Hírek > Gyengébb téli adatok a munkaerő-piacról >

Gyengébb téli adatok a munkaerő-piacról

2016.02.26 17:40
November és január vége között a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékos volt, a foglalkoztatottsági arány pedig 64,5 százalékot tett ki.
Gyengébb téli adatok a munkaerő-piacról

A friss 6,2 százalékos munkanélküliségi ráta megegyezik a megelőző három hónapos időszakban (október-december) mért adattal, éves szinten pedig 1,2 százalékpontos javulást jelent. A 15-64 évesek körében a foglalkoztatottsági arány az október-decemberi 64,8 százalékról 64,5 százalékra mérséklődött, ami éves szinten 2 százalékpontos javulást jelent. . A november-január közötti időszakban a foglalkoztatottak száma közfoglalkoztatottak és a külföldön dogozók nélkül - vagyis az elsődleges piacon a foglalkoztatottak száma - 3,901 millió volt, ami szerény, közel 10 ezer fős, csökkenést jelent a tavaly október és december vége között mért 3,91 milliós adathoz képest.

 

A közfoglalkoztatottakkal és a külföldön dolgozókkal együtt november és január vége között 15-74 évesek körében a foglalkoztatottak száma 4,24 millió főt volt, ami 2,7 százalékos javulást jelent éves szinten, az előző három hónapos intervallumhoz képest pedig 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokat értékelve elmondta: nem meglepő, hogy az előző három hónaphoz képest csökkent a foglalkoztatottak aránya és csökkent a foglalkoztatottak száma az elsődleges piacon.

 

„Az év vége és az év eleje eleve gyengébb időszaknak számít munkaerő-piaci szempontból. Korábban, 2011-ben és 2012-ben jelentős volt a visszaesés a téli hónapokban, később, például a választások előtt 2014-ben a közmunkások számának felduzzasztása miatt javultak a számok a téli hónapokban. Az látszik, hogy nagyobb téli kilengések, téli visszaesések kikerültek a rendszerből, így stabilabb képet mutat a piac” - fogalmazott Németh Dávid. A szakember szerint a mostani 6,2 százalékos munkanélküliségi ráta az idén csökkenhet, a munkaerő-piaci szempontból erősebb nyári, kora őszi hónapokban akár 5,5-5,8 százalékra mérséklődhet a ráta, az év egészében pedig 6 százalék alatt lehet a mutató.

 

„Azért várható javulást, mert több ágazatban, például a kiskereskedelemben, az építőiparban, a feldolgozóiparban is munkaerőhiány lépett fel” - fogalmazott Németh Dávid, aki úgy véli, hogy az 5-6 százalékos munkanélküliségi ráta technikailag nagyjából megfelel a teljes foglalkoztatottságnak. Ez lényegében azt jelenti, hogy az 5-6 százalékos rátát adó munkanélküliek nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának állást találni.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák