300 forint alá is benézhet az euró év végén, de...

Továbbra is javulnak a magyar makrogazdasági mutatók, de az államadósság szintje és az orosz-ukrán konfliktus hatásai komoly fejtörést okozhatnak a következő hónapokban – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzéséből.

Az Equilor arra számít, hogy a kormány októberben újabb költségvetési kiigazításról dönt az államadósság csökkentése érdekében és az euró az év végén akár a 300 forintos szint alá is benézhet. A gazdasági növekedést továbbra is az export, az uniós forrásokból megvalósított állami beruházások és a Növekedési Hitelprogram hajtja, miközben az adósságleépítés és a gyér lakossági hitelezés továbbra is nyomás alatt tartja a reáljövedelmek bővülését. Az export esetében kockázatot jelentenek az Oroszországgal szembeni szankciók, mivel jelenleg 1 százalékra becsülhető azok hatása a GDP növekedési ütemére.
 
Bár Magyarország gazdasági mutatói az elmúlt hónapokban tovább javultak, Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint, ha a költségvetési hiány célul kitűzött szintje (2,9%) tartható is lesz az év végére, az államadóssági cél (79,1%) elérése problémás lehet. A forint elmúlt hónapokban tapasztalt leértékelődése a devizás államadósságon keresztül tovább növelte a kamatterheket. Az elemző szerint ezért az államadósság elleni harc jegyében a kormányzat októberben további költségvetési kiigazító lépésekre kényszerülhet. Ahhoz ugyanis, hogy a GDP-arányos bruttó államadósság a tavalyi 79,4 százalékról tovább csökkenjen, a mostaninál erősebb forintra van szükség. Az Equilor arra számít, hogy a külső egyensúly javulásának köszönhetően az év végén a forint az euróval szemben a 300-as lélektani határ alá is erősödhet. A hazai fizetőeszköz jelenlegi mozgásában több minden közrejátszik, így sokat nyom a latba a régiós devizák gyengülése az orosz-ukrán válság következményeként, a feltörekvő piaci eszközök iránti kisebb érdeklődés és az alacsony alapkamat is. Az Equilor értékelése szerint a forintárfolyam, a kötvényhozamok és az országkockázati felár együttmozgása szinte teljesen megszűnt az elmúlt hónapokban. A kötvénypiaci mozgásokat most elsősorban a piaci igény és a hozaméhség határozza meg. Az Equilor vezető elemzője szerint jól látható, hogy az európai monetáris lazítás és a beharangozott lengyel kamatcsökkentés újra a magyar állampapírok malmára hajthatja a vizet.


Az Equilor előrejelzése szerint idén 3,2 százalékkal emelkedhet az év első felében 8 éves rekordra ugró GDP, melyet továbbra is az export, az EU forrásokból megvalósított állami beruházások és a Növekedési Hitelprogram hajthat. Az adósságleépítés és a gyér lakossági hitelezés azonban továbbra is nyomás alatt tartja a reáljövedelmek bővülését. Felülteljesített a feldolgozóipar és az építőipar, az autóipari kapacitásbővítések pozitív hatása még mindig érvényesült. Kuti Ákos kiemelte, hogy sajnos épp ez utóbbi az a szektor, amelyet a legrosszabbul érinthetnek az Oroszország elleni szankciók. Az elemző hozzátette, hogy jelenleg 1 százalékpontra becsülhető az orosz szankciók hatása a 2015-ös GDP növekedési ütemére, így az Equilor jövőre 2,1 százalékos GDP bővülést vár.


Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági előrejelzései *

* tényadatok, államadósság az MNB alapján


Az Equilor prognózisában idén összességében 0,3 százalékos fogyasztói árindex szerepel, mely a tavaly novemberi rezsicsökkentések kifutása miatt jövőre 2,4 százalékra gyorsulhat. Az infláció emelkedésére három fő tényező lehet hatással: az őszi rezsicsökkentések (áram -5,7%, gáz -3,3%) és az orosz tilalmi listán lévő élelmiszerek túlkínálata enyhén csökkenti az árnyomást, miközben a gyengülő forint az importtermékek árán keresztül alacsony mértékben, de emeli az inflációt.


A kamatpálya tekintetében az Equilor 1,9-2,1 százalék közötti mélyponttal számol, de további gyors kamatcsökkentés nem várható. Kuti Ákos szerint az MNB nem véletlenül elkötelezett amellett, hogy alacsony kamatszintet tartson: a devizahitelek kivezetése után a forinthitelek kamata válik fontossá, mind a kinnlevő állomány, mind a várhatóan felfutó hitelezés szempontjából. „Ha nincs devizahiteles állomány és jelentősen csökken a devizás államadósság aránya, a forint árfolyama is gyengébb lehet különösebb negatív következmények nélkül. A fő kérdés most az, hogy milyen forintárfolyam mellett tartható fenn az államadósság csökkenő pályája” – emelte ki a vezető elemző és hozzátette: „Rizikófaktorként még mindig meg kell említenünk, hogy a geopolitikai feszültségek fokozódása törékennyé teszi a rekord alacsony szinten található országkockázati megítélést: egy újabb, a fejlődő piacokon végigsöprő válság kamatemelési hullámot indítana el a régióban. Kockázati tényező az is, hogy a fejlett piaci vállalati kötvények, ezen belül is a kockázatosabb szegmens a túlérettség jeleit mutatja. Ezek a kötvények jelentenek alternatívát a kelet-európai államkötvényekkel szemben, így piaci korrekció esetén közvetett hatással lehetnek a magyar hozamokra is.”


A magyar részvénypiac teljesítményét rövid, pár hónapos időtávon jelentősen befolyásolhatja az orosz-ukrán konfliktus alakulása. Az ellentét leginkább három társaság árfolyamára van hatással. A Richternél már 2014 első félévében rekord alacsony szintre csökkent az üzemi eredményhányad, elsősorban a rubel gyengülése miatt. Az orosz fizetőeszköz forinttal szembeni 1 százalékos leértékelődése kb. 550 millió forinttal csökkenti a Richter profitját, ugyanakkor a szankciók a társaság árbevételére is negatívan hatnak. Az OTP egyaránt rendelkezik kitettséggel az orosz és ukrán piacon is, így a konfliktus két oldalról is rontja a bankcsoport eredményét és kilátásait. Az orosz gazdaság lassulása és a lakossági fogyasztás visszaesése is közvetett hatásként jelentkezik az OTP-nél. A hitelportfólió minősége jelentősen romlott az előző negyedévekben, amelyre a bankcsoport jelentős céltartalékokat képzett. A MOL csoportszintű kitermelésének csak kb. 7 százalékát adja az orosz piac, a vállalat esetében devizakockázatról csak korlátozottan beszélhetünk, mivel a működési költségeken és a hiteleken kívül minden dollárban kerül elszámolásra. A vállalat számára az elsődleges kockázatot az jelenti, ha az orosz vezetés a MOL-ra nézve kedvezőtlenül változtatja meg a bányajáradék, illetve egyéb adók, illetékek mértékét.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás: