Hírek > Nagy sikerrel zárult a Budapest Ritmo >

Nagy sikerrel zárult a Budapest Ritmo

2016.10.18 13:10
Jövőre ismét lesz Budapest Ritmo. A múlt héten sikerrel lezajlott, első ízben megrendezett világzenei fesztivál folytatása 2017. október 6. és 8. között lesz.
Nagy sikerrel zárult a Budapest Ritmo

A Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében, a Müpában megvalósult világzenei fesztivál beváltotta a hozzá fűzött várakozásokat, ezért született döntés a folytatás mellett. Az első Budapest Ritmo fellépői 28 országból, szakmai résztvevői 36 országból érkeztek a már most a közép-európai régió legjelentősebb világzenei fesztiváljának számító rendezvényre - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
    

Mint írták, a Budapest Ritmón nem csak új projektek, üzletek és barátságok születtek, a rendezvény friss zenéket is ihletett: a dél-koreai Duo Bud két dalt írt Budapestről (Budapest és Hidak címen), a norvégiai számi és magyarországi zenészek kétnapos együttléte 45 percnyi új zenét eredményezett, csakúgy, mint a Balogh Kálmán és Lukács Miklós közös munkája két egyiptomi zenésszel, Tarek Andallah-val és Adel Shams El-Dinnel.
    

A Budapest Ritmón az október 13-i ünnepélyes megnyitó után, amely Bartók Béla örökségére épült, három napon át négy színpadon szólt a zene. A műfajok között helyett kapott az elektronika, a népdalok, az underground, a dzsessz, az a cappella, a hangszeres virtuózok és az ősi hangszerek.
    

A külföldi világsztár fellépők között volt mások mellett a török Omar Faruk Tekbilek, az örmény-török duó, Vardan Hovanissian és Emre Gültekin, az osztrák Federspiel, az afrikai dallamokat skandináv dzsesszel párosító Monoswezi, a folk-metált játszó finn Pekko Käppi, a mauritániai Noura Mint Seymali, a bosnyák Amira Medunjanin vagy a kolumbiai Meridian Brothers. A hazai színtérről különleges, közös produkcióval jelentkezett Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika, Both Miklós ukrajnai gyűjtőútja eredményeit mutatta be, zenélt a Babra, a Zűrös, a Karavan Familia és a Góbé.
    

A fesztivál utolsó két napján, október 15-16-án konferencia is zajlott a Müpában, amelyen magyar és külföldi szakemberek, fesztiválok képviselői és kulturális intézmények magukat. Jelen volt a következő évek hat Európa Kulturális Fővárosának képviselője, elhangzott előadás Bartók gyűjtéseiről, a számik népzenéjéről az UNESCO által védett zenei kulturális örökségekről.
    

A norvég EGT Alap támogatásával létrejött számi-roma csereprogram keretében két kultúra kiváló zenészei dolgozhattak együtt.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák