Hírek > Inkább lemond Manuel Valls francia miniszterelnök, majd indul az elnökválasztáson >

Inkább lemond Manuel Valls francia miniszterelnök, majd indul az elnökválasztáson

2016.12.06 14:00
Manuel Valls francia miniszterelnök bejelenti, hogy lemond, és indul a jövő évi elnökválasztáson - közölte a francia miniszterelnöki hivatal.
Inkább lemond Manuel Valls francia miniszterelnök, majd indul az elnökválasztáson

 A közlemény szerint a kormányfő 18.30 órakor a Párizshoz közeli Evry városának polgármester hivatalában tart beszédet. Manuel Valls sokáig a város polgármestere és nemzetgyűlési képviselője volt.
    

A miniszterelnök környezete megerősítette, hogy Manuel Valls azt fogja bejelenteni, hogy elindul az elnökválasztáson. Jelöltsége azóta nem kétséges, hogy Francois Hollande francia államfő csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra egy második mandátumra.
    

A kormányzó Szocialista Párt január 22-én és 29-én rendezi meg két fordulós elnökjelölt-állító előválasztását.
    

Már hét politikus jelezte, hogy részt vesz a szocialisták megmérettetésén. Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás első fordulójában állnak rajthoz, ezáltal több baloldali jelölt is megmérkőzik majd az egy hete konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.
    

A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Valls a baloldali előválasztás esélyese; a szavazatok 24 százalékára számíthat.
    

A jelenlegi felmérések szerint viszont az elnökválasztáson Vallsnak nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába.
    

Francois Hollande államfő és Manuel Valls kormányfő a szokásoknak megfelelően hétfőn munkaebéden egyeztet az Elysée-palotában, amelynek várható témája a 2014 márciusban kinevezett miniszterelnök távozása lesz.
    

A francia sajtó szerint több kormánytag neve is felmerült Valls utódaként a kormányfői székben, köztük Bernard Cazeneuve belügyminiszteré, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszteré és Marisol Touraine-é, aki az egészségügyi tárcát irányítja.
    

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák