Hírek > Negyven év óta nem voksolt ilyen kevés kisebbségi amerikai elnökre >

Negyven év óta nem voksolt ilyen kevés kisebbségi amerikai elnökre

2016.11.24 05:00
Negyven év óta nem voksoltak ilyen kevesen az afroamerikaiak és a spanyolajkúak körében egy megválasztott elnökre, mint most Donald Trumpra - derült ki a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvéleménykutató közös vizsgálatából.
Negyven év óta nem voksolt ilyen kevés kisebbségi amerikai elnökre

Elemzők szerint az amerikai társadalom mély megosztottságát tükrözi: Doanld Trump úgy lett győztes, hogy az amerikai feketéknek csak 8, a spanyolajkúaknak 28, az ázsiai amerikaiaknak pedig a 27 százaléka szavazott rá.        

A fekete amerikaiak utoljára George W. Bushra és Ronald Reaganre szavaztak hasonlóan csekély arányban,  de egy százalékkal még akkor is többen.  Mind Bush, mind Reagan azonban sokkal jobb eredményt ért el a spanyolajkú népesség körében: George W. Bush a 35 százalékukat állítota maga mellé, míg Ronald Reagan a spanyolajkúak 34 százalékának támogatását szerezte meg.
   
Ez a megosztottság elemzők szerint magyarázhatja a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportok Trumpot éltető megnyilvánulásait, csakúgy, mint a Trump-ellenes tüntetések hevességétt. Sőt - mint a Déli Szegénység Jogi Központ (SPLC) adatai jelzik - a rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulások gyakoribbá válását is.
    
A Pew kutatóintézet szerint ez a nagy megosztottság vezet a  konfrontációkhoz: legyen szó akár erőszakos utcai összecsapásokról, akár színészek előadás utáni megnyilvánulásairól, mint történt ez a hét végén a Broadway egyik darabjának előadásán, amikor a jelenlévő Mike Pence, megválasztott alelnökhöz fordulva a színészek egyike kiáltványt olvasott fel a leendő Trump-adminisztráció ellen.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák