Hírek > Ellenőrizhetetlen és követhetlen migráció >

Ellenőrizhetetlen és követhetlen migráció

2016.01.21 03:04
Nem ellenőrzik a macedón-szerb határon, hogy azok, akik állításuk szerint Ausztriában vagy Németországban kérnének menedéket, valóban ezekbe az országba akarnak-e eljutni. Ilyen ellenőrzésre nincs mód - jelentette ki Csikós László szociálisügyi államtitkár szerdán Belgrádban az MTI tudósítójának telefonon nyilatkozva.
Ellenőrizhetetlen és követhetlen migráció

Hozzátette: amennyiben a migránsok eljutnak Németországba, és mégsem akarnak ott megállni, arra a német hatóságoknak kell majd valamilyen megoldást találniuk. Miután Macedónia és Szerbia novemberben elkezdte szűrni az illegális bevándorlókat, és már csak azokat engedte be, akik háború sújtotta övezetből érkeztek, valamint rendelkeztek korábban, Görögországban kiállított regisztrációs papírokkal, néhányan más útvonalon próbáltak meg továbbjutni. Így történhetett meg, hogy a múlt héten a román hatóságok egy hatvanfős csoportot fogtak el.

 

Azok a migránsok, akik nem Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket, nem is léphetnek be Szerbia területére, ha mégis átjutnak a miratovaci vagy a presevói központba, onnan nem mehetnek tovább. Ez történt az utóbbi hónapokban azokkal is, akik nem háborús övezetből érkeztek - magyarázta a szociálisügyi államtitkár.

 

A bevándorlók - miután értesülnek a szigorításról - valószínűleg megpróbálják majd elkerülni a macedón-szerb határt, és Bulgáriánál, Koszovónál vagy a zöldhatáron próbálkozhatnak. Ezeken a helyeken azonban jelenleg nagyon zord az időjárás, a hőmérséklet elérheti a mínusz 20 Celsius-fokot is, illetve hegyek nehezítik a közlekedést. Az sem lenne jó, ha Bosznia-Hercegovina felé indulnának - folytatta Csikós László, egyrészt mert ott is hegyek nehezítik a továbbjutást, másrészt senkinek sem lenne érdeke, ha a bevándorlók esetlegesen csatlakoznának a boszniai iszlám csoportokhoz.

 

Az államtitkár rámutatott, hogy egyetlen toloncegyezményt sem függesztett fel Szerbia a közelmúltban, tehát Horvátországból visszaküldhetők azok, akik nem felelnek meg az új átengedési követelményeknek, illetve Szerbia is visszatoloncolhatja Macedóniába mindazokat, akik nem Németországot vagy Ausztriát jelölték meg célországként.

 

Csikós László ugyanakkor hozzátette, hogy tavaly április óta egyetlen migránst sem toloncoltak vissza Macedóniába. Azt egyelőre nem lehet tudni - fűzte hozzá -, hogy Horvátország a napokban visszaküld-e majd bárkit is Szerbia területére, az viszont nem lehetséges, hogy schengeni országból toloncoljanak vissza bárkit is Szerbiába, hiszen a migránsok már egy másik uniós országon is áthaladtak, mielőtt a nyugat-balkáni országba léptek volna, és az uniós szabályozás értelmében őket ezekbe az országokba kellene visszaküldeni. Szerbiában jelenleg nagyon kevés, körülbelül kétezer migráns tartózkodik - tette hozzá a politikus. Az viszont bizonyos, hogy a migránsáradatot egyelőre nem lehet leállítani - fűzte hozzá.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák