Hírek > Szeptember 24-én dőlhet el minden Németországban >

Szeptember 24-én dőlhet el minden Németországban

2017.01.18 16:00
Szeptember 24-én tarthatják Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást a kormány szerdai ülésén elfogadott javaslata szerint.
Szeptember 24-én dőlhet el minden Németországban

 A kormány Thomas de Maiziere belügyminiszter előterjesztésére javasolja Joachim Gauck államfőnek, hogy szeptember utolsó vasárnapjára tűzze ki a Bundestag-választást. A szövetségi elnök rendszerint elfogadja a kormány javaslatát, így várhatóan szeptember 24-én választják meg a második világháború utáni Németország 19. szövetségi parlamentjét.
   

 Tizenhat tartomány közül 15 egyetért a belügyminiszter javaslatával, Berlin viszont ellenzi, mert éppen szeptember 24-én rendezik a 44. Berlin Marathon futóversenyt, amelyen több tízezren vesznek részt, és a verseny miatt le kell zárni a belváros nagy részét, ami megnehezíti a választás lebonyolítását.
    

A Bundestag-választás egyfordulós, egyéni választókerületekre és területi listákra épül. A legutóbbi felmérések alapján az eddigi öt után hét párt szerezhet képviseletet a szövetségi parlamentben. A kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a két párt koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD), valamint a Baloldal és a Zöldek mellett bejuthat az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt, és visszajuthat a liberális FDP.
    

A CDU/CSU támogatottsága 35 százalék körül, az SPD-é 20-22 százalék körül mozog, az AfD 13 százalék, a Baloldal és a Zöldek 10 százalék körül állnak, az FDP pedig 5-6 százalékon, éppen az 5 százalékos bejutási küszöb felett. A jelenlegi erőviszonyok alapján leginkább a nagykoalíció folytatása tűnik valószínűnek.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák