Most nem a gazdaságról vitáznak Amerikában

Gyorsan közeledik az Egyesült Államok elnökválasztásának időpontja, az első elnökjelölt-vitán már túl is vagyunk, a választást pedig november 8-ára tűzték ki. A demokraták jelenleg mind országosan, mind az egyes államokban kis előnnyel vezetnek. A GDP egyenletes ütemben növekszik, a munkanélküliség történelmi mélyponton van, a reáljövedelem emelkedik. Felmerül a kérdés: ha nem a gazdaság a 2016-os elnökválasztás fő témája, akkor mire figyeljenek a befektetők? A Fidelity International szakértői erre adnak választ.

Most nem a gazdaságról vitáznak Amerikában

A kulcskérdés az, hogy hogyan csapódik le a republikánusok népszerűségének országos növekedése az egyes államokban és az elektori kollégiumban leadott szavazatok számában. A friss közvélemény-kutatások szerint Trumpnak mind a 29 maradék „hintaállamot” (swingstates) maga mellé kell állítania, és meg kell nyernie legalább egy bizonytalan demokrata államot ahhoz, hogy győzni tudjon. Jelenleg 39 százalék az esélye annak, hogy ez sikerül neki.


A korábbi választások alkalmával erős volt a korreláció a bizonytalan államok gazdasági teljesítménye és szavazatuk iránya között: a javuló tendenciát mutató államok általában a status quo mellett szavaztak. Azonban kiderül, hogy ez már nincs így: bizonyos államok (pl. Florida) napjainkban a republikánusok felé hajlanak, annak ellenére, hogy jelenleg demokrata államként nyújtanak jó teljesítményt. Ebből adódóan a választás kimenetele mind kiszámíthatatlanabbá válik.

 

Politikai irányelvek


A kampányok középpontjában mindig a politikai irányelvekhez kapcsolódó bejelentések állnak, de melyek azok, amelyek a legfontosabbak a befektetők számára? Az alábbiakban összefoglaljuk a jelöltek leglényegesebb célkitűzéseit, szem előtt tartva, hogy közülük sok elbukhat a megosztott (vagy akár egységes) Kongresszuson.




Protekcionizmus


Ez a 2016-os választás egyik legtöbbet emlegetett kifejezése, de vajon mitől vált a protekcionizmus ilyen kiemelt témává? A globalizáció és az annak nyomán megvalósult szabad kereskedelem és a munkaerő szabad áramlása hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez, de a folyamat kedvező hatásaiból nem feltétlenül részesedett mindenki egyenlően. A fejlett országok alsóbb rétegeinek bére általában lassabban nőtt, mint a legjobban keresőké: az 1. grafikonból kiderül, hogy háztartások bevételének mediánja folyamatosan nőtt, de a legjobban kereső 1% egyre nagyobb mértékben részesedik ebből a növekményből. Mivel nőtt az egyenlőtlenség érzete és egyre többen félnek attól, hogy az olcsó külföldi munkaerő miatt a hazai lakosság elveszíti a munkáját, sokan úgy érzik, a politika „hátrahagyta őket”. Ezt az érzést mindkét jelölt meglovagolta, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy mindketten zászlajukra tűzték az amerikaiak munkahelyének védelmét és a szabadkereskedelmi megállapodások érvényességének korlátozását. Persze a politikusok könnyen dobálóznak a protekcionizmus szóval, de ha meg is valósítják, annak súlyos hatásai lehetnek mind az Egyesült Államok, mind a világ kereskedelmére, ezért ez egy olyan kockázati tényező, melyet nem szabad félvállról vennünk.

 

1. grafikon: A háztartások jövedelmének alakulása az USA-ban

 


A Fidelity International kötvényportfólió-menedzsereink véleménye

 

Peter Khan – Global Credit and HighYield


Gyakran hallani, hogy ha a Fehér Ház és a Kongresszus nem azonos politikai oldalon áll, az megvédi a magánszektort a kormányok túlbuzgóságától – de Khan abból indul ki, hogy tartós politikai patthelyzetre kell felkészülnünk. Mindkét jelölt egyetért abban, hogy további lendületet kell adni a banki hitelezés bővítésének, de a megvalósulás módja és az ágazat jövője a törvényhozásnak a pénzügyek alakításában játszott szerepéről alkotott eltérő elképzeléseiktől függ majd. A figyelem a gyógyszergyártó cégekre terelődött, mivel a gyógyszerárak központi témává léptek elő. A kötvények már beárazták az árplafonok által jelentett kockázatok jó részét, de tekintettel az ágazat erős lobbi potenciáljára, a Fidelity nem számít jelentős változásokra, és ki fog használni minden vételi lehetőséget. Az égetően szükséges infrastrukturális kiadások a győztes személyétől függetlenül igazi áldást jelenthetnének az építőipar számára. Az persze még nem tudható, hogy milyen politikai irányelvek mentén születnek az új jogszabályok, ezért felülsúlyozottak a választási körforgástól független, nem ciklikus ágazatokban.

 

Steve Ellis – Emerging Market Debt


A feltörekvő piaci team számára az amerikai elnökválasztás másodhegedűs szerepet játszik a Fed rövid távú intézkedései és az azok által a dollár erejére gyakorolt hatások mögött. A mindkét jelölt által hangoztatott protekcionista retorika ugyanakkor komoly lefelé mutató kockázatot jelent a feltörekvő piacokra nézve, mivel az elmúlt húsz évben ezek növekedésének jelentős része a kereskedelmi korlátozások feloldásának és a tőkepiacok globalizálódásának volt köszönhető. A protekcionista tervek fő vesztese Mexikó lehet, és a NAFTA újratárgyalására vonatkozó fenyegetések hatására máris romlott a peso teljesítménye. Ha nem sikerül ratifikálni a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodást (TPP), az komoly károkat okozhat a délkelet-ázsiai országoknak, például Vietnámnak és Malajziának. A nyílt sisakos kereskedelmi háború kockázata a Fidelity szerint alacsony, még akkor is, ha a Fehér

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Lengyelország ezért épít kerítést a fehérorosz határon

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát - jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.
2021. 08. 24. 08:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Merkel szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha megpróbálja fegyverként használni Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Kijevben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.
2021. 08. 22. 19:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Moszkva mielőbbi tárgyalásokat sürget az afgán konfliktussal kapcsolatban

Önzésükről lemondva komoly tárgyalásba kell kezdeniük az ország leendő átmeneti koalíciós kormányáról az afganisztáni konfliktusban szembenálló feleknek - jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Az Egyesült Államok evakuálja a nagykövetség személyzetét

Az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség - még az afgán fővárosban tartózkodó - személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba - jelentette be vasárnap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában.
2021. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
2021. 08. 15. 16:00
Megosztás:

Megemelkedett a koronavírusos esetek száma Obama születésnapi összejövetele után

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották - jelentette a Breitbart News című amerikai lap brit forrásra hivatkozva.
2021. 08. 15. 03:00
Megosztás:

Moszkvába és Kijevbe látogat Angela Merkel

Az orosz és az ukrán fővárosban tesz hivatalos látogatást a jövő héten Angela Merkel német kancellár - jelentették be pénteken Berlinben.
2021. 08. 14. 15:00
Megosztás: