Nehéz év volt a tavalyi, de az idei sem lesz könnyű a pénzügyekben

Diverzifikált portfolió, aktív vagyonkezelés, megfelelő kockázat vállalása, annak kezelése. Nagyjából ezek szükségesek a sikeres működéshez a mostanihoz hasonló piacokon – fejtette ki az Aegon Prémium ügyfélklubjában Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő intézményi sales managere, aki előadásban felvázolta, miért volt nehéz év 2015, és miért lesz még nehezebb 2016.

Nehéz év volt a tavalyi, de az idei sem lesz könnyű a pénzügyekben

Már közhely a befektetési piacon, hogy az alacsony kamatkörnyezet megváltoztatja – vagy legalábbis meg kell, hogy változtassa - a befektetési stratégiákat. Így például egyre több kockázatot kell vállalni a hozam érdekében. A változások a hazai piacon is látszanak – kezdte előadását az Aegon Prémium ügyfélklubjában Halóka Ádám, az OTP Alapkezelő intézményi sales managere. Ennek – illetve leginkább a csökkenő hozamoknak - egyik jele a hazai alapokban kezelt vagyon növekedésének megtorpanása.

 

Míg a korábbi években töretlenül nőtt a kezelt vagyon összege, 2014 végén az ív ellaposodott, tavaly pedig több hónap is volt, amikor a kivont tőke meghaladta a beáramló összegét. Minimális növekedés azért tavaly is volt, év végén a Bamosz tagjai által kezelt összesen 299 befektetési alap vagyona meghaladta az 5700 milliárd forintot. A befektetők általában biztosra mennek, a vagyon nagy részét, mintegy kétharmadát alacsony, illetve mérsékelt kockázatú, elsősorban kötvény- és pénzpiaci alapokban tartják.

 

A hozamok csökkenése azonban megmozdította a piacot, a legnagyobb tőkekivonás éppen ezekből történt, és megindult az átáramlás a nagyobb kockázat, de nagyobb hozam lehetőségének irányába, elsősorban a vegyes, ingatlan és az alternatív (abszolút hozam, árupiaci) termékek felé. Az alternatív eszközök esetében viszont a tőkebeáramlást a magas volatilitás, a piaci kihívások miatti visszafogott teljesítmény nehezíti – állapította meg az OTP Alapkezelő elemzése. 2015-öt a tartósan alacsony kamat- és hozamkörnyezet jellemezte, a pénzpiaci eszközök igen alacsony megtérülést hoztak.

 

Az amerikai részvénypiac ugyan hozott 9,8 százalékot forintban kifejezve, de olyan magas volatilitással, ami elriasztja a hazai kisbefektetők többségét. Hasonló volt a helyzet világszerte, emiatt a részvények vagy részvényalapok nem tartoztak itthon a népszerű befektetési célok közé (év végén a kezelt vagyon kevesebb, mint 5 százaléka volt részvényalapokban).

 

A globális árupiac mélyrepülésben volt, különösen a 2. félévben, így ezen a piacon long befektetésekkel kizárólag veszteséget lehetett elérni. És akkor még nem is említettük a svájci jegybank év eleji lépését, amikor váratlanul elengedték a frank árfolyamát. Ez alaposan megrázta a piacot, sok alapnál okozott hatalmas veszteséget. Nem volt ez másképp az OTP-nél, három abszolút hozamú alapot vitt negatívba, de a szívós visszaépítésnek köszönhetően a veszteség nagy részét az év végére ledolgozta. Ilyen piaci körülmények között diverzifikált befektetéssel lehet sikeresnek lenni, aminek jó példája az OTP Prémium Származtatott alap – mondta Halóka Ádám. Ezt alapok alapja struktúrában 6 abszolút hozamú alap alkotja, így a kockázat megfelelően szétterül, és mindig van olyan jól teljesítő az összetevők között, ami pozitívra fordítja a teljesítményt.

 

Ez még a tavalyi nehéz évben is sikerült, a Prémium hozama mérsékelt volatilitás mellett 0,58 százalék volt, de három évre vetítve 3,68, az indulás (2011. április) óta pedig 8,33 az évesített hozam. Fontos még a portfolió összeállításában az, hogy az egyes elemek ne együtt mozogjanak, így az eltérő kitettséggel mérsékelhető a volatilitás. A 2015-ös pozitív eredmény elsősorban a Föld Kincsei alapnak köszönhető, ami a mélyrepülésben lévő árupiacokon 23,9 százalékos hozamot ért el forintban. Ezt a zuhanó piacokon elsősorban a short pozíciók bátor felvételével érték el. (És tegyük hozzá: az eredményekhez hozzájárult a dollár jelentős erősödése a forinthoz képest, az árupiacon ugyanis dollárban kereskednek, de az alap teljesítménye forintban jelenik meg.)

 

A tavalyi év elemzése után Halóka Ádám ismertette az OTP Alapkezelő idei várakozásait. A kilátásokat jól jellemzi, hogy a részvénypiacról mindössze annyit mondott: nagyon nehéz kérdés, a cégen belül sincs egyetértés arról, mire számíthatunk. A lényeg, hogy sem az USA, sem a fejlett, sem pedig a feltörekvő piacokon nem számíthatunk semmi jóra. 2016. nem a részvényekről fog szólni – fogalmazott.

 

Az árupiacokon az év végére felpattanás jöhet. Addig azonban további árcsökkenésre számítanak a fontos termékek piacán (az aranynál például az unciánkénti 1000 dollár alatti árnál látnak kedvező vételi lehetőséget) és ami a leginkább érdekelheti az embereket, az olajpiacon is. Az év első felében nagy volatilitás mellett akár a 25 dollár körüli szintre is csökkenhet az ár. Hasonló módon vélekedik a piac is, az árupiaci portfoliókezelők extrém módon pesszimisták az olaj árfolyam alakulást illetően.

 

Paradox módon azonban éppen ez a hangulat kontraindikátorként megágyazhat egy nagyobb árfolyamemelkedésnek – vélik az OTP Alapkezelő szakemberei. Az ár emelkedését és későbbi stabilizálódását a várakozások szerint megalapozhatja a kereslet-kínálat kiegyenlítődése.

 

Az OPEC előrejelzése szerint a 2015-ös napi majdnem 2 millió hordós túlkínálat szép lassan a tizedére csökken (bár éppen e jelentés kiadása után oldották fel az Iránnal szembeni embargó egyrészét, így az iráni olaj újra megjelenhet a piacon). A forint-euró árfolyamban nem várnak fordulatot, az előrejelzések szerint nemhogy a mostani árfolyammal kell megbarátkozni, de fel kell készülni a tartós gyengülésre, a jelenlegi 309-315 forintos sáv feljebb tolódik.

 

Már csak azért is erre kell számítani, mert az MNB-nek nem érdeke a forint erősödése. Ennek oka a jegybanki devizatartalék. A tartalék jelenleg mintegy 32 milliárd euró, az átlagos bekerülési árfolyama pedig 295 forint. A napi árfolyam és eközötti különbözet pedig az MNB nem realizált nyeresége. Sőt, bizonyos esetekben, például euró eladás esetén realizálódik is a nyereség. Ha viszont az aktuális árfolyam a bekerülési árfolyam alá kerül, és a jegybanki eredménytartalék sem fedezi a különbséget, azt a kormánynak kell kiegyenlítenie, ezzel pedig az államadósság növekedne.

 

A lényeg, hogy a forint erősödése az árfolyamra befolyással rendelkezőknek nem érdeke. Azt, hogy eddig még úgy-ahogy tartotta magát a forint, nem kis részben a zlotynak köszönhetjük. A lengyel valuta gyengülése miatt ugyanis – a kockázat szétterítése érdekében - sok befektető fordult részben a forint felé, ami egy darabig segített, de ez a hatás kifutóban van.

 

A dollárral kapcsolatban egy ideig még tartó erősödésre, aztán nagyobb korrekcióra számítanak az OTP szakemberei. Diverzifikáció zajlik az Aegon Prémiumnál is – zárta a befektetői estet Havas Gábor üzletágvezető. A lehető legszélesebb körből gyűjtik be az információkat, azokat szintetizálják, hogy az ügyfeleknek a kínálat legjavát biztosítsák. A havi rendszeres estek pedig jó alkalmat kínálnak arra, hogy az ügyfelek és az Aegon munkatársai is bepillantást nyerjenek az alapkezelés, portfoliókezelés rejtelmeibe.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás: