünk szívesebben. A befektetési alapok segítségével különböző földrajzi régiók, vagy iparágak nyereségéből is részesülhetünk, ezért ez a fajta nyugdíjbiztosítás jóval nagyobb szabadságot és hosszú távon magasabb hozamkilátást is enged meg nekünk, mint a klasszikus vegyes fajta. A biztosítók kínálatában nagyobb részben főként unit-linked alapú módozatokkal fogunk találkozni, ez pedig azért van, mert alapvetően szélesebb rétegnek is fog megoldást jelenteni ez a típus mint a vegyes. Mindenkinek ajánljuk, akinek még legalább 15 éve van hátra a nyugdíjig és az elérhető legmagasabb éves hozamra, ezáltal pedig a maximális összegű havi nyugdíjkiegészítésre törekszik.

 

3. Informálódj a költségekről!


Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a kiválasztott nyugdíjbiztosítás esetében, évente mekkora költséget vonnak el tőlünk. A unit-linked alapú módozatok vizsgálatánál egyszerű dolgunk van, hiszen a TKM mutató egy százalékos értékben megmutatja, hogy nagyságrendileg mekkora éves levonásra számíthatunk. Ezt azonban ne kezeljük szentírásként, mert a TKM csak egy példaszámításon alapuló referenciaérték, de nagyságrendileg azért megmutatja, hogy az adott termék mennyire drága. Törekedjünk arra, hogy 3% alatti TKM-mel rendelkező unit-linked alapú nyugdíjbiztosítást válasszunk, így a költségek mellett bőven marad hozamunk is a lejárat végén.


A klasszikus vegyes típusú nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban nehezebb dolgunk van, hiszen ezek esetében nem állapíthatóak meg sem tételesen, sem pedig egy számban összesűrítve a költségek. A klasszikus vegyes nyugdíjbiztosításnál a garantált Biztosítási összeget tudjuk összehasonlítani egy hasonló paraméterekkel és feltételezett éves hozammal számított unit-linked kalkuláció lejárati összegével, és ebből tudunk következtetni arra, hogy az adott vegyes nyugdíjbiztosítás mennyire drága. Arra azonban már most készüljünk fel, hogy a garanciának bizony ára van, ezért ezek a konstrukciók biztos, hogy drágábbak lesznek a piaci átlagnál.


4. Vizsgáld meg a várható hozamokat!


A költségek meghatározása után nagyon fontos arról is tájékozódnunk, hogy várhatóan mekkora hozamot érhetünk el az adott nyugdíjbiztosítással, illetve, hogy ezt tudjuk-e egyáltalán mi befolyásolni. Költséget minden esetben csak hozammal együtt vizsgáljunk, önmagában egyik mutatószám sem mond semmit, hiszen egyáltalán nem mindegy hogy egy éves 9%-os feltételezett hozam mellett 3%-ot, vagy 6%-ot vonnak le tőlünk évente.


A klasszikus vegyes nyugdíjbiztosítások esetében tőlünk teljesen független az elért hozam, így erről tájékozódni is csak az adott Biztosító honlapján tudunk, ahol általában ki szokták mutatni, hogy a kezelt pénzalap, az elmúlt években hogyan teljesített.


A unit-linked módozatú nyugdíjbiztosításoknál ennél tágabb a mozgásterünk, hiszen az adott szerződéshez tartozó összes eszközalap teljesítményét a nyugdíjbiztosítás.com független adatbázisában különböző múltbéli időszakokra visszamenőleg vissza tudjuk nézni, így könnyebben tudunk választani. Ne hagyatkozzunk azonban csak a múltbéli hozamokra, hanem azt is nézzük meg, hogy az adott alap pontosan mibe fektet, azaz hogy technikailag hogyan és hol kezeli a befizetett pénzt.


5. Tájékozódj a díjszüneteltetés lehetőségéről!


A nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban sokan azért nem mernek belekezdeni az előtakarékosságba, mert félnek 10-15-20 évre elköteleződni. Ki tudja mi lesz 3-4 év múlva? Fogom-e tudni fizetni a szerződést? Az ilyen nagyon is életszerű kérdésekre válaszoltak a biztosítók, amikor létrehozták a díjszüneteltetés lehetőségét. Biztosítótól, sőt nyugdíjbiztosítási ajánlattól függően ugyanis, 2-3 év után sok szerződés esetében lehetőség van díjszüneteltetni 1 éves, de néhol akár határozatlan tartamra is. Ez azt jelenti, hogyha anyagilag megszorulnánk, akkor írásban dönthetünk úgy, hogy most egy darabig nem fogjuk fizetni a díjat, mégsem veszítjük el a bent lévő pénzt, és a szerződésünk sem szakad meg. Adókedvezményt nyilván nem kapunk erre az időszakra és a költségeket is vonják tőlünk, de amint helyreáll az anyagi helyzetünk, abban a pillanatban változatlanul és büntetés nélkül folytathatjuk a nyugdíjtervünket.


Dönts racionális érvek alapján!


Amint az a fenti 5 pontból is látszik, a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban is, sokkal több múlik a felelősségteljes választáson, mint azt elsőre gondolnánk. Ne dőljünk be a marketingnek és az esetleges egyoldalú tájékoztatásoknak, hanem mindent vizsgáljunk meg saját magunk is. Egy éves 1%-os hozamkülönbség a lejáratkor milliókkal magasabb nyugdíjtőkét jelenthet nekünk, illetve ugyanez a költség oldalon is igaz. Ne féljünk kérdezni, alaposan nézzünk utána minden egyes feltételnek és a lehetőség szerint ne hozzuk meg a végső döntést addig, amíg egy tapasztalt szakemberrel át nem beszéltük az aggályainkat!


Deák Ferenc István
www.nyugdijbiztositas.com

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: