A projektek egyharmada túllépi a költségkeretet

Minden hatodik projekt pénzügyi szempontból kimondottan kockázatosnak számít, míg több mint egyharmaduk túllépi az eredetileg rendelkezésre álló költségkeretet, derült ki a Magyar Projektmenedzsment Szövetség díjátadóján. Az esemény fővédnöke, Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter által átadott díj győztese Balaton László közgazdász lett, míg Benkei László építészmérnök különdíjat nyert.

Idén 15. alkalommal ítélték oda az Év Projektmenedzsere Díjat, melyet a szakma legkiválóbb magyarországi szakemberei közül választottak ki. A kompetencia alapú „Év Projektmenedzsere Díj" pályázati kiírás elsősorban a pályázó projektmenedzser képességeire, tapasztalataira, eredményeire építve minősít.

 

„A becslések szerint 2014-2020 között 16 millió projektmenedzsmenttel összefüggő új munkahely jön létre a világon. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a projektek több mint egyharmada túllépi a rendelkezésre álló költségkeretet (35,9%). A 2014-2020 között hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint értékű uniós pénzek hatékony felhasználása kapcsán is intő jel kell, hogy legyen az a 13,5%-os kockázati arány, amely pénzre lefordítva 1620 milliárd forintnak felel meg. Ezért a projektmenedzsment-képzés beépítése az oktatási rendszerbe kiemelten fontos. Az utóbbi években ezzel kapcsolatban mindenképpen pozitív tendenciát látunk”- hangsúlyozta megnyitóbeszédében Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke.

 

Az esemény díszvendége, egyben fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a díjak átadásakor kiemelte: „Szeretnénk, hogy az elkövetkezendő években beérkező uniós források erősítsék a beruházások volumenét, mely így ösztönzőleg hat a munkaerőpiaci folyamatokra is. A hatékony felhasználáshoz azonban nélkülözhetetlen szükség van az ország legkiválóbb projektmenedzsereire.”

 

Az idei nyertes Balaton László közgazdász, az Erste Bank Hungary Projekt Portfólió Menedzsment Osztályának vezetőjeként a devizahiteles elszámolási projektért volt felelős. A díjazott sikeresen tudta összehangolni a deviza- és forinthiteles ügyfelek fogyasztói kölcsöneire vonatkozó 2014. évi jogszabályi elvárásokat a fair banki szabályok bevezetésével. A nyolc jelöltből kiválasztott győztes a díjátadón elmondta: „Egy nagyprojektben nem lehet minden feladatot központilag irányítani. Ezért nagy érték a munkatársak proaktivitása, így ahol csak lehet, törekedni kell a felelősségek minél alacsonyabb szintre történő delegálására. Emellett támogatni kell a felelősségtudat kialakulását, amelyet segítenek az apró mindennapi figyelmességek, az emberekre való odafigyelés, a szép szó és a figyelem.”

 

Az idei év különdíjasa Benkei Sándor építészmérnök, az Óbuda-Újlak Zrt. műszaki igazgatója lett. A díjazott többek között a győri Audi, a kecskeméti Mercedes-Benz, valamint a Miskolcon létrehozott Takata légzsákgyár első telephelyének létrehozásáért volt felelős. A zöldmezős beruházás keretében egy 63 ezer m2-es gyárüzem jött létre 14 különböző funkciójú épületben. A projekt lefedte az összes lehetséges mérnöki szolgáltatást. „Összhangban az ipari forradalom mostani szakaszával a termelési- és a gondolkodásmód is változik. Míg a feladatok komplexitása és a hozzáadott érték szerepe nő, addig a költségkeret és a rendelkezésre álló idő csökken. Ezzel nő a piaci igény a felelősségteljes, szolgáltatásként megvásárolható vezetői, lebonyolítási képességek iránt és egyre inkább külön szakmává válik.” - hangsúlyozta Benkei Sándor.

 

A 2014-es győztes Kovács Endre, aki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Projekt Koordinációs Főosztályvezetőjeként a digitális átállásért felelt, idén harmadik lett az IPMA (Nemzetközi Projektmenedzsment Szövetség) nemzetközi „Év Projektmenedzsere” versenyén. A mai napon szerzett díjával Balaton László automatikus indulási jogot szerzett a jövő évi versenyre is.

A mém érmék piaci értéke 45 milliárd dollár alá esett, de találunk még aranyrögöket

A közelmúltban a mém érmék jelentős veszteségeket szenvedtek el a kriptovaluta piac kiterjedt ingadozásával párhuzamosan. Annak ellenére, hogy az év elején majdnem újabb csúcsárak születtek, ezek a digitális eszközök most csak vánszorognak, a piaci értékük 45 milliárd dollár alá csúszott.
2024. 07. 01. 00:01
Megosztás:

Fontos szerepet játszik a gépipar a magyar iparfejlesztésben

A gépipar fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra az európai ipar élvonalába kerüljön - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2024 elnevezésű szakmai rendezvényen.
2024. 06. 30. 23:00
Megosztás:

170 millió dollár növekedési tőkét kap a Rohlik csoport

A Rohlik online élelmiszer-szogláltatással foglalkozó nemzetközi cégcsoport, a hazai Kifli.hu márka tulajdonosa 170 millió dollár (160 millió euró) növekedési tőkét kap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), a meglévő - a Sofina, az Index Ventures, a Quadrille és a TCF Capital - befektetőktől, és az Európai Beruházási Banktól (EIB) - jelentette be pénteken a cégcsoport.
2024. 06. 30. 22:00
Megosztás:

A Bábolnai Gazdanapok idén szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket

A 37. Bábolnai Gazdanapok szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket, akik 20 ezer négyzetméteren, 200 kiállítóval találkozhatnak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 06. 30. 21:00
Megosztás:

Július végére elbontják a Deák téri beléptetőkapukat

Elkezdődik az M2-es metróvonal Deák Ferenc téri állomásának Sütő utcai kijáratánál található beléptetőkapuk elbontása - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken, a munkálatok első napján az MTI-vel.
2024. 06. 30. 20:00
Megosztás:

Koncessziós pályázatot írnak ki a szegedi víziközmű-szolgáltatásra

Koncessziós pályázatot ír ki a szegedi önkormányzat a város víziközmű-rendszerének üzemeltetésére, a sikeres jelentkező 2025. január 1-jétől 15 éven át nyújthat ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást a településen - döntött a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.
2024. 06. 30. 19:00
Megosztás:

Egy éves lesz az online Árfigyelő

Július 1-jén lesz egy éve, hogy élesedett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszer, a platformot a versenyhivatal és a magyar kormánya azzal a céllal hozta létre, hogy az árak összehasonlíthatóságával fokozza a verseny intenzitását a kiskereskedelmi piacon, ezzel pedig hozzájáruljon az infláció letöréséhez - hívta fel a figyelmet a GVH pénteken az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 06. 30. 18:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában véget ért a technikai recesszió

Az előzetes becslésnél gyorsabban nőtt a brit gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben. A pénteken ismertetett felülvizsgált adatok megerősítik azt is, hogy Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió.
2024. 06. 30. 17:00
Megosztás:

Nőtt a munkanélküliség Németországban

Németországban az elemzők által várt stagnálással szemben emelkedett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta júniusban - derült ki a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) pénteken ismertetett adataiból. Az előző hat hónapban stagnált a munkanélküliség.
2024. 06. 30. 16:00
Megosztás:

Hát ezért ilyen drága a benzin?!

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy mind a benzin mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. Ezért a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 30. 15:00
Megosztás:

Tavalyhoz képest eddig jobban teljesít a belföldi turizmus

2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál - ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 30. 14:00
Megosztás:

Így alakul itthon a munkanélküliségi ráta

2024 májusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 212 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 30. 13:00
Megosztás:

Pár éven belül a vezetői pozíciók 40 százalékát nők fogják betölteni

Az "alulreprezentált nem" képviselőinek, vagyis nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szombaton Tarcalon.
2024. 06. 30. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1715,87 pontos, vagyis 2,44 százalékos emelkedéssel történelmi csúcson, 72 094,79 ponton zárta a hetet.
2024. 06. 30. 11:00
Megosztás:

Jól teljesít a japán ipar

Japánban az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés májusban, miközben negyedik hónapja nem változott a munkanélküliség.
2024. 06. 30. 09:00
Megosztás:

Csökkent az autógyártás az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban 69 ezer 652 autót gyártottak májusban, 11,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára felkerült statisztikából.
2024. 06. 30. 08:00
Megosztás:

A kompakt design üzleti szempontból is előnyös lehet

Az üzleti világban tevékenykedők hajlamosak kizárólag a nyereségre, a célközönségre és saját termékeik, szolgáltatásaik minőségére koncentrálni. Természetesen ezek a legfontosabb adalékanyagok a sikerhez, de egy márka egységes, impozáns arculata is sokat javíthat a megítélésen. 
2024. 06. 30. 07:30
Megosztás:

Az EU kilép a nemzetközi Energia Charta Szerződésből

Az Európai Unió csütörtökön bejelentette, hogy kilép a nemzetközi Energia Charta Szerződésből, mivel az már nem egyeztethető össze az EU éghajlat-politikai céljaival.
2024. 06. 30. 07:00
Megosztás:

Bemutatták a magyar fejlesztésű VR űrkabint

Bemutatták az első teljesen magyar fejlesztésű, VR technológiával felszerelt szimulációs űrkabint csütörtökön Budapesten. A SpaceBuzz-HU, amellyel virtuális űrutazást lehet tenni, a bolygónk törékenységét bemutató oktatási program részeként ingyenesen juthat el magyar iskolákhoz.
2024. 06. 30. 06:00
Megosztás:

Megállapodást írt alá az Állatorvostudományi Egyetem és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

Együttműködési megállapodást írt alá az Állatorvostudományi Egyetem és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, ezáltal az egyetem hallgatói közvetlen betekintést kapnak a versenylovak kezelésébe és gondozásába - közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 30. 05:00
Megosztás: