Orbán Viktor kiállt Matolcsy György mellett a parlamentben

Továbbra is támogatja Matolcsy György jegybankelnökségét Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában közölte, miután az MSZP és az LMP is arról kérdezte őt, helyén maradhat-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetője.

Orbán Viktor kiállt Matolcsy György mellett a parlamentben

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, az egész országot felháborító, "ipari méretű lopás és károkozás" fűződik az MNB elnökéhez. Polt Péter legfőbb ügyész pedig "évek óta asszisztál a gazemberségek eltussolásában" - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint több mint arcátlanság a szocialisták részéről összeférhetetlenségről, összehangolt kifosztási akcióról beszélni, miután az MSZP kormányzása alatt a miniszterelnök felesége második emberként felelt a fejlesztési pénzek elköltéséért.
Azt is mondta Harangozó Tamásnak, hogy "2009-ben ön huszonévesen mindenfajta energetikai előképzettség nélkül, pártkatonaként a paksi atomerőmű igazgatóságába került, ahol 13 hónap alatt felvett 3,3 millió forint fizetést".

Az MSZP-s politikus úgy reagált, hogy Magyarország akkor járna a legjobban, ha a mostani miniszterelnököt és az elődjét is "kilőnénk valahova a Holdra". Hozzátette, Orbán Viktor szavai miatt bíróságon fog elégtételt venni.
Viszonválaszában Orbán Viktor közölte: nagyra értékeli az ügyészség és vezetője munkáját, a szervezet "a magyar jogállam egyik jelentős pillére".
 A Matolcsy Györggyel kapcsolatos bírálatokat úgy kommentálta: az MNB elnöke nélkül nem sikerült volna stabilizálni és növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András is az MNB ügyében szólalt fel, úgy fogalmazva, hogy a jegybanki alapítványokból "saját rokonságát stafírungozta ki" Matolcsy György. Megingott-e végre a bizalma az MNB elnökében? - kérdezte.

A kormányfő úgy reagált: Matolcsy György a lehető legjobb jegybankelnök, aki megmentette a devizahiteleseket, olyan hitelprogramot hirdetett, amely nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt pedig leszorította. Ezért "Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom" - jelentette ki.

Orbán Viktor válaszaiban jelezte azt is, helyesli, hogy a jegybank egyetemet, főiskolai kart épít, segít visszaszerezni a nemzeti kincseket, vagyont halmoz fel, ösztöndíjat biztosít. Külön megjegyezte: helyesli, hogy "Debrecenben ott van a Munkácsy-festmény". "Meggyőződésem, hogy a célok jók, fontosak, és azt kívánom, folytassák ezt a munkát a jegybankban" - zárta válaszát.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy a szerinte lassú, bizonytalan és drága kvótareferendum helyett az alaptörvényben kellene tiltani a kötelező betelepítési kvótát.
 A miniszterelnök erre azt felelte: a Jobbik rendszeresen változtatja véleményét, "ha jól látom, most éppen radikálisból mérsékeltbe fordulnak, és úgy döntöttek, hogy férfiakból inkább cuki zsúrpubik lesznek".
A kötelező kvóta ügyében néhány hónap alatt tett "180 fokos fordulat" azonban "súrolja a felelőtlenség határát", hiszen korábban a Jobbik is referendumot javasolt - mondta.

 Úgy látja, a jobbikosok Jean-Claude Junckerrel "árulnak egy gyékényen", az Európai Bizottság elnöke szerint ugyanis - idézte -, a miniszterelnököknek be kellene fejezniük, hogy túlságosan a választóikra hallgatnak, helyette főállású európaiakként kellene munkálkodniuk.
"A jobbikosok európai jófiúk akarnak lenni, de ennyire azért nem kell aláfeküdni Brüsszelnek" - fogalmazott, majd azt mondta Vona Gábornak, hiába "udvarol", nem fogják őt megkedvelni Brüsszelben, ezért "inkább maradjon meg magyarnak", az "jobban áll".

A kormányfőt Gyöngyösi Márton (Jobbik) egy szaúdi üzletemberről faggatta, aki szerinte az FBI körözési listáján szerepel és kapcsolatban áll a terrorizmust finanszírozó pénzügyi hálózattal.
Orbán Viktor azt válaszolta: a kormány megvizsgálta a szóban forgó személy magyarországi tevékenységét, és azt találta, hogy az a magyar törvényeknek megfelel és nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt az országra nézve. Jelenleg az amerikaiakkal próbálják tisztázni, hogy pontosan mi áll ezen ügyek hátterében - tette hozzá.

Amikor a viszonválaszban az ellenzéki politikus a lemondás megfontolására kérte, a miniszterelnök azt felelte: "egyelőre maradnék". Orbán Viktor kétségbe vonta a képviselő tényállításait és jelezte, hogy a parlamentet soha nem használta arra, hogy üzleti körök egymással folytatott vitáinak színterévé tegye. "Nem tudom, önnek ki áll a hátterében, azt sem tudom, hogy ön kitől kapta az információkat, azt sem tudom, hogy önt ki pénzeli és hogy az ügy felvetése mögött milyen szempontok húzódnak meg, mindenesetre próbáljuk megérteni, hogy hogyan lehetséges az, hogy ha valakit 1992 óta az FBI köröz, szabadon jár-kel a világban" - fogalmazott a kormányfő.

Schiffer András (LMP) arra is rákérdezett, léteznek-e "offshore kommunák". A kormányfő ezt "liberális műfajnak" nevezte, hozzátéve: "nem vagyunk szakértői ennek az ügynek". Megerősítette, hogy fontosnak tartja azon elv képviseletét, miszerint mindenki ott fizessen adót, ahol dolgozik és ahol vállalkozik. Ha olyan információja van, hogy valaki el akarja kerülni magyarországi jövedelme után az adófizetést, akkor a megfelelő helyeken indítsa meg a szükséges eljárást - mondta Orbán Viktor az ellenzéki politikusnak címezve.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: