Hírek > Így jutott 11 milliárd forint 85 kis- és középvállalkozásnak >

Így jutott 11 milliárd forint 85 kis- és középvállalkozásnak

2016.02.24 20:14
Az ötödik éve működő Széchenyi Tőkealap immáron 85 hazai kis- és középvállalkozásba fektetett be összesen több mint 11 milliárd forintot. Ezzel a befektetésszámmal az elmúlt néhány évben a hazai tőkebefektetői piac legaktívabb tagja volt, a céges megkeresések magas száma pedig azt mutatja, hogy a növekedést tervező kkv-k körében további kockázati tőkeforrásokra is jelentős igény lenne. Az SZTA 2015-ben összesen 36 tranzakciót hajtott végre, az exitekből visszafolyó forrásokat az év végéig pedig még folyamatosan újabb vállalakozások tőkefinanszírozására használhatja fel. Az elmúlt öt év tev&e acute;kenységének értékelése alapján elmondható: a Széchenyi Tőkealap teljesítette indulásakor kitűzött valamennyi célját.

Öt év alatt közel a teljes kihelyezhető tőkeforrását befektette a Széchenyi Tőkealap összesen 85 hazai kis- és középvállalkozásba, az exitekből visszafolyó forrásokat pedig továbbra is kihelyezheti. „2011-ben azt a célt tűztik ki magunk elé, hogy 2015 végéig mintegy 80-100 vállalkozás növekedését támogatjuk kockázati tőkével, de akkor még nem láthattuk pontosan, hogy ilyen nagyszámú érdemi megkeresés érkezik be hozzánk. Az elmúlt év például arról szólt, hogy a sok ígéretes, tőkét igénylő cég közül kiválasszuk a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkezőket. Azok a vállalkozások pe dig, amelyek terveik megvalósításához egyelőre nem tudtak tőkét bevonni, valószínűleg továbbra is keresik a megfelelő lehetőségeket. A tapasztalataink azt mutatják, hogy egy újabb alap országszerte számos további vállalkozás fejlesztését tudná elősegíteni” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök–vezérigazgatója.


A hazai kis- és középvállalkozások évről évre több tőkeforrást igényeltek az SZTA-tól, ami azt jelenti, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére is egyre többen választanák a kockázati tőkét mint külső finanszírozási forrást. Öt év alatt összesen 75 milliárd forint értékű tőkeforrásra érkezett érdemi megkeresés, ami több mint hatszorosa a kihelyezhető keretösszegnek. Ebből több mint 20 milliárd forintnyi tőkeigény csak 2015-ben érkezett, miközben a teljes, mintegy 12 milliárd forint kihelyezhető forrást az Alap öt év alatt fektetheti be. Az átlagos tőkeigény az évek során némiképp emelkedett, tavaly 134 millió forint volt.


Az SZTA tevékenysége számos pozitív makrogazdasági hatást is eredményez. A portfóliócégek több mint háromnegyede végez valamilyen innovációs tevékenységet, és több mint a fele exportál külföldi piacokra. Az uniós források társbefektetési konstrukcióban való felhasználása a hazai magántőkét is jelentősen megmozgatta. Az SZTA 11 milliárd forintnyi befektetéséhez több mint 4,3 milliárd forint összegű privát forrás társult, amely meghaladja az Alap által kihelyezett források összegének 37 százalékát. Az SZTA befektetéseinek jelentős hatása van a foglalkoztatottságra is, a döntések közvetlenül &o uml;sszesen több mint 3000 munkahelyet érintenek országszerte. Az Alap valamennyi magyarországi régióban közel jár a mintegy 1,7 milliárd forintos befektethető tőke kihelyezéséhez, és még több ügylet áll folyósítás, illetve döntés előtt. Az exitekből visszaforgó tőke az adott régióban használható fel újra. Jelenleg ez az összeg megközelíti az egymilliárd forintot.


A Széchenyi Tőkealap 2015-ben több mint 4 milliárd forint értékben összesen 36 ügyletet hajtott végre, ezek közül 28 volt új befektetés. A HVCA hazai tőkebefektetésekre vonatkozó elemzései alapján 2015 első három negyedévében a Széchenyi Tőkealap volt a legaktívabb szereplő, a befektetési ügyletek közel 40 százaléka az SZTA-hoz kötődik. Ugyanezen időszakban az exitek terén is kiemelkedően aktív szereplő volt az Alap.

---

Fix számokkal lottózol? Akkor ezt látnod kell!


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák