Hírek > Jóval a piaci várakozások felett a Magyar Telekom nyeresége >

Jóval a piaci várakozások felett a Magyar Telekom nyeresége

2016.02.25 07:39
A Magyar Telekom Nyrt. 3,35 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el 2015. negyedik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 1,54 milliárd forinttal. A negyedéves profit meghaladja az elemzők által várt 2,9 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a cég bevétele 182,9 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 165,3 milliárd forintról a negyedik negyedévben. A távközlési társaság éves árbevétele 2015-ben 656,3 milliárd forint volt, 4,8 százalékkal magasabb a 2014. évinél, a társaság részvényeseire jutó nettó eredmény viszont 3,1 százalékkal, 27,7 milliárd forintra mérséklődött.

 

A Telekom közölte azt is, hogy 2016-ban legfeljebb 580-590 milliárd forint közötti árbevételre és 187-191 milliárd forint közötti EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredményre számít, 2017-re 585-595 milliárd forint közötti árbevétellel és 189-193 milliárdos EBITDA-val számol. Beruházásokra mintegy 10 százalékkal kevesebbet szán a vállalat idén a tavalyi 109,8 milliárd forintos költés után a spektrum akvizíciókra fordított összegek nélkül.

 

Az eredménykimutatás szerint a Telekom EBITDA eredménye a negyedik negyedévben 4,5 százalékkal, 43,7 milliárd forintra nőtt, míg az éves EBITDA 3,4 százalékkal haladta meg az előző évit, 187,3 milliárd forint volt. A társaság mobil bevételei tavaly 1,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, míg a vezetékes szolgáltatások árbevétele 2,8 százalékkal emelkedett. A rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó árbevétel 36,8 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, és nőtt az energiaértékesítés bevétele is 16,5 százalékkal.

 

A szabad cash flow a 2014. évi mínusz 13,8 milliárd forintról 26,7 milliárd forintra emelkedett 2015-ben. A jelentés szerint a növekedéshez hozzájárult, hogy 10,8 milliárd forinttal nőtt az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow, ami elsősorban a magasabb EBITDA-nak és a 2014-ben bekövetkezett macedón adótörvény-változás eredményeként fizetett alacsonyabb nyereségadónak köszönhető. Az egy részvényre jutó hozam tavaly 26,59 forint volt, szemben a 2014. évi 27,45 forinttal. A Telekom nettó adósságállománya a 2014. év végi 442,2 milliárd forintról 2015 végére 409,4 milliárd forintra csökkent, miközben a nettó eladósodottsági ráta 42,9 százalékra javult 2015 végére az előző év végi 45,7 százalékról a mérséklődő rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek következtében.

 

A jelentés idézi Christopher Mattheisen vezérigazgatót, aki elmondta, hogy 2008 óta tavaly érték el a legnagyobb árbevételt, valamint a társaságnak sikerült újra pozitív szabad cash flow-t termelnie, ennek eredményeként a Telekom igazgatósága részvényenként 15 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.

 

A vállalat terveihez tartozik többek között, hogy az idei eredményektől függően részvényenként kifizetett osztalék akár 25 forintra is emelkedhet - olvasható a jelentésben.

 

A cégvezető szerint a 2015-ös év kimagasló eredménye elsősorban a mobil és vezetékes szélessávú, valamint a TV bevételek növekedésének köszönhető. Közölte: Magyarországon a Telekom népességarányos 4G lefedettsége meghaladta a 97 százalékot, és a cégnek csaknem egymillió ügyfele van a 4G hálózaton. Emellett közel 500 ezer háztartásba vezettek szélessávú internet elérhetőséget.


Az MTelekom részvény árfolyam alakulása (1 év)

 

Mtelekom részvény árfolyama

 

A társaság 2016-ban továbbra is a trendfordulók megvalósítására fókuszál majd. A vezérigazgató kifejtette, hogy az összes szegmensben tapasztalható integrált csomagokba történő ügyfél migráció eredményeképpen folyamatos eltolódás zajlik a bevétel összetételében, ami a cég várakozásai szerint enyhíteni fogja a hangalapú bevételek csökkenését. Mindeközben változatlanul nagy hangsúlyt fektet a cég költségeire, a magyarországi létszámcsökkentési program végrehajtását követően a termékek és folyamatok egyszerűsítésére, valamint digitalizációjára összpontosít a vállalat, ami magába foglalja minél több ügyfél átterelését online kiszolgálásra - tette hozzá.

 

Christopher Mattheisen ismertette továbbá a társaság jövőbeli pénzügyi célkitűzéseit, eszerint évenként növekvő árbevételre és EBITDA-ra számít a Telekom, amelynek elérésében kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a rendszerintegrációs és információtechnológiai tevékenységekből származó bevételek növekvő hozzájárulása. A tervek szerint a cég minden szegmensben folytatja az új generációs IP hálózatok kiépítését, ennek ellenére a beruházások mértékét éves szinten várhatóan mintegy 10 százalékkal csökkenti 2016-ban és 2017-ben egyaránt.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák