Magyarországot végre felminősíthetik

Tartósan alacsony olajárak, mérsékelt infláció, 310 forint alatti euró és stabil külső körülmények esetén újabb kamatcsökkentés jöhet 2015-ben az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint.

Magyarországot végre felminősíthetik

A szakértők szerint az egyik fő kérdés hazánk befektetői megítélése szempontjából, hogy mikor jön a hitelminősítőktől várt felminősítés, ugyanis a magyar gazdasági mutatók erre akár már most lehetőséget biztosítanának. Az idén 25 éves Equilor szerint 2015 a fordulat éve lehet, hiszen a kedvező makrogazdasági folyamatok, valamint a felminősítés nagy eséllyel fordíthatják a befektetők érdeklődését hazánk felé.

2015 a fordulat éve lehet Magyarországon az idén 25 éves Equilor Befektetési Zrt. szerint, mivel az ország makrogazdasági mutatói, valamint a kilátások egyaránt kedvezőek. A gazdasági mutatók terén további számottevő javulás idén nem várható, de akár már kisebb erősödés is az ország hitelminősítésének javítását hozhatja. A legfőbb ok, amiért egyre többen számítanak a felminősítésre, hogy idén a háztartások eladósodottságának szerkezetében óriási változás következhet be: a devizahitelek forintosításának köszönhetően 70-ről 3 százalékra csökken a devizahitelek aránya. Emellett a 2 százalék feletti ütemben bővülő GDP, a hitelezés bővülése, a költségvetési fegyelem és a magasnak mondható folyó fizetési mérlegtöbblet szerepelnek az érvek között.

 

A beérkező EU források is jelentős szerepet játszanak abban, hogy 2013 eleje óta a befektetési trendek pozitívak: az állami beruházások nagymértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. Amennyiben a felminősítés valóban megtörténik, azzal Magyarország visszakerülne a befektetésre ajánlott országok listájára, mely további bizalomerősítő hatással járna és fokozná a bizalmat a magyar gazdaság és tőkepiac iránt. Vannak azonban negatív tényezők is, melyek árnyalják a képet: a magas államháztartási hiány, a sokak által nem kellően kiszámíthatónak tartott gazdaságpolitikai lépések, valamint a bankszektor feltőkésítése nélkül számított, 2009 óta alacsony tőkebeáramlás.


Az Equilor várakozása szerint tavaszig nem várható az MNB-alapkamat további csökkentése, azonban az év derekán megváltozhat a helyzet: ha az inflációs pálya lefelé módosul a nyomott olajárak és az importált dezinflációs nyomás miatt, valamint az euró árfolyama tartósan 310 forint alatt marad, akkor az európai monetáris lazítást is figyelembe véve az MNB tovább mérsékelheti az alapkamatot. Mivel Magyarország devizahitel állománya erősen lecsökkent az utóbbi időszakban, a forint árfolyama is gyengébb szinten mozoghat különösebb negatív következmények nélkül. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a fő kérdés, hogy milyen árfolyam mellett tartható fenn az államadósság csökkenő pályája. Ennek megfelelően az Equilor 2015-ben 305-325 forintos kereskedési sávra számít az euró esetében.


Idén 2,7 százalékkal emelkedhet a GDP, melyet továbbra is az export, az EU forrásokból megvalósított állami beruházások és a Növekedési Hitelprogram hajthat. Az Equilor szerint a legfontosabb kérdés, hogy az adósságleépítés és a gyér lakossági hitelezés mellett hogyan alakul majd a belső kereslet, amely a deflációs félelmek szempontjából is kulcsfontosságú. 2015-ben 0,9 százalékos átlagos infláció várható: az olajár esése és a csökkenő élelmiszerárak mellett a lassan éledező európai konjunktúra is csökkenti az eurózónás keresletet, külföldről tehát jelentős dezinflációs hatás éri a gazdaságot. A gyenge forintárfolyam és az éppen bővülni kezdő belső fogyasztás pedig nem tud inflációs hatást generálni. A magyar gazdaság alakulása szempontjából sem mellékes a kőolaj árának idei alakulása, miután tavaly júniusa óta 60 százalékkal került lejjebb a kőolaj ára.

 

Az olaj (WTI) árfolyam alakulása

 

 

A jelenlegi kilátások alapján 6-12 hónapos időtávon a jelenleginél magasabb kőolajár várható a piacokon. Mivel az olaj- és olajtermékek esetében a világpiaci árakat főként amerikai dollárban jegyzik, az áresés csak mérsékelten érződött a hazai benzinkutakon a forint dollárral szembeni 20 százalékos gyengülése miatt. A benzin- és a gázolaj termelői ára mindössze 31-33, míg a különböző adók és egyéb tételek az 55-60 százalékát teszik ki az árnak. Mindezek fényében látszik, hogy 45-50 dollár közötti olajár és 270 forint körüli dollárárfolyam esetén a benzin, illetve a gázolaj ára nem süllyed a bűvös 300 forintos szint alá. Ennek eléréséhez vagy további 10-15 százalékos olajáresés, vagy azonos olajár mellett 230 forintos dollár árfolyam lenne szükséges.

 

Pozitív fordulatot hozhat egy felminősítés a hazai tőzsdén

 

Egy esetleges felminősítés a Budapesti Értéktőzsde forgalmára és az ott jegyzett nagyobb vállalatok árfolyamára is jótékony hatással lenne. A nagyobb cégek részvényei közül kiemelkedne az OTP, mely rövid távon a felminősítés nyertese lenne, azonban az orosz-ukrán konfliktusokból adódó kockázatok és a fair bankolásról szóló törvény hatásai miatt az Equilor semleges álláspontra helyezkedik a részvény árfolyama szempontjából. Hasonlóan semleges a kép a Magyar Telekom esetében, mely idén sem fog osztalékot fizetni és a társaság gazdálkodásában sem várható különösebb pozitív fordulat.

 

A Richter felvásárlási sztori hiányában tavaly nem tudta lemásolni a nagy külföldi gyógyszergyárak raliját. Ebben a következő években sem várható változás, és a vállalat megítélését leginkább az orosz és ukrán helyzet határozza meg. Ez pedig azért fájdalmas, mert ezen régiók korábban az árbevétel közel 40 százalékát tették ki, ami tavaly év végére 20 százalékra csökkenhetett, elsősorban a rubel és a hrivnya gyengülése miatt. Így a gyógyszercég esetében is semleges az Equilor álláspontja az árfolyam szempontjából.

 

A MOL részvény árfolyama (5 év)

 

MOL részvény vásárlás

 

A négy legnagyobb magyar részvény közül az Equilor kedvence a MOL, melynek árfolyama a jelenlegi 11 ezer forintos szintről akár 15 ezer forintig is emelkedhet. A lendületet az INA ügyének rendezése adhatná, igaz, ezen a téren több irány is elképzelhető: a horvát leánycég eladása rövid távon megrázkódtatást jelentene, azonban a befolyó pénz újabb akvizíciókat tenne lehetővé. Az INA megtartása és a horvátokkal való kiegyezés esetében a MOL megtérülése kedvezőbben alakulna. Az olajárak feleződése a MOL megítélésére is rányomta bélyegét, érdemi felpattanást így akvizíciók bejelentése, illetve az INA-ügy rendezése hozhatna.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az Equilor elemzői a MOL mellett a Ryanair papírjait favorizálják a kerozinárak csökkenése és a magasabb kihasználtsági mutatók miatt. A távközlési szegmensben a francia piac kistigrise, az Iliad, valamint az egyre nagyobb tőkeerővel rendelkező Deutsche Telekom részvényeiben van fantázia. A technológiai cégek közül a navigációs szoftvereket fejlesztő Garmin, az „okos” termékekhez érzékelőket gyártó STMicroelectronics, és a zökkenőmentes mobilinternet hardvereit előállító Qualcomm az Equilor kedvence.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás: