Így bankolnak a jómódú magyarok és csehek

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel és/vagy megtakarítással rendelkező magyarok és csehek pénzügyekkel kapcsolatos gondolkodásmódja, megtakarítási szokásai sok szempontból különböznek egymástól – derült ki a Budapest Alapkezelő kutatásából.

A csehek többet keresnek, és magasabb összegű megtakarításokkal rendelkeznek, ugyanakkor a befektetői attitűdjük hasonlóan konzervatív, mint a magyaroké. Prémiumbanki szolgáltatásokat mindkét országban alig egyötödük vesz igénybe, sőt, a legtöbben nem is tudnak arról, hogy kiemelt ügyfelek lehetnének bankjuknál.
 
A magyar és cseh piacon befektetési alapokat egyaránt értékesítő Budapest Alapkezelő felmérésében azt vizsgálták, milyen pénzügyi, megtakarítási szokásai vannak a két országban a jövedelmi illetve megtakarítási viszonyait illetően átlag fölöttinek, azaz prémiumnak számító ügyfélkörnek. Felmérték többek között, milyen megtakarítási, befektetési szolgáltatásokat vesznek igénybe, mit jelent számukra az öngondoskodás, és mennyire vannak tisztában azzal, hogy bankjuknál kiemelt szolgáltatásokra is jogosultak lehetnek. 
 
A magyarokhoz képest a csehek jobban bíznak a bankokban, kevésbé az államban
A kutatásban résztvevő magyarok és a csehek jelentősen eltérően gondolkodnak a pénzügyekről. A bankokkal kapcsolatos általános bizalom lényegesen alacsonyabb a magyarországi prémium ügyfélkör esetében: míg a csehek 60%-a megbízik a bankokban, a magyarok mindössze 34%-a érzi úgy, hogy pénzét jó helyen tudhatja náluk.
 
Mind a csehek, mind a magyarok többsége egyetért abban, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a saját pénzügyi jövőjéért, és fontosnak tartják az öngondoskodást. Bár az állami nyugdíjra mindkét országban a megkérdezettek több mint fele kevésbé számít, mint a saját megtakarításaira, a magyarok közül jóval többen (54% vs. 33%) vélik úgy, hogy az állam kötelessége (lenne), hogy gondoskodjon a megfelelő színvonalú nyugdíjakról. A cseheknél a nyugdíjcélú megtakarítások aránya is sokkal magasabb: a csehek 72%-a tesz félre kifejezetten ebből a célból, a magyaroknál ez az arány csak 52%.
 
A csehek a pénzügyi tájékozottság terén magabiztosabbak: 63%-uk mondta, hogy jól informáltnak érzi magát a pénzügyi kérdésekben, míg a magyaroknál ez az arány csak 44%. A csehek közül többen követik nyomon folyamatosan a jó befektetési lehetőségeket (43% vs. 29%), és gyakrabban kérik ki szakértő véleményét a befektetési döntéseik meghozatala előtt (37% vs. 29%).
 
A csehek aktívabb bankhasználók
A pénzügyi termékek, szolgáltatások igénybe vétele terén a cseh prémium szegmens aktívabb, mint a magyar. A csehek közül többen élnek például az állandó átutalási megbízás lehetőségével, ezzel szemben a magyaroknál a csoportos beszedési megbízás népszerűbb. A cseheknél jóval többen rendelkeznek betéti, illetve hitelkártyával, valamint internetbanki és mobilbanki hozzáféréssel. Hitelterméket a megkérdezett csehek 70%-a vesz igénybe, a magyaroknál ez az arány 58%.


A banki ügyintézési csatornák közül mindkét országban az internetbank a legnépszerűbb (a kutatás során megkérdezettek 80%-a itt bonyolítja pénzügyei nagy részét). A magyarok valamivel többet járnak bankfiókba (61% vs. 51%), a mobilbankot viszont a csehek használják gyakrabban (21% vs. 11%). Személyes banki tanácsadója a magyarok egynegyedének, a csehek felének van, azonban mindkét országban csak 10% tartja vele a kapcsolatot.
 
Megtakarítások és jövedelmek: a csehek jobban élnek
A megtakarítások terén is jobban állnak a csehek: a prémiumnak számító magyar ügyfélkör 25%-ának semmilyen megtakarítása nincs; a cseheknél ez az arány csak 8%. 5 millió forintnál, és az ennek megfelelő összegű koronánál (450 ezer korona) magasabb megtakarítással a magyarok 28%-a, a csehek 32%-a rendelkezik.  A csehek valamivel jobban is keresnek: míg a magyarok közül a legtöbben (36%) 250-300 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkeznek, addig a csehek közül a leggyakoribb (29%) a 330-385 ezer forint (30-35 ezer korona) közötti havi nettó kereset.
 
A cseheknél a megtakarítások kezelésére választott eszközök is szélesebb skálát ölelnek fel: míg náluk egy ember átlagosan 5,5 terméket vesz igénybe, addig a magyarok csak 4-et. Ezek közül Magyarországon az életbiztosítás a legnépszerűbb (53%), a cseheknél ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások viszik a prímet (86%). Befektetési alappal mindkét országban a megkérdezettek körülbelül egyharmada rendelkezik. (4. ábra) A befektetések kiválasztásánál a legfontosabb szempont mindkét országban a biztonság: a megkérdezettek fele számára a tőke biztonsága a legfontosabb, és csak kevesen vállalnak kockázatot a magasabb hozam reményében (a magyarok 18%-a, a csehek 12%-a).
 
„A Budapest Alapkezelő a hazai alapkezelők közül egyetlenként mind Magyarországon, mind Csehországban értékesít saját befektetési alapokat, így mindkét piacot jól ismerjük. Azt tapasztaljuk, hogy a cseheknek és magyaroknak hasonlóak a beidegződéseik: egyaránt meglehetősen konzervatív a befektetői attitűdjük. Pedig a cseheknek a tartósan alacsony kamatkörnyezet már nem újdonság, míg a magyarok számára még szokatlan, hogy a bankbetétek már nem hozzák a korábban megszokott kamatszinteket. Mindkét piacon kihívást jelent, hogy megtanítsuk az ügyfeleinknek: a magasabb hozamért muszáj bizonyos mértékű kockázatot vállalni, és hogy az egyetlen eszköz, amellyel a túlzott rizikót el lehet kerülni, a hosszú távú portfolió-építés” – mondta Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.
 
Ötször ennyien is lehetnének prémiumbanki ügyfelek
Mindkét országra igaz, hogy ezen szegmens alig 20%-a vallja magát prémiumbanki ügyfélnek. Közel 70% egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy kiemelt szolgáltatásokat vehetne igénybe bankjánál, a megkérdezettek 60%-a pedig nem tudja, milyen extrákat kínál saját pénzintézete a prémiumbanki ügyfeleknek. 
 
A prémiumbanki ügyfelek számára elérhető plusz banki szolgáltatások közül a magyarok a kedvezményes folyószámlacsomag- és hitelajánlatokat (77%) találták a legfontosabbnak, míg a cseheknél a hiteleknél elérhető kamatkedvezmény (65%) bizonyult a legnépszerűbb elemnek. 

Ismét az Erste elemzői voltak a legpontosabbak

Az Erste szakértői vitték el az első helyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Thomson Reuters előrejelzői versenyén. A bank elemzői adták a legpontosabb előrejelzést a magyar gazdaság mutatóinak alakulásáról 2023-ban.
2024. 05. 07. 01:00
Megosztás:

A WienerAI 1,1 millió dolláros gyűjtése feldobja a kereskedők napját

A mém érmék, melyek sosem működtek logikusan, pár hónapja hatalmas befektetői érdeklődést, no és persze nyereséget verbuváltak.
2024. 05. 07. 00:01
Megosztás:

A Richter bejelentés margójára

A Mithra bajban van. Amikor a Richter 2018-ban megkötötte az első szerződését a Mithrával, az új természetes hormont tartalmazó Estelle/Drovelis fejlesztéséről és bevezetéséről, akkor a Mithra árfolyama még 35 euró környékén mozgott a tőzsdén. A cég részvényeivel viszont március 5., a csődvédelmi eljárás (tőkeszerkezet átstrukturálás) kezdete óta nem lehet kereskedni. Az utolsó záróára pedig 0,216 euró.
2024. 05. 06. 23:30
Megosztás:

Újabb duplázást tervez regionális növekedési stratégiájában az AutoWallis Csoport 2028-ig

750 milliárd forintos árbevételt és 40 milliárd forintos EBITDA nyereséget tervez 2028-ra az AutoWallis Csoport, ezzel mindkét mutató esetében megduplázhatja tavalyi eredményeit. A 16 országban 24 autómárkát képviselő, regionálisan meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató a következő időszakban is évi 2-3 akvizíciót tervez, és az intenzív növekedési szakaszt követően a menedzsment 2026 után osztalékfizetésre kíván javaslatot tenni.
2024. 05. 06. 23:07
Megosztás:

Nagyon népszerű Spanyolország a turisták körében

Rekordszámú, több mint 16 millió turista látogatott Spanyolországba az idei első negyedévben - derült ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) honlapján elérhető jelentésből.
2024. 05. 06. 22:30
Megosztás:

Jó hónap volt az április az euróövezet gazdaságának

Áprilisban a vártnál nagyobb mértékben, 11 hónapja a leggyorsabb ütemben bővült az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös felmérése alapján képzett beszerzésimenedzser-index (BMI) a növekedési üteme alapján.
2024. 05. 06. 22:00
Megosztás:

Megújulnak a Tourinform irodák

Egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány a hazai Tourinform irodák infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztésére, az országszerte mintegy 90 irodát érintő pályázatra május 15-től jelentkezhetnek a Tourinformok fenntartói - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 06. 21:30
Megosztás:

Űrtechnológiai gyártóközpontot épít a 4iG csoport és a Remred magyarországon

A 4iG Csoport, valamint a cégcsoport technológiai és űripari holdingvállalatához tartozó REMRED Zrt. ünnepélyes keretek között letette a Martonvásáron felépülő űrtechnológiai gyártóközpont alapkövét. A 4.000 négyzetméteres komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását, illetve tesztelését végzik majd 2026-tól.
2024. 05. 06. 21:00
Megosztás:

Komoly összeget fordít fejlesztésre a Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum, amely az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
2024. 05. 06. 20:30
Megosztás:

Európába látogatott a kínai elnök

Hszi Csin-ping vasárnap Franciaországba érkezett, hogy megkezdje európai körútját.
2024. 05. 06. 20:00
Megosztás:

Meghatározó szereplővé válhatunk az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának hétfői alapkőletételén.
2024. 05. 06. 19:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 06. 19:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 06. 18:30
Megosztás:

Ismét történelmi csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 566,25 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel 68 568,49 pontos történelmi csúcson zárta a hétfői kereskedést.
2024. 05. 06. 18:00
Megosztás:

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak márciusban az euróövezetben és az Európai Unióban - áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett közleményében.
2024. 05. 06. 17:30
Megosztás:

Közösségi kerékpárrendszert adtak át Tatabányán

Tatabányán átadták a T-Bike közösségi bérkerékpáros rendszert 25 hagyományos és ugyanennyi elektromos rásegítésű járművel - ismertette hétfői sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 05. 06. 17:00
Megosztás:

Megújul a német nemzetiségi iskola Budakeszin

Összesen 500 millió forintból újul meg a német nemzetiségi iskola Budakeszin - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest vármegyei településen hétfőn.
2024. 05. 06. 16:30
Megosztás:

A Richter a Mithra Pharmaceuticals egyes eszközeinek megvásárlásáról tárgyal

A Richter lépéseket tett a belga Mithra Pharmaceuticals egyes eszközeinek megvásárlására.
2024. 05. 06. 16:00
Megosztás:

Pozitívan értékelték a pénteki munkaerőpiaci adatokat a Fed-nél

A péntekihez hasonló munkaerőpiaci adatközléseket szeretne látni a Fed chicagói tagbankjának elnöke, Austan Goolsbee.
2024. 05. 06. 15:30
Megosztás:

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

A rendszeres sportolás kéz a kézben jár a boldog és egészséges élettel – ez derül ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az olimpiai és paralimpiai mozgalom globális biztosítási partnere, az Allianz közös felméréséből.[1] Jó hír, hogy a fiatalok és szüleik egyaránt elismerik és megértik a rendszeres mozgás előnyeit. Ennek ellenére alig mozog a fiatal generáció: csak minden ötödik megkérdezett sportol rendszeresen, azaz hetente legalább öt órát. Ennek okai között a mindennapi elfoglaltságok, mint a tanulás, valamint olyan globális kihívások szerepelnek, mint a megélhetési nehézségek, a pandémia utóhatása vagy a klímaváltozás.
2024. 05. 06. 15:00
Megosztás: