Hírek > A sertéshús elbánt az inflációval >

A sertéshús elbánt az inflációval

2016.02.11 16:30
A várt 1 százalékkal szemben januárban 0,9 százalékos volt a 12 hónapra visszatekintő infláció, havi összevetésben pedig 0,1 százalékos csökkenést mért a KSH.
A sertéshús elbánt az inflációval

Tavaly januárhoz képest az alkoholos italok és a dohánytermékek mellett a tartós fogyasztási cikkek drágultak jelentős mértékben, előbbiek 3,5, utóbbiak 2 százalékkal drágultak. Így ezek felfelé húzták az inflációt, miközben az üzemanyagok 5,4 százalékos árcsökkenése negatív irányba terelte a mutatót.

 

Havi szinten is a dohányáruk és szeszes italok drágultak a legjelentősebben, 0,9 százalékkal. Az élelmiszerek esetében 0,4 százalékos növekedést mért a KSH, ami elsősorban a szezonális élelmiszereknek köszönhető, ebben a termékcsoportokban visszafogta az áremelkedés ütemét a sertéshúsok áfájának 5 százalékra történő mérséklése. „Az adatok alapján látszik, hogy a sertéshús áfájának csökkentése átment az árakba” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

 

A szakember szerint 0,9 százalékos januári infláció valamivel elmarad a várakozástól. „Mi 1 százalék feletti adatot vártunk” - fogalmazott. Németh Dávid szerint meglepőnek mondható, hogy miközben a belső kereslet és fogyasztás élénkülőben van, a piaci szolgáltatások - például a belföldi üdülés, a garázsbérlet, teherszállítás - ára a tavaly januárinál lassabb ütemben nőtt. Az is látszik a friss adatokból, hogy a belső fogyasztás élénkülése elsősorban a fogyasztási cikkek árában csapódott le. Az év további részében kérdés, hogy a szolgáltatásoknál hogyan alakulnak majd az árak.

 

Németh Dávid 1,5 százalékos januári maginflációs adatról azt mondta, bár picit magasabb a decemberi 1,4 százaléknál, lényegében stagnálást jelent az utóbb pár hónapot nézve. Ha következő hónapokban nem lesz komolyabb üzemanyagár-emelkedés, akkor az év közepén akár 0 százalék alá is benézhet az infláció, az év egészében pedig 1 százalék alatt maradhat. Az év végére, azaz decemberre azonban 2 százalék körüli értékre gyorsulhat az árindex.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák