Hírek > Együtt a biztonságpolitika is jobb lehet >

Együtt a biztonságpolitika is jobb lehet

2016.01.15 21:05
Nemzetállami megoldások helyett közös európai fellépést sürgettek biztonságpolitikai kérdésekben az Együtt és a Váradi András Alapítvány pénteki konferenciájának résztvevői.
Együtt a biztonságpolitika is jobb lehet

A "Bizonytalan világ - biztos félelem?" címmel, Budapesten megrendezett tanácskozáson Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja arról beszélt, hogy a mostani rendkívül kiélezett biztonságpolitikai helyzetet egyetlen tagállam, így Magyarország sem tudja nemzeti szinten megoldani.

 

Szerinte Magyarországnak nemzeti érdeke fűződik ahhoz, hogy kül- és biztonságpolitikai kérdésekben az uniós "magországokhoz" csatlakozzon. Úgy vélte: a magyarországi ellenzéki erők elsőrendű célja ebben a helyzetben megakadályozni, hogy Magyarország az EU perifériájára szoruljon.

 

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője is úgy vélte: a nemzeti érdekek által vezérelt reálpolitikai megfontolások nem vezetnek semmi jóra, amikor nyilvánvalóan globális problémákkal állunk szemben. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő komoly gondnak tartotta a közös központi uniós akarat hiányát és arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam sem nemzetekre lebontva gondolkodik, ezért nem érti, hogy biztonságpolitikai szempontból Európa miért gondolkodik nemzeti megoldásokban. Hangsúlyozta azt is: nem kerítéspárti.

 

A magyar kormányzati politika legnagyobb hibájának Tarjányi Péter a szembenézés hiányát nevezte. Mint mondta, azt érzi, hogy most "hátradőltek" és csak várják, hogy idén tavasszal és nyáron mi történik majd. A szakértő attól tart, hogy 2016-ban nem egy-egy helyen, hanem több országban egyszerre lesznek majd terrortámadások. Banai Károly volt ENSZ-nagykövet szerint 2016-ra bebizonyosodott, hogy totális zsákutca az Orbán-kormány "nemzeti színezetű", érdekalapú, "egyénieskedő" külpolitikája. A világ sokkal inkább az együttműködés felé kell, hogy menjen, a megoldás az európai szintű kül- és a biztonságpolitika kialakítása - foglalt állást.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák