Magyarország a 41. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésen

Az idei évben negyedik alkalommal adta ki Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) a világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD. Az Adecco Csoporttal és a szingapúri Human Capital Leadership Institute-tal (HCLI) közösen végzett éves felmérés azt vizsgálja, hogy az országok milyen hatékonyan kezelik és kamatoztatják a tehetséget.

Magyarország a 41. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésen

Az idei, negyedik GTCI jelentés témája a „Tehetség és technológia: a jövő munkamódszereinek kialakítása” volt. A jelentés annak alapján hasonlította össze az országokat, hogy azok milyen hatékonyan gondozzák, vonzzák és tartják meg a tehetségeket, és döntéshozóik milyen stratégiát alakítanak ki e téren versenyképességük növelésére.

A 2017. évi jelentés a technológiai változások hatását vizsgálta a nemzetek tehetség szerinti versenyképességére, és rámutat, hogy bár a technológia és a gépek minden szinten kiszorítanak bizonyos mennyiségű emberi munkaerőt, egyben új lehetőségeket is teremtenek. Az embereknek és szervezeteknek alkalmazkodniuk kell az új típusú munkakörnyezethez, ahol a technológiai know-how, tudás, rugalmasság és együttműködés kulcsszerepet játszik, és ahol új vezetési normaként a horizontális hálózatok kiszorítják a hagyományos (vertikális) hierarchiát. A kormány és az üzleti szféra feladata egymással együttműködve kialakítani azokat az oktatási rendszereket és munkaerő-piaci szabályokat, amelyek az új működési módoknak megfelelnek.

A versenyképességi listát 2017-ben Svájc és Szingapúr vezeti. A top 10-ben négy északi állam (Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia) is található.

Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index, a 2017. évi lista első 10 helyezettje


1    Svájc           
2    Szingapúr        
3    Egyesült Királyság          
4    Egyesült Államok            
5    Svédország        
6    Ausztrália 
7    Luxemburg
8    Dánia 
9    Finnország
10    Norvégia   


A felmérésben jó helyezést elért országok számos fontos ügyben sok közös jellemző vonást mutatnak, ilyen például a gazdasági igényeket kiszolgáló oktatási rendszer, a rugalmasságot, mobilitást és vállalkozást támogató foglalkoztatáspolitika, valamint az üzleti és politikai szereplők magas szintű együttműködése.

„A felmérésben résztvevő 118 ország közül Magyarország a 41. helyen végzett. Ez a tavalyi eredményhez képest visszalépés, de egyben új lehetőségeket, irányokat is mutat” – mondta el Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója. „Magyarország viszonylag jól szerepelt a „Szakmai és technikai készségek” dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz képest sikeresek vagyunk a magas szakmai tudással rendelkező munkaerő és iskolázottság tekintetében. Ugyanakkor lemaradunk a „Tehetségek számának növelése” és a „Tehetségek vonzása” dimenziókban, így komoly kihívás lesz a jövőben a versenyképes tehetségek megtalálása és megtartása.”

„Az automatizálás és a mesterséges intelligencia gyors terjedése napjainkban radikálisan, és meglehetősen hirtelen formálja át élet- és munkakörülményeinket egyaránt. Az átmenet viszonylag gyors és rázós lesz, amire a kormányoknak és vállalatoknak is reagálniuk kell. Az oktatási rendszer reformja sürgető, hogy a megfelelő technikai ismereteket, készségeket, és a változáshoz való alkalmazkodás képességét át tudjuk adni” – mondta Alain Dehaze, az Adecco csoport vezérigazgatója. „A munkavállalóknak el kell fogadniuk és át kell venniük az élethosszig tartó tanulás gyakorlatát, hiszen a szakterületek és munkák közötti rendszeres váltás mára alapvetővé vált. A foglalkoztatáspolitikának ugyanakkor ötvöznie kell a munkáltatók rugalmasság iránti igényét a megfelelő társadalmi védőháló kialakításával. Kizárólag együttműködve tudunk megfelelő választ adni ezekre a kihívásokra, és megfelelő munkapiaci helyzetet és prosperitást biztosítani.”  

Sikeres transzformációs változásra leginkább az erős és egészséges ökoszisztémák képesek – nem véletlen, hogy a városok és a kiemelt régiók járnak elöl a tehetség szerinti versenyképesség terén. Pénzügyileg függetlenebbek és magasabb gazdasági növekedési rátával rendelkeznek, jobban tudnak az életminőség javítására koncentrálni, rugalmasabb a döntéshozatali mechanizmusuk és innovatívabbak, mint az általában az adott országra jellemző. A városok tehetség-vonzó képességének mélyebb vizsgálata érdekében idén első alkalommal a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index (GTCI) a városokat is rangsorolta.

A most először elkészített városrangsorban összesen 46 város szerepel – az élen Koppenhága, Zürich és Helsinki végzett. Az első tízben két amerikai nagyváros, San Francisco (4.) és Los Angeles (8.) kapott helyet. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben Sydney (12.) és Szingapúr (19.) végzett a legjobb helyen. A városok tehetség szerinti versenyképességét számos tényező mentén vizsgálták, és az első tíz város mindegyikére jellemző a magas életszínvonal, az összekapcsoltság magas szintje, és a kiváló nemzetközi kapcsolatteremtési és karrierlehetőségek megléte.


GTCI városrangsor, a 2017. évi lista első 10 helyezettje

1    Koppenhága       
2    Zürich        
3    Helsinki        
4    San Francisco        
5    Göteborg        
6    Madrid   
7    Párizs

8    Los Angeles   
9    Eindhoven   
10    Dublin   

Bruno Lanvin, a GTCI jelentés városokról szóló fejezetének szerzője kiemelte: „Noha a most először közzétett városrangsor és kutatási módszere bizonyára sok változáson megy majd keresztül a következő évek során, már most is kiváló betekintést kínál egy olyan világba, ahol a tehetség nem csak országok, hanem városok között is áramlik – gyakran különböző országok városai között. A városok egyértelműen a tehetségért folytatott globális verseny egyik legfontosabb szereplői. A most először készült rangsor azt mutatja, hogy bár a nagyvárosok – mint például San Francisco, Madrid vagy Párizs – jól teljesítenek, a kisebbek – például Koppenhága, Zürich, Göteborg, vagy Dublin – is komoly tényezőnek számítanak. Vannak városok, ahol a tehetséges munkavállalók kiváló karrierlehetőségeket, jó kommunikációs (szélessávú) és közlekedési hálózatot, és magas életminőséget találhatnak saját maguk és családjuk számára.”

A kutatásban szereplő országok eredményeinek elemzése alapján számos hasonlóság rajzolódik ki, amely alapján a következő főbb megállapítások fogalmazhatók meg:

-A technológia és hiperkonnektivitás átalakítja a munkavégzés jellegét és természetét, és a demográfiai, gazdasági és társadalmi tényezőkkel együtt függetlenebb és földrajzilag szétszórtabb munkaerő megjelenését segíti elő. A rugalmasság korunk hívószava. A korábban elterjedt, hagyományos alkalmazotti státusz egyre inkább háttérbe szorul, az USA és Európa aktív népességének már mintegy 30 százaléka független vállalkozóként/ügynökként dolgozik.

-A folyamat túlmutat az egyszerű automatizáláson: nem pusztán technológiai jelenségről van szó. A társadalom, a szervezetek, a karrier, oktatás és munkaerőpiac jelentős átalakulásának vagyunk tanúi. A szervezeti hierarchia ellaposodik és nő a horizontális kapcsolatok szerepe. A tekintélyt és hierarchiát kiszorítja az eredményorientáltság és együttműködés. A multi-karrier modell mára hétköznapivá vált.

-Az igazi tehetségeknek a technikai ismereteken felül kiváló szociális/projekt kompetenciával is rendelkezniük kell, hiszen az innováció egyre inkább az együttműködésből fakad. Mivel a világ, amelyben élünk kiszámíthatatlanul változó, a fiataloknak a kreativitás, problémamegoldás és jó kommunikációs készségek mellett elsősorban meg kell tanulniuk tanulni. Az iskolai tananyagnak gyakorlati ismereteket, projektalapú megközelítést, és gyakornoki lehetőséget is tartalmaznia kell. A multi-karrier modell világában az élethosszig tartó tanulás alapvető követelmény.

-A transzformációs változás fő kihívását az oktatási és foglalkoztatáspolitika jelenti: az oktatási rendszer gyors reformjához, és a munkapiaci rugalmasságot megfelelő szociális védőhálóval egyesítő munkaerő-piaci szabályok kialakításához elengedhetetlen a kormányzat, az üzleti szféra és az oktatási intézmények közötti szoros együttműködés.

-A városokat rangsoroló GCTCI első (béta) verziója bepillantást enged a városok tehetségért folytatott versenyébe. Az első tíz között felülreprezentáltak a kisebb városok (a tízből hét város lakossága nem éri el a 400 000 főt). A legjobban teljesítő városok a méret és lehetőségek optimális kombinációját kínálják, magas életminőséggel, nemzetközi kapcsolatokkal és karrierlehetőségekkel. Kiemelkedik a skandináv városok kiváló szereplése, az első ötben három északi város is található, ahol a tehetség bevonzására és megtartására kialakított stratégiák sikeresnek bizonyultak. 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: