160 millió eurós támogatást kaphatnak a kkv-k

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit InnovFin kkv-garanciaszerződést írtak alá annak érdekében, hogy javítsák az innovatív kis- és közepes vállalatok (kkv-k) és a kisméretű, közepes tőkeerejű (small mid-cap) vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférését nyolc országban. A garanciakeret a Horizon 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram és az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) támogatását élvezi.

160 millió eurós támogatást kaphatnak a kkv-k

A megállapodás lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy bankjain keresztül további 160 millió euró értékű finanszírozást kínáljon az innovatív vállalkozások számára Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában.

A Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában működő bankok az EIF által nyújtott és a Horizon 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogramja által ellenjegyzett garancia támogatását élvezik, míg Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában az európai beruházási terv keretében nyújtják a garanciát.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Ez a megállapodás remek hír az innovatív kisvállalkozások számára a nyolc érintett országban. A további 160 millió euró értékű finanszírozás, amely e megállapodás révén érhető majd el, bizonyítja, hogy a beruházási terv döntő szerepet játszik a Bizottság azon céljának megvalósításában, hogy megadja a kkv-k számára a munkahelyteremtést, az innovációt és a növekedést lehetővé tevő támogatást.”

Az EIF vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert hozzátette: „Ez a több országra kiterjedő kkv-garanciaszerződés jelentős segítséget fog nyújtani a nyugat-balkáni és kelet-európai régiók országainak az innováció és a vállalkozói szellem előmozdításához. Meggyőződésem, hogy az UniCredit bankhálózata ebben a nyolc országban azokat a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat célozza meg, amelyek képesek lesznek a kapott pluszforrásokat növekedésre és munkahelyteremtésre fordítani.“ 

Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője elmondta: „Erősen elkötelezettek vagyunk a közép- és kelet-európai (KKE) kkv-k támogatása iránt. Az új, több országot átfogó garanciakeretnek és kiterjedt hálózatunknak köszönhetően hozzájárulunk az innovatív kkv-k fejlődéséhez a különböző országokban, ahol ügyfeleink könnyebben juthatnak forráshoz és élvezhetik a kedvezőbb árazás előnyeit.“

A megállapodás tükrözi az EU azon elkötelezettségét, hogy minél hamarabb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban.

 

Az EIF 

Az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund – EIF) az Európai Beruházási Bank csoport tagja. Fő küldetése, hogy támogassa az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) azáltal, hogy segíti forráshoz jutásukat. Az EIF kifejezetten ezt a piaci szegmenst megcélzó kockázati és növekedési tőke, garancia- és mikrofinanszírozási instrumentumokat alakít ki és fejleszt. E szerepében az EIF előmozdítja az EU célkitűzéseit, támogatva az innovációt, kutatást és fejlesztést, vállalkozói szellemet, növekedést és munkahelyteremtést. Az EIF-nek az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében végzett tevékenységéről további információk itt érhetők el.

 

Az UniCredit 

Az UniCredit egy erős páneurópai csoport, amely egyszerű kereskedelmi banki modell szerint és teljesen integrált vállalati és befektetési banki szolgáltatásokkal áll egyedülálló nyugat-, közép- és kelet-európai hálózatán keresztül kiterjedt, 25 milliós ügyfélköre rendelkezésére.

Az UniCredit egyszerre kínál helyi tapasztalatot és nemzetközi elérést, világszerte ügyfelei rendelkezésére állva és támogatva őket, példanélküli hozzáférést biztosítva számukra vezető bankokhoz 14 fő piacán és világszerte további 19 országban. Az UniCredit európai bankhálózatába Olaszország, Németország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország tartozik.

 

Az európai beruházási terv 

A beruházási terv az európai beruházások megerősítésére koncentrál munkahelyek teremtése és a növekedés elősegítése céljából. Ezt az új és meglévő pénzügyi források hatékonyabb felhasználásával, a beruházási korlátok megszüntetésével, valamint a beruházási projektek ismertségének növelésével és technikai segítségnyújtással valósítja meg. A beruházási terv máris tud eredményeket felmutatni. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében történő finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások ez idáig várhatóan több mint 164 milliárd euró értékű beruházást indítanak el a 28 tagállamban és több mint 388 000 kkv-t támogatnak. 2016. szeptember 14-én az Európai Bizottság javasolta az EFSI kiterjesztését tartalékai növelése, futamidejének meghosszabbítása és hatásainak megerősítése útján. A legfrissebb EFSI-adatokat ágazatok és országok szerinti bontásban itt találják. További információhoz látogassák meg a GYIK oldalt.

 

Az InnovFin 

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizon 2020 program által támogatott „Uniós InnovFin finanszírozás innovátoroknak" kezdeményezés keretében jött létre. 25 000 euró és 7,5 millió euró közötti hitelekre nyújt garanciát és viszontgaranciát, hogy ezáltal segítse elő az innovatív kis- és közepes vállalatok, valamint a kisméretű, közepes tőkeerejű (maximum 499 főt foglalkozató) vállalkozások hitelhez jutását. A garanciakeretet az EIF kezeli, és pénzügyi közvetítőkön – bankokon és más pénzügyi intézményeken – keresztül teszi elérhetővé az EU-tagállamokban és a társult országokban. A garanciakeret révén a pénzügyi közvetítőknek az EIF nyújt garanciát a bevont hitelekből keletkező veszteségeik arányos részére.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás: