Viszik mint a cukrot, a neve: nyugdíjbiztosítás

Az idei év első felének végére az MNB adatai szerint közel 153 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kötöttek az ügyfelek, ez a szám az év végére 200 ezer fölé is emelkedhet. A közel három éve elérhető termékkör népszerűségét több tényező is erősíti: miközben a lakosság egyre szkeptikusabb jövőbeli nyugdíjának mértékét illetően, ma már minimális, akár 1 százalék alatti TKM-mel is hozzájuthat a piacon adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosításhoz.

Viszik mint a cukrot, a neve: nyugdíjbiztosítás

Egyre többen ismerik fel, hogy hosszabb távon az állami nyugdíj már nem lesz elegendő

Az UNION Biztosító 25 és 54 év közöttiek körében végzett 1100 főt érintő felmérése szerint a lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elegendő a megélhetésre. A válaszadók átlagosan a fizetésüknek mindössze 55 százalékára várják a jövőbeli nyugdíjuk mértékét – ugyanezt 2013-ban még 63 százaléknyira becsülték. Minél fiatalabbak a válaszadók, annál kevésbé számítanak a megfelelő mértékű állami gondoskodásra: míg a 45-54 év közöttiek átlagosan 59 százalékos mértéket valószínűsítenek, a 25-34 éves korosztály esetében ez az arány mindössze 51 százalék.

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Én mikor mehetek majd nyugdíjba?


Kevesen érik el a kedvezményplafont

A nyugdíjbiztosítási befizetések után adójóváírás jár, melynek mértéke az adott évi befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint. Ehhez azonban éves szinten 650 ezer, azaz havi szinten átlagosan 54 ezer forintot kellene befizetni a számlára, amit az UNION felmérése szerint a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka engedhet meg magának. Az MNB statisztikái is azt támasztják alá, hogy az ügyfelek messze nem használják ki a teljes adókedvezményt: átlagosan évi 200 ezer forintot fizetnek be nyugdíjbiztosítási számlájukra, amelynek nyomán a következő évben 40 ezer forintos adójóváírásra jogosultak.

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Mennyi adójóváírás jár nekem éves szinten?

 

Igen széles a választék

„A nyugdíjbiztosítás ma a biztosítási piac egyik húzótermékének számít: míg 2014 végén 70 ezer, a tavalyi év végén pedig közel 120 ezer, addig az idei év felére már mintegy 153 ezer ilyen biztosítási szerződés szerepelt a biztosítók állományában – tájékoztat Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. – Jelenleg mintegy 80 különböző nyugdíjbiztosítási konstrukció létezik a piacon, minden életbiztosítással foglakozó biztosító termékpalettáján legalább 2-3 féle ilyen termékkel találkozhatunk.”

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Mennyit nyerhetek összesen az állami támogatással?

 

A nyugdíjbiztosítás immár tisztán online módon is elérhető

Nem csupán a szigorodó szabályozás, hanem a nyugdíjbiztosítási piacon jelen lévő éles verseny is folyamatos termékfejlesztésre ösztönzi a biztosítókat. Egyre szélesebb kör, a 45 év alattiak közül pedig szinte a teljes korosztály otthonosan mozog már az interneten, ezért kézenfekvő, hogy az idei év végi kötési időszakban már olyan termékekkel is találkozhatnak az érdeklődők, amelyeknél mind a szerződéskötés, mind a díjfizetés és kapcsolattartás a világhálón zajlik. Ennek eredménye kiemelkedően kedvező TKM lehet, amit tovább erősíthet, hogy e termékekhez újszerű költségstruktúrák is kapcsolódhatnak: az UNION online nyugdíjbiztosítási terméke például a lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan a futamidő elején számít fel egy szerződéskötési díjat, ezzel az összes, a szerződést érintő költséget az egész, akár 20 éves futamidőre rendezettnek tekinti.

 

Az idei adójóváírás feltételei

Az erre az évre járó maximum 130 ezer forintnyi adókedvezmény kihasználása miatt a következő hetekben akár további 10-15 ezer új ügyfél köthet új nyugdíjbiztosítási szerződést – mutat rá Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. – Az adójóváírás megszerzésének azonban több további feltétele is van, melyek közül a legfontosabbak: az idei évre szánt díjat az év végéig be is kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek még karácsony előtt célszerű befizetnie az összeget ahhoz, hogy a tétel az utolsó munkanapig biztosan be is érkezzen. Már a jövő évet érintő további fontos teendő, hogy az szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2016-os befizetés utáni adójóváírási igényt.”

Ennyivel nőtt az átlagnyugdíj Romániában

Romániában 16 százalékkal haladta meg az idei első negyedévben az átlagnyugdíj értéke a tavalyi első negyedévit - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
2021. 06. 14. 15:30
Megosztás:

15.000 Ft sok vagy kevés?

Ha a pénzügyi céljaink eléréséről van szó, tervezni tudunk, de a megvalósítással már lehetnek problémák. Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index* kutatása azt mutatta, hogy minden 12. ember még akkor sem választana valamilyen hosszabb távú megtakarítási formát, ha a jövedelme lehetővé tenné, hogy minden hónapban, rendszeresen félretegyen egy meghatározott összeget. A leggyakoribb indok például, hogy 15 ezer forint túl kevés a megtakarításhoz, pedig már erre is van megoldás.
2021. 06. 04. 17:30
Megosztás:

A nyugdíjcélú öngondoskodás továbbra is fontos a magyar lakosság számára

A koronavírus-járvány kétségkívül kihívás elé állította a magyarokat, jelentős hatást gyakorol a mindennapokra, így a pénzügyekre és megtakarításokra is. A 2020-as OTP Öngondoskodási Index azt mutatja, hogy a lakosság közel felének, azaz 48%-ának kellett hozzányúlnia korábbi megtakarításaihoz a járvány miatt. Biztató azonban, hogy a megpróbáltatásokkal teli időszak ellenére az öngondoskodás nem veszít fontosságából, sőt, az OTP Nyugdíjpénztár 2020-as eredményei szerint a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.
2021. 05. 27. 18:00
Megosztás:

Nőttek az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések

A Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárakhoz 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett tavaly, 3,68 százalékkal több az előző évinél, az egészségpénztári befizetések meghaladták a 44,4 milliárd forintot, 4,74 százalékkal nőttek 2019-hez képest - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke a szervezet csütörtöki online háttérbeszélgetésén.
2021. 05. 13. 17:30
Megosztás:

Jó évet zártak a nyugdíjpénztárak

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul - közölte a Magyar nemzeti Bank (MNB) kedden.
2021. 03. 17. 03:00
Megosztás:

OTP Nyugdíjpénztár: nehéz időkben is stabil növekedés

Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai a koronavírus járvány ellenére sem tévesztették szem elől a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát. A tavalyi évben a legnagyobb hazai nyugdíjpénztárhoz 13 000 új belépő csatlakozott, ami az utóbbi 10 év legjobb eredménye. A befizetések összege pedig részben az innovatív bankkártyás fizetési lehetőségeknek és az online is elérhető szolgáltatásoknak köszönhetően közel 9 százalékkal emelkedett 2019-hez képest.
2021. 03. 03. 13:00
Megosztás:

Pénzügyileg nem eléggé tájékozottak a fiatal felnőttek

Egy felelősségteljes, de pénzügyileg nem kellőképpen kiművelt generáció képe rajzolódik ki az Aegon kutatásának magyar adataiból a biztosító szerint.
2021. 02. 25. 05:30
Megosztás:

Holnap érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete

Pénteken érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete, amely átlagnyugdíj esetén 37 650 forint többletet jelent - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
2021. 02. 11. 09:25
Megosztás:

Így változott a nyugdíj összege közel 20 év alatt - ábrán mutatjuk a számokat!

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2019 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma
2021. 02. 11. 04:30
Megosztás:

Így emelkedtek a nyugdíjak januártól

Idén januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés a nyugellátásokban; a költségvetési törvény 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re, ennek megfelelően emelték januárban a nyugdíjak mellett a rokkantsági, rehabilitációs, korhatár előtti és egyéb ellátásokat - mondta Farkas András, a nyugdijguru.hu nyugdíjszakértője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2021. 01. 24. 11:00
Megosztás:

Jön a 14. havi nyugdíj - De sajnos nem nálunk..

A lengyelországi minimálnyugdíj összegével egyenlő, vagyis 98,5 ezer forintnak megfelelő 14. havi nyugdíjról szóló törvényt szavazta meg csütörtökön a lengyel parlamenti alsóház, a szejm.
2021. 01. 22. 03:00
Megosztás:

Januári nyugdíj utalása 2021 - sokat kell várni a nyugdíjra

Mikor érkezik meg a 2021 évi első, január havi nyugdíja azoknak akik banki átutalással kapják, számlára? És mikorra várhatják a nyugdíjat azok a nyugdíjasok, akik postai úton kapják azt? Miért érezzük azt, hogy a januári nyugdíj olyan nagyon-nagyon messze van mindig?
2021. 01. 10. 04:00
Megosztás:

Jön a 13. havi nyugdíj, de csak fokozatosan

Megkezdi a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését: 2021 februárjában plusz egyheti, 2022-ben további egyheti, 2023-ban ismét további egyheti, 2024-ben pedig már plusz egy teljes havi nyugdíjat kapnak majd a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a Facebook-oldalán.
2021. 01. 02. 20:30
Megosztás:

Támogatást kapnak a 65 év felettieknek a XVIII kerületben

Ötezer forintos utalvánnyal támogatja a kerületben élő 65 év felettieket a XVIII kerület önkormányzata - jelentette be a kerület DK-s polgármestere vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
2020. 12. 14. 05:30
Megosztás:

Mikor kapják meg a nyugdíjasok a vakcinaregisztrációs lapot?

Péntektől kézbesíti a posta mintegy kétmillió nyugdíjasnak a vakcinaregisztrációs lapokat - mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2020. 12. 10. 20:11
Megosztás:

Tovább nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 1469 milliárd forintra rúgott, az egy főre jutó átlagvagyon pedig 3,3 százalékos emelkedéssel 1,37 millió forintra nőtt az idei harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest.
2020. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Hány nyugdíjas van és mennyi az átlagnyugdíjuk?

A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott nyugdíj témájú adatokat áttanulmányozva érdekes számokat és információkat találunk a hazai nyugdíjasokkal és nyugdíjakkal kapcsolatban is.
2020. 11. 17. 07:00
Megosztás:

Mikor lehetsz nyugdíjas a törvény szerint? Kalkulátorral kiszámolhatod

Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor (öregségi nyugdíjkorhatár) elérését követően, meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár. Mindkét jogosultsági feltételnek együttesen kell teljesülnie Magyarországon.
2020. 11. 09. 06:00
Megosztás:

Mennyi pénz kell egy nyugdíjasnak 2050-ben?

Akár már 2050-ben elérheti a 200 százalékot a magyar öregedési index a legfrissebb előrejelzések szerint, vagyis demográfiai változások nélkül sokkal több nyugdíjast kell eltartania az aktív dolgozóknak. A ma 30-59-es korosztályba tartozó magyarok pedig most úgy gondolják, ha elérkezik számukra a nyugdíjaskor, havi 215 ezer forintra lesz szükségük, hogy kényelmesen megéljenek. Ezért is lényeges az öngondoskodás és a kisösszegű, rendszeres megtakarítás mihamarabbi megkezdése - derül ki a biztos jövő elnevezésű K&H kutatásból, mely alapján a társaság a Takarékossági Világnap alkalmából készített összeállítást.
2020. 11. 02. 04:05
Megosztás:

Ennyi pénz kell a nyugodt nyugdíjas élethez!

A magyarok közel hetven százaléka nem számít arra, hogy a kényelmes megélhetéshez elegendő állami nyugdíja lesz, a meglévő életszínvonal fenntartásához pedig átlag 19,8 millió forint megtakarítást kellene felhalmozni a munkával töltött évek alatt – derül ki a SIGNAL IDUNA Biztosító megbízásából készült piackutatásból 2019 végén.
2020. 10. 28. 04:05
Megosztás: