Kollégiumi körkép - Nem túl rózsás a helyzet

Az egyetemisták és főiskolások egy részének problémát jelent a lakhatás: kevés a kollégiumi férőhely, több mint 30 százalékos a túljelentkezés, emellett a kiadó lakások bérleti díja pedig az utóbbi két évben jelentősen emelkedett - áll az ingatlan.com elemzésében. Az egyetemeknek ráadásul az egyre nagyobb számban érkező külföldi, köztük amerikai diákoknak is szállást kell találniuk. Ezért a Budapesti Corvinus Egyetem új megoldással próbál kollégiumi férőhelyet biztosítani a külföldi diákoknak: piaci alapon venne bérbe férőhelyeket. Az amerikai diákok havonta 50-60 ezer forintot is fizetnének ezekért a szálláslehetőségekért.

Kollégiumi körkép - Nem túl rózsás a helyzet

Az egyetemre vagy főiskolára készülő középiskolások, valamint a februárban induló félévre készülő hallgatók sincsenek könnyű helyzetben, ha másik városba kell költözniük, és meg kell oldaniuk a lakhatásukat. Ez általános probléma, egyrészt azért, mert a kollégiumi férőhelyek száma bőven elmarad az igényektől. Másrészt a kiadó lakások bérleti díja az elmúlt két évben jelentősen emelkedett az egyetemvárosokban és Budapesten - derül ki az ingatlan.com a beiskolázási döntések apropóján készített összeállításából.

 

Magas albérletárak, kollégiumhiány, amerikai diákok

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az állami kollégiumfejlesztési stratégiában szereplő adatokat idézve azt mondta, hogy 2015-ben a budapesti kollégiumokban 32 százalékos volt a túljelentkezés. Mivel az igények bőven meghaladják a kapacitásokat, ezért több mint 3 ezer diáknak nem jutott férőhely. A budapesti albérletárak emelkedése ugyan januárban megállt, de az átlagos havi bérleti díj így is 130 ezer forint, márpedig ez 3-4 diák között megosztva is többszöröse az állami finanszírozású képzésben részt vevő hallgatók 18 ezer forintos kollégiumi havidíjának.

 

Amellett, hogy a magyar diákok számára is lakhatást kellene biztosítaniuk az egyetemeknek, a hozzájuk érkező külföldi diákokra is gondolniuk kell. Országszerte valamennyi egyetemet figyelembe véve tízezres nagyságrendű a magyar intézményekben tanuló külföldi hallgatók száma. A külföldi diákok, köztük az amerikaiak, jellemzően jó anyagi helyzetben vannak, de az albérlet nem feltétlenül jön szóba náluk. Egyrészt az amerikai diákok megszokták, hogy egy kampuszon laknak, nem pedig külön-külön, lakásokban szétszórva. Az egyetemek pedig a korszerű kollégiumi helyekkel tudják magukat még vonzóbbá tenni. Kijelenthető az is, hogy a külföldi diákok számára történő lakásbérlés nem jelent megoldást az egyetemeknek. Többek között azért, mert több tucat lakás külön-külön történő kibérlése rengeteg adminisztrációval járna, valamint a külföldi diákok döntő része komplex szolgáltatásokkal együtt (takarítás, portaszolgálat, karbantartás … etc.) kívánja megoldani a lakhatását.

 

Új megoldás a piacra lépés

 

A kollégiumhiány miatt a Budapesti Corvinus Egyetemnek is lépnie kellett, mivel az amerikai partneregyetemekről érkező diákok száma fokozatosan emelkedik. Az előző tanévben 90 amerikai diák jött, ebben a tanévben már 120-an voltak, a következő tanévben pedig már 180 diákot várnak majd az Egyesült Államokból. Ráadásul a következő években még szorosabbá válhat az együttműködés az amerikai egyetemek és a Corvinus vagy más magyar egyetemek között, ezért ez a trend várhatóan megmarad.

 

Az érkező amerikai diákok elhelyezését a Corvinus eddig Magyarországon nem megszokott lépéssel igyekszik megoldani: piaci alapon bérelne a kollégiumokra vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő férőhelyeket. “Bár a Corvinus lépése első látásra nem szokványos, a diákok vásárlóerejét figyelembe véve logikus lépés, hiszen egy-egy amerikai diák havonta 50-60 ezer forintot fizetne a férőhelyért. Könnyen lehet, hogy más egyetemek is erre az útra lépnek, mivel a külföldi diákok képesek fizetni ezt a kiadást és így az egyetem is biztosítja számukra a lakhatást, ami jogos elvárás a hallgatók részéről” - értékelte az egyetem lépését Tiringer Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgáz Campusának igazgatója. Hozzátette, a magyar egyetemekre érkező külföldi diákok pedig egy új piacot és lehetőséget jelentenek például többcsillagos szállodáknál alacsonyabb árszintű szállásadóknak, például a hosteleknek. Számukra a külföldi diákok stabil és fizetőképes vendégkört biztosítanak az őszi és tavaszi tanítási hónapokban, ráadásul az idegenforgalmi csúcsidőszakokban - a téli ünnepek idején és nyáron is - hasznosíthatják a szálláshelyeket, ami a nyugat-európai kollégiumoknál is bevett szokás.

 

Hosszabb távon javulhat a helyzet

 

A Budapesti Corvinus Egyetem campusigazgatója azt is elmondta, hogy az egyetem azért keres magánkézben lévő szálláshelyeket az egyre nagyobb számban érkező amerikai diákoknak piaci alapon, mert úgy kell gondoskodniuk a külföldi diákok lakhatásáról, hogy ne szorítsák ki a tanulmányi eredményeik és rászorultságuk alapján az egyetem kollégiumaiba jelentkező magyar hallgatókat.

 

A hosszabb távú kollégiumfejlesztési stratégia eredményeként Tiringer Ákos szerint javulhat a helyzet, a program részeként a Corvinus is épít egy új kollégiumot az egyetem közelében, két meglévő kollégiumot pedig felújít. Az országosan 8 ezer új, színvonalas férőhelyet teremtő kollégiumfejlesztési terv egyik célja, hogy vonzóbbá tegye a magyar felsőoktatási intézményeket a külföldi tanulók körében, 2020-ig 40 ezerre nőhet a külföldi hallatók száma, ami közel duplája a 2013-ban Magyarországon tanuló 23 ezer hallgatónak. Balogh László hozzátette: “A kollégiumi férőhelyek számának növelése és a magántőkéből működtetett kollégiumok elterjedése miatt hosszú távon versenytársat kaphat az albérletpiac diákokra specializálódott része”.

 

 

Kapcsolódó kalkulátoraink:

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlásakor 2017-ben?

Hogyan jutok egyszer én is saját lakáshoz?

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2017-ben?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.
2021. 08. 26. 03:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások, igényelhetők a diákhitelek

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2021. 08. 24. 05:00
Megosztás:

Lesz-e árcsökkenés a lakáspiacon?

Egyre többször hallani, hogy a lakásárak csökkenése megindult, és a közeljövőben akár egy komolyabb recesszió is bekövetkezhet az ingatlanpiacon. Bár a kijelentések igazságtartalmát, és a jövőre vetített jóslatok helytállóságát nehéz megítélni, mégis van több olyan tényező, amely által valamennyire már most ráláthatunk a lakáspiaci folyamatok alakulására. Mind a befektetőket, mind a tulajdonosokat és az első lakásukra vágyókat érdekli ugyanis, hogy mire számíthatnak a jövőben.
2021. 08. 24. 00:05
Megosztás:

Tízezer forinttal nőttek a bérleti díjak több egyetemvárosban

A nyári főszezon áremelkedést hozott az albérletpiacon. A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint országosan 2,7 százalékos volt a havi szintű emelkedés. A kínálati oldalon látható drágulás ellenére az albérletpiacon voltak magasabbak az árak, a mostani bérleti díjak még elmaradnak a 2020 januári csúcsértékektől. Országszerte augusztus közepén közel 19 ezer kiadó lakóingatlanból választhattak a bérlőjelöltek. Budapesten több mint 13 ezer, a megyeszékhelyeken pedig több mint 3600 albérlet szerepelt a kínálatban. Budapesten az átlagos bérleti díj 145 ezer forint volt. A legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Debrecenben, Szegeden és Pécsen 10 ezer forinttal emelkedett a bérleti díj.
2021. 08. 23. 11:00
Megosztás:

Kevesebb örökölt ingatlant adnak el a tulajdonosok

Másfél évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása, a Duna House Barométer adatai szerint, a júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17-18 százalékos arányban keltek el örökölt ingatlanok Budapesten és vidéken, ami 3, illetve 8 százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.
2021. 08. 22. 11:00
Megosztás:

Ideje felkészülni az iskolakezdésre – digitális vagy offline család?

Nyakunkon a szeptember, és hamarosan újra becsengetnek az iskolákban. Idén remélhetőleg már nem az otthoni íróasztal vagy ebédlőasztal előtt kuporognak a diákok, hanem végre az iskolapadot koptathatják. Egy azonban biztos, fel kell készülnie a szülőknek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatásra. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van.
2021. 08. 19. 18:00
Megosztás:

A nyaralókban telelők verik fel az árakat az üdülőövezetekben

Drasztikus áremelkedés zajlik a nyaralóövezetekben a pandémia első hulláma óta, legutóbb a Velencei-tavi ingatlanok drágultak jelentősen, de a Balaton déli partján épült újlakások már jelenleg is kiugróan magas négyzetméterárai is tovább nőhetnek a jövőben. Az árakat a kereslet húzza felfelé: minden üdülőövezet kedvelt célpontja lett a befektetőknek, de nagyon jellemzővé vált az is, hogy a fővárosi, városi agglomerációk helyett inkább nyaralókba költöznek ki az ingatlantulajdonosok – mutat rá az OTP Ingatlanpont friss elemzésben. A nyaralóövezetekben minden ingatlantípus iránt jelentős kereslet mutatkozik, a telkek, felújításra szoruló ingatlanok az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány ellenére is keresettek.
2021. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Amikor az álomból valóság lesz: az első lakás megvásárlásának folyamata

Nem túlzás azt állítani, hogy mindenki életében mérföldkő, amikor hozzájut első saját lakásához. A legfrissebb elemzések szerint Budapesten 26%, vidéken pedig 20% körül mozog az újdonsült lakástulajdonosok megoszlása. De milyen előkészületi lépései vannak a lakáskeresésnek? Mikor jut el odáig a két fél, hogy aláírhatja az adásvételi szerződést? A Duna House szakemberei tisztázzák a folyamatot.
2021. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Kaszálni is lehet az egyetemista gyerek lakhatásán: 8 milliós önerő elég hozzá

Július végén megtudták a felsőoktatásba jelentkezők, hogy melyik egyetemre mehetnek tovább, már csak a pótfelvételizők jövője kétséges. Ez sokak számára jelent új kihívást, hiszen aki nem ott tanul tovább, ahol eddig élt, és nem tud vagy nem akar kollégiumba menni, annak az augusztus az albérletvadászatról vagy a lakásvásárlásról szól. De melyik éri meg jobban? A Bank360.hu elemzői összefoglalták a lehetőségeket egy fővárosi, kétszobás ingatlan példáján keresztül.
2021. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Változatlanul indul a tanév Montenegróban

A megszokott időben, szeptember elsején kezdődik a tanév Montenegróban, a tantermi oktatás 45 perces órákkal zajlik majd - közölte kedden a montenegrói oktatási minisztérium.
2021. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Akár 1,5 évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása

Elveszíteni egy hozzátartozót mindig fájó, és a lelki nehézségek mellett szembe kell nézni egyéb ügyintézéssel, adminisztratív dolgokkal is. Ilyen például – adott esetben – az örökölt ingatlan adásvétele is. A szakértők tapasztalata szerint sokan még családon belül is tabuként kezelik az örökléssel összefüggő témákat és kérdéseket, pedig jobb felkészülni minden jogi és pénzügyi eshetőségre is.
2021. 08. 18. 09:00
Megosztás:

Felkészülés az iskolakezdésre: ismét digitális oktatás vár a magyar szülőkre és diákokra?

A magyar szülők több mint háromnegyede arra számít, hogy a koronavírus 4-ik hulláma várhatóan újabb iskolabezárásokhoz vezet és a diákok ismét visszakényszerülnek a digitális oktatásba, derül ki egy, a MediaMarkt megbízásából készült országos felmérésből. A családok közel egyharmada nem rendelkezik a digitális oktatáshoz szükséges megfelelő műszaki eszközökkel.
2021. 08. 17. 22:00
Megosztás:

Újra berobban az Airbnb?

A korlátozó intézkedések feloldása ismét felpörgetheti a járvány miatt válságba került Airbnb népszerűségét. Így a kényszerszünet után most még inkább felértékelődhetnek a jó áron elérhető, biztonságos szálláshelyek. Az Airbnb-házigazdák számára ezért kiváló segítség lehet a hamarosan Európa-szerte alkalmazható okos ajtónyitó készülék, ami biztonságossá és kényelmessé teszi a vendég- és ügyfélfogadást. A hazai mérnökök által fejlesztett eszközt a Start it @K&H inkubátorprogram startupja, a PhoneIn dobja piacra.
2021. 08. 17. 05:00
Megosztás:

Újabb óvoda felújítása kezdődött el Szegeden

Uniós támogatással, 200 millió forintból újítják fel a szegedi Gyertyámos utcai óvodát, az önkormányzat 2017 óta több mint kétmilliárd forintot fordított ilyen célra, és jelenleg is folyik két másik épület rekonstrukciója - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.
2021. 08. 15. 01:00
Megosztás: