Hírek > Nagy változásokat hoz a minimálbér emelése >

Nagy változásokat hoz a minimálbér emelése

2016.11.17 16:30
A minimálbér paradigmaváltásszerű emelése olyan változásokat fog előidézni, amelyekért a szakszervezetek már régóta küzdenek - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornának szerdán.
Nagy változásokat hoz a minimálbér emelése

A szakszervezeti vezető kifejtette: azért paradigmaváltásszerű a javaslat, mert több évre szóló megállapodástervezetet nyújtott be a kormány. Az első két évben el kívánják érni - amit a szakszervezetek is kitűztek maguk elé -, hogy a minimálbér nettó tartalma érje el a létminimum összegét, ami két év múlva 90-92 ezer forint lehet. A minimálbér most 76 ezer forint - jelezte.
   
Hozzátette, a rendszerváltás óta egyszer volt a most javasolthoz hasonló mértékű minimálbér-emelés, az is Fidesz-kormány idején. A járulékcsökkentés részben erősíti a versenyképességet, részben rosta is lesz, hogy piaci árat kell fizetni a munkaerőért - tette hozzá.
   
És Ön jól keres? ITT megtudhatja!

Palkovics Imre szerint az emelésnek bőven megvan a fedezete. A bérek aránya, illetve a lakosság költése 2007-ben a GDP 65 százalékát tette ki, 2010-re aránya 63 százalékra csökkent, most pedig már 57-58 százalék körül van, miközben a foglalkoztatási ráta 7,8 százalékkal emelkedett. Többen dolgoztak, a munkavállalók részesedése a megtermelt jövedelemből mégis csökkent.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák