Hírek > A Fed könyörületében bíznak a piacok >

A Fed könyörületében bíznak a piacok

2016.01.27 02:13
Az amerikai piacok a tegnapi napon borzasztó hangulatban zártak, az esést az olajárak is követték, és a kockázatviselési hajlandóság is erőteljesen megcsappant. A devizák frontján az ilyen helyzetben várható valamennyi reakciót megfutotta a piac – az élvonalban a JPY és a GBP teljesített, míg a kockázatosabb devizák gyengültek. A CAD az olajár mozgása miatt jóval nagyobb eladói nyomásnak volt kitéve, mint az AUD vagy az NZD.
A Fed könyörületében bíznak a piacok

A figyelem középpontjában jelenleg egyértelműen a Fed Nyíltpiaci Bizottságának holnapi ülése áll – a piaci szereplők a hangvétel galambjellegű mérsékléséért fohászkodnak. Az óvatosabb hangnem valószínűsíthető, azonban jelenleg még korai lenne azt várni a Fedtől, hogy hirtelen elálljon a monetáris politika normalizálásának szándékától.

 

Ami a mennyiségi lazítás negyedik körét illeti, arra csak akkor kerülhet sor, ha kitör az általános káosz és pánik – valószínű, hogy más esetben a Fed nem nyúl ehhez az eszközhöz még akkor sem, ha szeretné növelni a növekedés ütemét, illetve vissza szeretne térni az inflációs pályára.

 

A korábbi tapasztalatok alapján ugyanis egyértelmű, hogy a mennyiségi lazítás önmagában nem képes működni, és komoly károkat okozhat, ha kiszorít olyan, hagyományosnak tekinthető, viszonylag alacsony hozamú, ugyanakkor biztonságos befektetéseket, mint például az állampapírok.

 

Az USDJPY piacán ismét biztonsági játék folyik, az árfolyam ezen első támasz szint alá, a 118,00/40 szintek közelébe süllyedt, ahogy a kockázatkerülő magatartás gyengült. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága holnap, a japán jegybank pedig pénteken ülésezik, és a piac mindkét esetben azt várja, hogy a döntéshozók valamilyen módon reagálnak a közelmúltban tapasztalt stabilitási problémákra – ennek eredményeképpen a hét hátralévő részében erős volatilitás várható az USDJPY mozgásában.

 

A devizapár számára a 116,00 körüli szint jelentős lehet és fordulópontként szolgálhat, hogy még lejjebb csúszhasson az árfolyam –abban az esetben, ha a hangulat nem javul, és pénteken a japán jegybank sem mond semmi érdemlegeset.

 

Kövesse a devizák alakulását online!

 

A piacnak nehéz dolga van most a dollárral, mivel a biztonsági menedék iránti igény ütközik a jegybanki divergencia gyors csökkenéséből adódó lehetőségekkel – mindezek eredményeképpen a dollár általánosságban erősödik, ugyanakkor nem minden devizával szemben. Jó lenne látni a Fed Nyíltpiaci Bizottságának legfrissebb monetáris politikai kommentjeit, hogy pontosabban fel tudjuk mérni a dollárral kapcsolatos általános hangulatot.

 

A dollár rövid időre ugyan, de jelentős mértékben gyengülhet, amennyiben a Fed inkább galamb hangvételű kommentekkel jön elő, és amennyiben ezzel párhuzamosan megerősödik a kockázatviselési hajlandóság. Az euró továbbra is jól teljesít a gyengécske kockázati hajlandóság közepette, és valószínű, hogy az erősödést csak a nemzetközi piacok fellendülése, illetve a vártnál erőteljesebb, héja hangvételű Fed-kommentek tudnák megtörni - a holnapi Fed nyíltpiaci bizottsági ülés előtt egy nagyjából változatlan hangvétel is már igen erősen héja jellegű forgatókönyv lenne.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák