Áttörés a hőszivattyúk piacán

A hazai közgondolkodás alapvetően földgázközpontú, de él még az a képzet is, hogy ha jó áron be lehet szerezni a fát, akkor az lehet a legjobb és legolcsóbb fűtési megoldás. A hőszivattyú vagy a napenergia korábban „megújuló luxusnak”, az infrapaneles fűtés pedig modern úri huncutságnak tűnt. A kép azonban egyre tisztul, ezt jelzi a hőszivattyúk értékesítésének dinamikus növekedése itthon és a világban egyaránt.

Áttörés a hőszivattyúk piacán

A 3 millió hazai háztartásban jelenleg mintegy 2 millió gázkészülék található. Noha ezekből évente még mindig 50.000-80.000-et adnak el, hőszivattyúkból – a dinamikus növekedés ellenére is – csak évi 600-800 darabot értékesítenek. Ám úgy tűnik, hogy robbanás előtt áll a hőszivattyúk hazai és világpiaca is.

 

Míg 2011 és 2017 között Európában megkétszereződnek a hőszivattyúegység-eladások a BSRIA nemzetközi tanácsadó cég adatai szerint, addig Magyarországon még ennél is gyorsabban nőhet a piac a Daikin Magyarország kimutatása alapján. A számok már lassan tükrözik azt a tényt, hogy manapság a kisebb méretű és széles működési tartományban üzemelő levegő-víz hőszivattyúk jelentik a legkomolyabb alternatívát a hagyományos fűtési megoldásokhoz képest.

 

Az energiahordozók ára

 

Ma már általában a földgáz alapú fűtési megoldások a legdrágábbak, ha a beruházási és a fenntartási, illetve az energiahordozók árait is figyelembe vesszük. Ezt követi a fatüzeléses és pelletkazános vagy a geotermikus fűtés (a megtérülési idő függvényében). Az energiaárak csökkenése, valamint az elektromos energiát is érintő rezsicsökkentés a döntéseket egyre inkább az alapvetően megújuló energiára építő hőszivattyúk felé tereli, amelyekhez elektromos áram és a hidegebb időszakokban elektromos vagy kondenzációs kazán rásegítése alkalmazható. A hőszivattyúkra optimalizált H áramtarifa (ez a normál árak 60-70%-a) bevezetése itthon is élénkítette a hőszivattyúk piacát, és hosszabb távon szintén a villamosenergia-gázár olló további kedvező változása várható az előbbi javára.


Nemzetközi kitekintés, hazai piacfejlődés

 

Franciaországban az adókedvezmények, Németországban a felújításokhoz nyújtott kedvezményes hitelkonstrukciók az elmúlt 5 évben 50% feletti növekedést eredményeztek a hőszivattyúk piacán a BSRIA adatai szerint, és a jövőben is hasonló trend várható. Az USA-ban 2012-höz képest a jövő évre (2016) meghétszereződnek a hőszivattyú-eladások a szövetségi és állami szintű szabályozók és ösztönzők kedvező változásai miatt. A növekedés Svájcban, Csehországban és Lengyelországban is jelentős. Igaz, lényegesen alacsonyabb az induló piaci értékhez viszonyítva. A hazánkhoz közelebbi Szlovéniában az egyszeri 1000 eurós rendkívül egyszerű adminisztrációt igénylő támogatás nagy sikert hozott. A Daikin Magyarország 2014-ben (időarányos adatok alapján) megkétszerezte a hőszivattyúk eladását.

 

A társaság hazai vállalatának vezetője szerint 2015 végére már összesen 1200 eladott hőszivattyújuk lesz hazánkban. „Míg a két évvel ezelőtti Hungarotherm szakkiállításon csak a látogatók 20%-a érdeklődött a hőszivattyúk iránt, és rácsodálkoztak arra, hogy az a levegőből képes energiát előállítani, addig idén megsokszorozódott az érdeklődés, és a látogatók 95%-a számára már a hőszivattyúkkal kapcsolatos kérdések váltak elsődlegessé. A 205 érdeklődő felkészülten érkezett, egészen konkrét kérdésekkel és épületgépészeti tervekkel” – említ egy friss példát, Zuggó Balázs, a Daikin Magyarország ügyvezető igazgatója.


Megújuló energiatrendek

 

Nem véletlen, hogy a fejlett országok szabályozói felfigyeltek a hőszivattyúra, mivel ezek állami támogatás nélkül is optimálisabb megoldást biztosítanak, mint a hagyományos fűtési-hűtési rendszerek, és megfelelő ösztönzőkkel ismertségük, elfogadottságuk, elterjedésük sokkal látványosabb lehet. Mivel a levegő-víz hőszivattyúk jelentős részben megújuló energiaforrásnak tekinthetők, ezért jobban támogatják az EU megújulókéra vonatkozó célkitűzéseit, mint a hagyományos megoldásúak. A D és az E energiaosztályú kazánok már 2015 szeptemberétől nem forgalmazhatók az EU-ban. Sőt míg a modernebb kondenzációs kazánok többsége is csak B, C, esetenként A kategóriás, addig a hőszivattyúk többsége minimum A, de a fejlettebb készülékek A+ vagy A++ besorolású berendezések. (A kisebb készülékeknél például sikerült teljesen megszüntetni a 20 W-os fogyasztást készenléti üzemmódban.)

Mindezek hatására kimutathatóan csökkentek az áramfogyasztási és az üzemeltetési költségek.

 

Praktikus szempontok

 

A hőszivattyú-eladásokat az is támogatja, hogy ezek a készülékek a modern házakhoz és a korszerűsítendő lakásokhoz egyaránt jól alkalmazkodnak. Előbbi esetben nincs szükség a ház esztétikumát rontó radiátorcsövek, radiátorok, kémények kiépítésére, hiszen a megfelelő berendezések a fűtésen és a használati meleg víz előállításán kívül klimatizálnak is. Hazánk éghajlati viszonyai alapján egy kis teljesítményű hőszivattyú felületfűtés esetén az év 97%-ában optimálisabb hatékonysággal működik, mint a hagyományos vagy a kondenzációs kazánok. Noha az egyes épületgépészeti rendszerek megítélése nagymértékben függ a villany és gáz árának viszonyától, számos trend a villamos energiát is hasznosító rendszereket hozhatja kedvezőbb helyzetbe. Paks II. üzembe állásával a hazai villamos energia ára feltehetően még csökkenni fog a gázéhoz képest, ez pedig elősegítheti a villamos energiára épülő rendszerek, így a levegő-víz hőszivattyúk népszerűségének további növekedését.

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Nőtt az igény zöld munkahelyekre

Az egyik legtöbbet vitatott kérdés az interneten a munkavégzés. Hogyan dolgozzunk a Covid-járvány közben és után? Az IFUA Horváth 17,8 millió beszélgetést és 2,9 millió hivatkozást elemzett a közösségi médiában.
2021. 08. 23. 21:00
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Hitelt vesz föl az Opus a Titász megvásárlásához

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához - olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet szombaton tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 21. 19:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

A válság előtti szint felett a német villamosipari export

Az év első felében maga mögött hagyta a koronavírus-válságot a német villamosipari és elektrotechnikai ágazat, amelynek exportja elérte a válság előtti szintet.
2021. 08. 19. 12:00
Megosztás:

A munka jövője: automatizáció

A Universal Robots a robotikai piac egyik úttörője az olyan szabályozások kidolgozásában, melyek a kobotok, az automatizáció, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit teremtik meg. A cég évek óta arra törekszik, hogy világszerte szabályozza a robotok működését és a munkáltatók számára, úgynevezett együttműködő robotok biztosításával segítse a munkavégzést.
2021. 08. 19. 07:30
Megosztás:

Új kisokos segít eligazodni a műanyagok újrahasznosításának kérdéseiben

A Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként megszületett tájékoztató anyag célja, hogy mindannyiunk számára könnyen érthető tájékoztatást nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket. A hiánypótló edukációs anyagot környezetvédelmi szakértők csoportja dolgozta ki. A kiadvány ingyenesen elérhető a KSZGYSZ, valamint a Danone Magyarország honlapjain.
2021. 08. 19. 06:30
Megosztás:

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.
2021. 08. 18. 13:00
Megosztás:

Sosem látott mértékben nőtt a növényi alapú, 100 százalékban lebomló termékek száma.

2020 a kézfertőtlenítő szerek dömpingszerű gyártásáról szólt világszerte, idén viszont a tisztítószer gyártók figyelme a megújuló, környezetbarát technológiák felé fordult. Az iparág zöldebbé válását jól példázza, hogy sorra jelennek meg a boltok polcain azok a tisztító és mosószerek, amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak kőolaj- és földgáz származékokat, szintetikus anyagokat. Mivel jelenleg nincsen szabályozva, azt is ÖKO tisztítószernek lehet nevezni, ami 5% a fosszilis alapanyagot tartalmaz. De akkor mi a zöld vagy mi nem az? Ez a cikk ebben segít eligazodni.
2021. 08. 18. 12:00
Megosztás:

Világszinten küzdenek a pénzügyi vállalatok a kiberbűnözőkkel

A pénzügyi szolgáltató vállalatok hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.
2021. 08. 17. 15:00
Megosztás:

Így változott a benzin és gázolaj ára pár év alatt - ábrán mutatjuk

95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter
2021. 08. 15. 14:00
Megosztás:

A Lenovo rekordot döntött az első negyedévben, megduplázva nettó bevételét

A Lenovo Csoport (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) bejelentette, hogy a Csoport rekordmagas első negyedéves eredményt ért el. A felgyorsult digitalizáció, az okos átalakulás és a számítógépes eszközök, infrastruktúra és alkalmazások területén megvalósított globális fejlesztések által teremtett lehetőségek továbbra is hozzájárulnak a Csoport hosszútávú és fenntartható jövedelmezőségének növekedéséhez.
2021. 08. 15. 07:00
Megosztás: