Hírek > Bernie Sanders csúnyán megverte Hillary Clintont - és ezzel nincs vége >

Bernie Sanders csúnyán megverte Hillary Clintont - és ezzel nincs vége

2016.03.27 12:01
A demokraták alaszkai és Washington állambeli jelölőgyűlését Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte Hillary Clintonnal szemben, és várhatóan Hawaiin is ő lesz a győztes.
Bernie Sanders csúnyán megverte Hillary Clintont - és ezzel nincs vége

A Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsainak versenyében szombaton Alaszkában és Washington államban Bernie Sanders lett a győztes. A vermonti szenátor könnyű győzelmet aratott, és a wisconsini Madisonban tartott győzelmi beszédében hangsúlyozta: sikerült lefaragni Hillary Clinton előnyéből, "van utunk a győzelemhez". Sanders várhatóan megnyeri a Hawaiin tartott jelölőgyűlést is, amelynek eredménye az időeltolódás és az exit pollok hiánya miatt későbbre várható. Sanders győzelme meggyőző arányú: Alaszkában 79 százalékos támogatottságot szerzett, míg Hillary Clintonra a választók csupán 21 százaléka szavazott.

 

Az északnyugati Washington államban pedig a választók 74 százaléka bízik a vermonti szenátorban, míg a volt külügyminiszternek és volt first ladynek csak a választók 26 százaléka szavazott bizalmat. Maga Hillary Clinton nem kommentálta az eredményeket, hívei és munkatársai azonban azt hangsúlyozzák, hogy a volt külügyminiszter előnye behozhatatlan, túl sok delegátussal vezet, a versenyfutásnak már vége. Bernie Sanders az elmúlt héten nagy diadalokat aratott: alaszkai és - a sok delegátust adó - Washington állambeli győzelmei előtt kedden Idahóban és Utah államban is nyert.

 

A szenátornak sikerült felráznia a párt liberális bázisát és a fiatal nemzedékeket, ráadásul a szombati voksolások nem előválasztások, hanem jelölőgyűlések voltak, és ez a választási forma inkább Sandersnek kedvez, hiszen a választókat nagyobb elköteleződésre és aktivitásra készteti. A szenátort segítette a győzelemben a szombaton szavazó államok társadalmi-etnikai összetétele is: viszonylag kicsi az afroamerikai és a spanyolajkú közösségek lélekszáma, Clinton győzelmét pedig elsősorban ezek a társadalmi csoportok biztosították. Szombaton a republikánusok nem tartottak sem előválasztást, sem jelölőgyűlést, mindazonáltal a még versenyben lévő három elnökjelölt-aspiráns intenzíven kampányolt.

 

A kampányra rávetül Ted Cruz texasi szenátor és Donald Trump New York-i üzletember személyeskedő vitája, lassanként botrányba fulladó, egymás feleségeiről szóló üzengetése. Cruz szombaton, Wisconsinban kampányolva, cáfolta, hogy többször is félrelépett volna, ahogyan azt a National Enquirer című bulvárlap írta, és Trump kampánycsapatát vádolta meg a híreszteléssel. "Hadd mondjam ki világosan: teljes és tökéletes hazugságról van szó, ez nem más, mint egy bulvárlap mocskolódása, amely Donald Trumptól és csatlósaitól ered" - fogalmazott a texasi szenátor.

 

Cruz napok óta szócsatát vív Trumppal. Miután ugyanis az egyik, Ted Cruzhoz közelálló republikánus csoport a utahi választások előtti napokban közzétett egy dehonesztáló aktfotót Trump feleségéről - aki korábban fotómodell volt -, Donald Trump mikroblogjában kedden azt írta: "kiborítja a bilit" Cruz feleségéről, szerdán pedig közölt egy-egy képet Heidi Cruzról és a saját feleségéről, Melania Trumpról, azzal a szöveggel, hogy "nem is kell bilit borítani, a fotók önmagukért beszélnek". Szombaton a New York-i milliárdos cáfolta, hogy köze volna a National Enquirerben megjelent, Cruz házastársi hűtlenségéről szóló információkhoz.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)