Hírek > Ázsia és Európa együtt nagy dolgokra lehet képes >

Ázsia és Európa együtt nagy dolgokra lehet képes

2017.01.23 19:30
A világ leghosszabb gazdasági folyosója jöhet létre az európai és az ázsiai piac sikeres összekapcsolásával, a két régió kiegészíti egymást, Európa komoly múltbeli tapasztalattal és magas szintű technológiával rendelkezik, míg Ázsiát a gyors növekedés, az óriási piaci kereslet és a munkaerő széles rendelkezésre állása jellemzi - mondta Tien Kuo-li, a Bank of China Ltd. elnöke az idén negyedik alkalommal megrendezett Lámfalussy-konferencián hétfőn, Budapesten.
Ázsia és Európa együtt nagy dolgokra lehet képes

 A pénzintézet elnöke előadásában elsősorban a Kelet-Ázsiát a Közel-Kelettel, Afrikával és Európával összekötni kívánó, úgynevezett Egy övezet egy út kezdeményezés előnyeiről és eddigi eredményeiről beszélt, kiemelve a beruházások közül a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, amelynek 2017-es befejezése hozzájárulhat Tien Kuo-li szerint ahhoz, hogy Magyarország regionális központtá váljon.
    

Elmondta, az utóbbi három évben több mint 100 ország reagált kedvezően az egymástól elválasztott piacok összekötésére irányuló kezdeményezésre, 56 ország és számos nemzetközi szervezet egyetértési megállapodást írt alá Kínával.     

Európában Magyarország elsőként csatlakozott ehhez a megállapodáshoz, ami nemcsak szimbolizálja a magyar kormány "nagyszerű jövőképét", hanem a két ország elképzeléseinek illeszkedését is mutatja - jegyezte meg az elnök.     

 

Kifejtette: a projekt keretében az utóbbi években pénzügyi kezdeményezések is indultak, létrejött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB), a Selyemút Alap, a tervezettnél sokkal gyorsabb az előrehaladás, amely mindenképpen gazdasági növekedéshez vezet. Rámutatott, hogy 2014 és 2016 között a hét vezető ipari hatalom (G7-országok) reálgazdasági növekedése 1,7 százalékos volt, míg a kezdeményezés vonalában elhelyezkedő Ázsiában, Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában rendre 6,6 százalékos, 3,2 százalékos, illetve 2,7 százalékos volt a gazdasági növekedés, tehát óriási a gazdasági potenciál.     

 

Elmondása szerint az utóbbi három évben a kínai vállalkozások 53 milliárd dollárt, Kína pedig további 279 milliárd dollárt fektett be 61 országban. Ezen felül Kína 700 millió dollárt költött a leginkább szegénységgel sújtott országokra, és fontos hajtóerejévé vált a világgazdaság növekedésének, míg 1980-ban a kínai bruttó hazai termék a világ GDP-jének 2,7 százalékát adta, 2000-re 3,6 százalékát, 2015-re már 15,2 százalékát a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund - IMF) statisztikái szerint. Tien Kuo-li megjegyezte: várakozásaik szerint a kínai gazdaság éves növekedési üteme 6,5 százalékra gyorsul fel.     

 

A bankelnök ugyanakkor jelezte, hogy mindezek ellenére nagyon alacsony jelenleg a beruházási aktivitás Európa és Kína között, az EU külföldre irányuló beruházásainak csupán 6,5 százalékát teszi ki a Kínában befektetett összeg és hasonló a helyzet fordítva is. Ennek oka részben az eltérő szabályozás lehet - mondta Tien Kuo-li, hozzátéve, hogy éppen ezért nagy szükség van a kezdeményezésben részt vevő országok rendszereinek összehangolására is, az infrastrukturális hálózatok és a termelés összekapcsolása mellett.     

 

Mindazonáltal a pénzintézet elnöke kiemelte, hogy a kínai külkereskedelmi volumen növekedési ütemének lassulása ellenére, a bilaterális (kétoldalú) kereskedelmi kapcsolatok Magyarország és Kína között erősödtek, a volumen meghaladta a 8 milliárd dollárt 2016-ban.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák