Hírek > Egyedülálló újítással készül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum >

Egyedülálló újítással készül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

2017.02.01 11:00
Megújuló kiállításokkal, új időszaki kiállításokkal és a fegyver-látványraktár megnyitásával is készül a szerdán újranyitó Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM).
Egyedülálló újítással készül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

 Az időszaki kiállítások sorát a Töredékek - Az ostrom utáni Budapest, egy amerikai hagyaték tükrében című fotókiállítás nyitja meg. A látogatók nemcsak a képeken keresztül szembesülhetnek az ostrom utáni budapesti állapotokkal, hanem a bombázások során megsérült tárgyakat, robbanótesteket is szemügyre vehetnek - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.
    

Márciusban, majd ősszel egy-egy játékkiállítással várja a múzeum a családokat. A március 15-én induló Forradalmi Forgatag rendezvénysorozat kiemelt eseménye lesz a Schenk-katonakiállítás. A Schenk Károly budapesti fröccsöntő-mester által készített műanyag figurák - amelyek az 1980-as, 90-es évek népszerű magyar játékai voltak - között megtalálhatók például Mátyás király híres Fekete seregének alakjai vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai.
    

A fegyver-látványraktár május 21-én, a honvédelem napján nyílik meg. A magyar katona, védő- és támadófegyverzetét bemutató tárlaton - négy teremben és az azokat összekötő folyosókon - több száz fegyver lesz látható a 9-10. századtól kezdve napjainkig, az összetett reflexíjtól a modern géppuskákig, gépkarabélyokig, géppisztolyokig. A kiállítás a tervek szerint naponta két alkalommal, tárlatvezetőkkel lesz látogatható.
    

Ősszel, várhatóan szeptemberben nyílik egy másik játékkiállítás, amely a 20. század első felének gyerekjátékait mutatja be. A túlnyomó részt Magyarországon gyártott klasszikus katonai játékokat (katonafigurák, járművek, várak) a korszak történelmi eseményei ihlették. A kamarakiállítást a magyar hadseregben rendszeresített haditechnikai eszközök makettjei teszik teljessé.
    

Kiemelték továbbá, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállításai - köztük a II. világháborút bemutató: Piavétől a Donig című kiállítás, valamint a "... és legördült a vasfüggöny" címet viselő, az 1945-1989 közötti időszakot bemutató tárlat - is megújulnak az idén.
    

Az országban több helyen megtekinthetik majd az érdeklődők az '56 könnycsepp című vándorkiállítást, valamint a 2016-ban a határokon túl is nagy sikert aratott A Doberdó hőse - Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítást. Tavasztól késő őszig az idén is látogatható lesz a Lajta monitorhajó a Parlament előtt - olvasható a HIM tájékoztatásában.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák