Így bankolnak a jómódú magyarok és csehek

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel és/vagy megtakarítással rendelkező magyarok és csehek pénzügyekkel kapcsolatos gondolkodásmódja, megtakarítási szokásai sok szempontból különböznek egymástól – derült ki a Budapest Alapkezelő kutatásából.

A csehek többet keresnek, és magasabb összegű megtakarításokkal rendelkeznek, ugyanakkor a befektetői attitűdjük hasonlóan konzervatív, mint a magyaroké. Prémiumbanki szolgáltatásokat mindkét országban alig egyötödük vesz igénybe, sőt, a legtöbben nem is tudnak arról, hogy kiemelt ügyfelek lehetnének bankjuknál.
 
A magyar és cseh piacon befektetési alapokat egyaránt értékesítő Budapest Alapkezelő felmérésében azt vizsgálták, milyen pénzügyi, megtakarítási szokásai vannak a két országban a jövedelmi illetve megtakarítási viszonyait illetően átlag fölöttinek, azaz prémiumnak számító ügyfélkörnek. Felmérték többek között, milyen megtakarítási, befektetési szolgáltatásokat vesznek igénybe, mit jelent számukra az öngondoskodás, és mennyire vannak tisztában azzal, hogy bankjuknál kiemelt szolgáltatásokra is jogosultak lehetnek. 
 
A magyarokhoz képest a csehek jobban bíznak a bankokban, kevésbé az államban
A kutatásban résztvevő magyarok és a csehek jelentősen eltérően gondolkodnak a pénzügyekről. A bankokkal kapcsolatos általános bizalom lényegesen alacsonyabb a magyarországi prémium ügyfélkör esetében: míg a csehek 60%-a megbízik a bankokban, a magyarok mindössze 34%-a érzi úgy, hogy pénzét jó helyen tudhatja náluk.
 
Mind a csehek, mind a magyarok többsége egyetért abban, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a saját pénzügyi jövőjéért, és fontosnak tartják az öngondoskodást. Bár az állami nyugdíjra mindkét országban a megkérdezettek több mint fele kevésbé számít, mint a saját megtakarításaira, a magyarok közül jóval többen (54% vs. 33%) vélik úgy, hogy az állam kötelessége (lenne), hogy gondoskodjon a megfelelő színvonalú nyugdíjakról. A cseheknél a nyugdíjcélú megtakarítások aránya is sokkal magasabb: a csehek 72%-a tesz félre kifejezetten ebből a célból, a magyaroknál ez az arány csak 52%.
 
A csehek a pénzügyi tájékozottság terén magabiztosabbak: 63%-uk mondta, hogy jól informáltnak érzi magát a pénzügyi kérdésekben, míg a magyaroknál ez az arány csak 44%. A csehek közül többen követik nyomon folyamatosan a jó befektetési lehetőségeket (43% vs. 29%), és gyakrabban kérik ki szakértő véleményét a befektetési döntéseik meghozatala előtt (37% vs. 29%).
 
A csehek aktívabb bankhasználók
A pénzügyi termékek, szolgáltatások igénybe vétele terén a cseh prémium szegmens aktívabb, mint a magyar. A csehek közül többen élnek például az állandó átutalási megbízás lehetőségével, ezzel szemben a magyaroknál a csoportos beszedési megbízás népszerűbb. A cseheknél jóval többen rendelkeznek betéti, illetve hitelkártyával, valamint internetbanki és mobilbanki hozzáféréssel. Hitelterméket a megkérdezett csehek 70%-a vesz igénybe, a magyaroknál ez az arány 58%.


A banki ügyintézési csatornák közül mindkét országban az internetbank a legnépszerűbb (a kutatás során megkérdezettek 80%-a itt bonyolítja pénzügyei nagy részét). A magyarok valamivel többet járnak bankfiókba (61% vs. 51%), a mobilbankot viszont a csehek használják gyakrabban (21% vs. 11%). Személyes banki tanácsadója a magyarok egynegyedének, a csehek felének van, azonban mindkét országban csak 10% tartja vele a kapcsolatot.
 
Megtakarítások és jövedelmek: a csehek jobban élnek
A megtakarítások terén is jobban állnak a csehek: a prémiumnak számító magyar ügyfélkör 25%-ának semmilyen megtakarítása nincs; a cseheknél ez az arány csak 8%. 5 millió forintnál, és az ennek megfelelő összegű koronánál (450 ezer korona) magasabb megtakarítással a magyarok 28%-a, a csehek 32%-a rendelkezik.  A csehek valamivel jobban is keresnek: míg a magyarok közül a legtöbben (36%) 250-300 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkeznek, addig a csehek közül a leggyakoribb (29%) a 330-385 ezer forint (30-35 ezer korona) közötti havi nettó kereset.
 
A cseheknél a megtakarítások kezelésére választott eszközök is szélesebb skálát ölelnek fel: míg náluk egy ember átlagosan 5,5 terméket vesz igénybe, addig a magyarok csak 4-et. Ezek közül Magyarországon az életbiztosítás a legnépszerűbb (53%), a cseheknél ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások viszik a prímet (86%). Befektetési alappal mindkét országban a megkérdezettek körülbelül egyharmada rendelkezik. (4. ábra) A befektetések kiválasztásánál a legfontosabb szempont mindkét országban a biztonság: a megkérdezettek fele számára a tőke biztonsága a legfontosabb, és csak kevesen vállalnak kockázatot a magasabb hozam reményében (a magyarok 18%-a, a csehek 12%-a).
 
„A Budapest Alapkezelő a hazai alapkezelők közül egyetlenként mind Magyarországon, mind Csehországban értékesít saját befektetési alapokat, így mindkét piacot jól ismerjük. Azt tapasztaljuk, hogy a cseheknek és magyaroknak hasonlóak a beidegződéseik: egyaránt meglehetősen konzervatív a befektetői attitűdjük. Pedig a cseheknek a tartósan alacsony kamatkörnyezet már nem újdonság, míg a magyarok számára még szokatlan, hogy a bankbetétek már nem hozzák a korábban megszokott kamatszinteket. Mindkét piacon kihívást jelent, hogy megtanítsuk az ügyfeleinknek: a magasabb hozamért muszáj bizonyos mértékű kockázatot vállalni, és hogy az egyetlen eszköz, amellyel a túlzott rizikót el lehet kerülni, a hosszú távú portfolió-építés” – mondta Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.
 
Ötször ennyien is lehetnének prémiumbanki ügyfelek
Mindkét országra igaz, hogy ezen szegmens alig 20%-a vallja magát prémiumbanki ügyfélnek. Közel 70% egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy kiemelt szolgáltatásokat vehetne igénybe bankjánál, a megkérdezettek 60%-a pedig nem tudja, milyen extrákat kínál saját pénzintézete a prémiumbanki ügyfeleknek. 
 
A prémiumbanki ügyfelek számára elérhető plusz banki szolgáltatások közül a magyarok a kedvezményes folyószámlacsomag- és hitelajánlatokat (77%) találták a legfontosabbnak, míg a cseheknél a hiteleknél elérhető kamatkedvezmény (65%) bizonyult a legnépszerűbb elemnek. 

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás:

A NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda a vesztegetés miatti ügyet célszerűségi okból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) teszi át - írta a Lánchíd felújítása kapcsán Budai Gyula fideszes politikus Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 04. 26. 05:00
Megosztás:

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás: