Hírek > Becsapott kliensek és bajba került Theranos, aki egy csepp vérből 'jósolt' >

Becsapott kliensek és bajba került Theranos, aki egy csepp vérből 'jósolt'

2016.01.26 09:40
Újabb, súlyos következményekkel fenyegető problémákat találtak az amerikai egészségügyi hatóságok a Theranos biotechnológiai cégnél, amelynek alapítója, Elizabeth Holmes önerőből vált a világ legfiatalabb milliárdos asszonyává.
Becsapott kliensek és bajba került Theranos, aki egy csepp vérből 'jósolt'

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai gazdasági napilap jól értesült forrásokra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az ellenőrök súlyos hiányosságokra bukkantak a Theranos észak-kaliforniai laboratóriumában, és ha azokat nem küszöbölik ki, a vállalatot kizárhatják a 65 évesnél idősebb amerikaiak általános betegbiztosítója, a Medicare programjából.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy az idősek, illetve a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicare és Medicaid programokért felelős kormányzati hatóság (Centers for Medicare and Medicaid Services/CMS) szakemberei milyen problémákat találtak a Szilícium-völgy egyik legsikeresebb start-up cégének tartott Theranos newarki létesítményében a tavalyi ellenőrzés során. A vizsgálat eredményeit azonban hamarosan nyilvánosságra hozzák. A CMS ellenőrei 2013-ban is találtak problémákat a Theranosnál, de azokat gyorsan megoldották.

 

A mostaniak jóval súlyosabbak, és nagy csapást mérhetnek a több mint 9 milliárd dollárra értékelt vállalat hírnevére. Elizabeth Holmes 19 éves korában, 2003-ban alapította meg a Theranost azzal a céllal, hogy kidolgozzák azt a technológiát, amelynek segítségével fájdalom nélkül, a lehető legkisebb mennyiségű vérből - ujjbegyből vett vércseppből - minél gyorsabban el tudják készíteni a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleletet. Holmes, akit gyakran hasonlítottak Steve Jobshoz, az Apple vezetőjéhez, azt ígérte, hogy áttörést érnek el a betegségek korai diagnosztizálásában, mivel az általuk kifejlesztett vérvizsgálatok olcsóak, gyorsak és hatékonyak. Tavaly októberben azonban a WSJ saját kutatásaira hivatkozva azt írta, hogy a Theranos hiányos és nem korrekt adatokat szolgáltat az ügyfeleknek és a befektetőknek tevékenységéről.

 

Így az Edison névre keresztelt, saját fejlesztésű laboratóriumi készülékkel csak 15-féle vértesztet végeztek el, miközben a reklámban kétszázat emlegettek. A többi mérést hagyományos vérelemző készülékekkel, köztük a Siemens által gyártott géppel készítették el, és egyes mintákat hígítani kellett a megfelelő mennyiség eléréséhez, ami viszont rontotta a mérések pontosságát.

 

Ráadásul az Edison és a hagyományos készülékek által elvégzett vérvizsgálatok eredményei gyakran nem is egyeztek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) 2015 októberében megtiltotta a Theranosnak az Edison alkalmazását, kivéve a herpeszvírus kimutatását célzó tesztet. A Theranos ezt követően azt ígérte, de mind a mai napig nem tette meg, hogy közzéteszi azokat az adatokat, amelyek igazolják, hogy az Edison készülékek pontosan mérnek.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák