Hírek > A munkavállalók és a munkaadók egyetértésére van szükség a béremelkedéshez >

A munkavállalók és a munkaadók egyetértésére van szükség a béremelkedéshez

2016.11.05 02:00
Varga Mihály reálisnak tartja a bérek 40 százalékos emelkedését 4-5 éven belül, ám hangsúlyozta, hogy ehhez szükség van a munkaadók és a munkavállalók egyetértésére is.
A munkavállalók és a munkaadók egyetértésére van szükség a béremelkedéshez

A nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában pénteken hangsúlyozta, hogy az idén január és augusztus között állami kedvezmény nélkül is 7,5 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Így teljesen reális elképzelés, hogy a következő években, valamilyen kedvezményt, köztehercsökkentést biztosítva még a béremeléshez, négy-öt év távlatában akár 40 százalékkal emelkedjenek a reálbérek.
   
Az érdekképviseletekkel most kezdődnek az egyeztetések, a következő hetekben folytatódó tárgyalások célja, olyan megállapodást kötni, ami a következő évekre biztosítja, hogy ha valaki bért emel, akkor munkaadóként, vállalkozóként ehhez kedvezményt tud igénybe venni. A munkavállaló pedig biztosítékot kap, hogy a következő években a béremelésnek kisebb mértékű munkaadói korlátja lesz.
    

Arról, hogy mindez hogyan érintené a minimálbért, Varga Mihály elmondta: az érdekképviseletek most 10-12 százalékos minimálbér-növelést szeretnének, emellett az úgynevezett garantált bérminimum - a szakmunkás minimálbér - esetében is szeretnének hasonló emelést. A kormány ebben partner lehet, de hangsúlyozta, hogy erről tárgyalni kell, így további részleteket nem árult el.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák