Hírek > Fizetések a közszférában. Valami még mindig nem stimmel >

Fizetések a közszférában. Valami még mindig nem stimmel

2016.01.15 03:45
A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) azonnali egyeztetést kezdeményez a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a közszféra bérkifizetéséről, mert a tagság továbbra is problémát jelez - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Fizetések a közszférában. Valami még mindig nem stimmel

A MOSZ elnöke hangsúlyozta, egyetlen munkavállalót sem érhet hátrány a bérszámfejtési rendszer hibájából. Követelik, hogy a jogszabályban rögzítettek szerint a dolgozók azonnal kapjanak tisztességes, átlátható tájékoztatást a bérkifizetésről, az elmaradást pótolják, a túlfizetést pedig a jogszabályban rögzítettek alapján rendezzék.

 

Palkovics Imre jelezte: ha belátható időn belül nem járnak eredménnyel az egyeztetésen, akkor demonstrációval hívják fel a figyelmet a problémára. Holecz Gábor, a MOSZ közszféráért felelős alelnöke, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy a dolgozók jó része még mindig nem kapott bérjegyzéket hónapokra visszamenőleg sem, így nem tudják ellenőrizni a számfejtés helyességét, kifizetés elmaradása esetén pedig nem lehet érvényesíteni a havonta járó adókedvezményt.

 

Hangsúlyozta: követelik, hogy a februárban esedékes bérfolyósításban minden elmaradást rendezzenek, a kevesebb bérkifizetés miatt nem rendezett számlákhoz, csekkekhez köthető jogos kamatfizetési kötelezettséget az állam vállalja át a dolgozótól.

 

Tájékoztatást várnak arról, hogy ki a felelős a bérszámfejtésben kialakult helyzetért. Kucsera Miklós, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége főtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy számítógépes hiba miatt kárt lehet okozni a munkavállalóknak. A rendszert egy évig tesztelték, és még most sem működik rendesen, az ügynek nincs felelőse - tette hozzá.

 

A főtitkár kifogásolta azt is, hogy az új rendszerben bárki belenézhet a dolgozó bérszámfejtésében, a korábbi zárt tájékoztatóval szemben, most tömörített file-ban küldik ki a bérjegyzéket, amit ki kell nyomtatni. Elfogadhatatlannak tartotta azt a gyakorlatot is, hogy levonták a gyerektartást a munkavállalótól, ami az érintetthez nem érkezik meg.

 

Kapcsolódó SzámoldKi.hu kalkulátorok:

Jól keresek vagy nem magyar viszonylatban? - kalkulátor

 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, hogy felmérésük szerint a sok pótlékkal dolgozó ágazatban nem tudják ellenőrizni a kifizetések helyességét, az új bérjegyzék bonyolult, gondot jelent az értelmezése. Kifejtette: az intézmények kapjanak előleget a kincstártól, hogy ki tudják fizetni a dolgozóknak az elmaradt jogos juttatást. Fontosnak nevezte a szakszervezeti elnök, hogy a munkavállalói érdekképviseletek is kapjanak képzést az új rendszerről, hogy segíteni tudjanak a dolgozóknak a bérszámfejtésben történő eligazodásban.

 

Dancsó József, az államkincstár elnöke január 9-én, szombaton az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Államkincstár haladéktalanul és egyesével kivizsgálja az állami szférában dolgozók esetleges, bérekkel kapcsolatos panaszait. Az elnök hangsúlyozta, csak azokkal a panaszokkal tudnak érdemben foglalkozni, amelyekről tudomásuk van. Az esetleges panaszokat a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címen lehet jelezni.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák