Hírek > Osztrák államfőválasztás: Nagy kő esett le egész Európa szívéről >

Osztrák államfőválasztás: Nagy kő esett le egész Európa szívéről

2016.12.05 03:00
"A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett" - értékelte az ausztriai államfőválasztást vasárnap este Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.
Osztrák államfőválasztás: Nagy kő esett le egész Európa szívéről

A német alkancellár Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével "nagy kő esett le egész Európa szívéről".
   
Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte "világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal" utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert.
   
Martin Schulz a Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson "a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége".
   
Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok "világos Európa-párti üzenetet" küldtek a világnak.
   
Az FPÖ "a félelemre és hazugságokra" építette kampányát, és "kudarcot vallott" - tette hozzá Manfred Weber.
    

A CSU-s politikus kiemelte: "szembe kell szállnunk a populistákkal és le kell lepleznünk őket".
   
A német Zöldek társelnöke, Simone Peter szerint Alexander Van der Bellen győzelme azt mutatja, hogy "meg lehet állítani a jobboldali uszítókat".
   
Továbbra is ki kell tartani a "kozmopolita Európa" mellett - emelte ki Simone Peter Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy az osztrák Zöldek egykori társelnöke választási győzelmének napja "jó nap Ausztriának és Európának".


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák