Hírek > Erre kíváncsi idén a NAV revizor! >

Erre kíváncsi idén a NAV revizor!

2016.03.08 04:04
A gazdaság fehérítése, a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncok felderítése és az EKÁER-szabályok betartásának ellenőrzése három vezető vizsgálati terület az adóhatóság idei toplistáján – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: újdonságot jelentenek az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok: a megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések a kockázatos adózók esetében visszatartó és kényszerítő jellegű vizsgálatok várhatók. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is nagy lesz a nyomás a nagy adózókon, nekik „magas szintű kontrollt” ígér az idén a „szabálytalanul rögzített rakományok” ellen is fellépő NAV.
Erre kíváncsi idén a NAV revizor!

A NAV minden év elején közzéteszi az adott évre meghatározott ellenőrzési irányait, szempontjait tartalmazó tájékoztatóját.  Az idén február 17-én kiadott 2016-os ellenőrzési irányelveket különösen a szigorúan ellenőrzött iparágakban, nagykockázatú területeken tevékenykedő vállalkozásoknak érdemes áttekinteni, hogy egy revízió senkit ne érjen váratlanul –áll a MAZARS legfrissebb jelentésében.


A MAZARS összefoglalója szerint 2016-ban a NAV kiemelt célja a gazdaság fehérítése, a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncok felderítése, a közúti áruforgalom ellenőrzése, valamint a költségvetési bevételek versenysemleges biztosítása


A korábbi évekhez képest jelentős újdonságot hoznak az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok. A megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések várhatók, amelyek tájékoztatással ösztönözik a szabályok betartását. A kockázatos adózóknál azonban visszatartó és kényszerítő jellegű ellenőrzéseket, a nagy adózóknál pedig folyamatos, magas szintű kontrollt ígér az adóhatóság.


„A tavaly indított 65 ezer EKAER ellenőrzés 69%-a zárult megállapítással. A NAV 2016-ban gőzerővel folytatja a csalárd értékesítési láncok, azaz az adócsalás céljából létrehozott értékesítési hálózatok felderítését célzó vizsgálatokat” – emeli ki Csizmadia Heléna, a MAZARS adóigazgatója. 


Hozzátette: a magas bírságpotencálra tekintettel továbbra is slágertéma lesz a transzferár-kötelezettségek vizsgálata, illetve az építőipari kivitelező cégek is kiemelt figyelemre számíthatnak: esetükben tavaly 87%-os volt a megállapítási arány. (Az adónemek és működési területek szerinti kiemelt vizsgálati célokat a csatolt Excel-táblázatban foglaltuk össze.)


Csizmadia Heléna elmondta: a NAV az egyes adónemektől független ellenőrzési célkitűzések között jelöli meg az adóelkerülési céllal létrehozott, valós tevékenységet nem végző, „csalárd adózók” beazonosítását is, amelyek kapcsán a büntetőjogi felelősségre vonás szükségességét is megfogalmazza.

A nemzetközi árukereskedelem áfa- és jövedékiadó ellenőrzésén túl idén ugyancsak prioritást élvez a nem uniós határátkelőhelyeken bonyolódó teher- és személyforgalom ellenőrzése, valamint a fémkereskedelemmel, illetve hulladékgazdálkodással érintett adózói kör vizsgálata is.


„Fokozott vizsgálatra számíthatnak a nemzetközi közúti áruszállításban résztvevők is, az ellenőrzések kiterjedhetnek a vezetési és pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállítására, az előírt műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra, a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedésére, a rakomány szabályos rögzítésére, továbbá az ömlesztett áruk szállítására vonatkozó rendelkezések betartására” – foglalta össze a szakember.


Az adóhatóság kiemelten vizsgálja majd az engedély nélküli online játékokat és ugyancsak felkészül az online kaszinójátékok és távszerencsejátékok ellenőrzésére. A NAV tervei között szerepel a vállalatközi készpénzforgalom ellenőrzésének szigorítása, illetve a csőd-, felszámolási és kényszertörlési eljárás alatt álló adózók fokozott ellenőrzése.


„A NAV vizsgálatokra való felkészülés részeként mindenképp érdemes törekedni a megbízható adózói státusz megszerzésére, amelyre vonatkozó minősítést a NAV elsőként a 2016. március 31-én fennálló adatok és tények ismeretében végzi el. A feltétek egy része adottság, amin nem lehet változtatni, ugyanakkor, például az adófolyószámla rendezettségére vonatkozó feltétel teljesítése érdekében még most érdemes megtenni a szükséges lépéseket. Továbbá, ha a cég a tevékenysége vagy a jellemző tranzakciói miatt jó eséllyel a NAV ellenőrzések fókuszába kerülhet, érdemes lehet előzetes, átfogó adóauditot készíttetni. Azt tapasztaljuk, hogy a MAZARS szakértői az ilyen átvilágítások során nem csak hibákat, de ki nem használt adózási kedvezményeket is feltárnak– mutatott rá Csizmadia Heléna.


A szakember szerint az audit révén a menedzsment felderítheti a rejtett kockázatokat, és még az esetleges adóhatósági vizsgálat előtt dönthet az önellenőrzéséről, amellyel jelentős adóbírság és késedelmi pótlék kerülhető el. 

Az átvilágítás további előnye, hogy a kockázatok ismeretében tudatosabban készülhet egy esetleges NAV-vizsgálatra, döntő jelentőségű lehet ugyanis, hogy a revizornak milyen információkat, milyen formában adunk át.

---

A SzámoldKi.hu adózási és illeték kalkulátorait ITT érheti el.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák