Hírek > A megoldás nem a kvótában rejlik >

A megoldás nem a kvótában rejlik

2016.01.29 18:20
Az Alapjogokért Központ rendkívül veszélyesnek tartja a holland soros elnökség azon kezdeményezését, amely szerint Törökországból újabb kvótákkal mintegy évi negyedmillió embert telepítsenek be az Európai Unió területére. A központ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: a jelenlegi migrációs válság megoldása elképzelhetetlen érdemi együttműködés nélkül Törökországgal.
A megoldás nem a kvótában rejlik

A "török kvóták" ötlete már 2015 novemberében felmerült, akkor azonban a kelet-európai államok sikeresen megvétózták azt, így nem került bele az EU és Törökország között megkötött átfogó megállapodásba. Ennek ellenére tíz nyugat-európai ország Angela Merkel német kancellár vezetésével "titokban már ekkor külön tárgyalt a török miniszterelnökkel a Törökországból közvetlenül áttelepítendő emberekről" - írták.

 

Az Európai Bizottság decemberben el is készített egy ajánlást, amelyben egy önkéntes rendszer létrehozását javasolta. Az Alapjogokért Központ már ekkor felhívta a figyelmet, hogy az első, tanácsi betelepítési kvóta is önkéntes alapon jött volna létre, és csak később lett kötelező minden tagállamra - tették hozzá.

 

A központ szerint a napokban kiszivárgott információk alapján a holland soros elnökség olyan javaslaton dolgozik, amelynek értelmében az uniós tagállamoknak évente 250 ezer embert kellene áttelepíteniük Törökországból. Annak a tagállamnak pedig, amelyik nem venne részt a programban, "pénzbüntetést kellene fizetnie" - írták. Az Alapjogokért Központ az előzmények alapján úgy véli, hogy Jean-Claude Juncker, az EB elnöke és Angela Merkel is támogatja a javaslatot, ezért tavasszal újra "a kelet-európai államok összefogásán múlhat majd a holland javaslat sorsa".

 

A központ szerint az EU-nak minden segítséget meg kell adnia Törökország számára, hogy a valóban háború elől menedéket keresők megfelelő ellátást kaphassanak az országban. Ennek a segítségnek, az anyagi támogatáson túl, ki kell terjednie a megfelelő infrastruktúra biztosítására és a legjobb gyakorlatok átadására is. Az Alapjogokért Központ viszont "minden olyan megoldást határozottan elutasít, amely alapján újabb migránsok érkeznének Európába" - hangsúlyozták.

 

Az EU-nak az idegen kultúrákból érkezők betelepítése helyett a határvédelemre és a menekültjogi szabályok újragondolására, és nem utolsósorban a gyermekvállalást elősegítő családpolitikára kellene fókuszálnia - emelte ki az Alapjogokért Központ, hozzátéve: ez erősítené az EU tárgyalási pozícióit Törökországgal szemben is, lehetővé téve a novemberben kötött megállapodás betartatását is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák