Hírek > Két Stradivari-hangszer is felcsendül a szolnoki szimfonikusok koncertjén >

Két Stradivari-hangszer is felcsendül a szolnoki szimfonikusok koncertjén

2017.02.06 18:30
Egy Stradivari-cselló és egy Stradivari-hegedű hangja is hallható lesz a Szolnoki Szimfonikusok Arcok című hangversenyén február 6-án, hétfőn, a Tisza-parti város Aba-Novák Agóra Kulturális Központjában, a koncerten Baráti Kristóf Liszt-díjas hegedűművész és Várdai István Liszt-díjas csellista is fellép - tájékoztatta a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-t.
Két Stradivari-hangszer is felcsendül a szolnoki szimfonikusok koncertjén

Ignácz Ervin elmondta: a művészek számára az egyik legnagyobb elismerés, ha Stradivarin játszhatnak. Hozzátette: mintegy öt-hatszáz Stradivari-alkotta hangszer van a világon, ebből nagybőgő hat-hét darab, cselló hatvanöt-hetvenöt, a többi hegedű. A hangszerek értéke több millió dollár - jegyezte meg.     

 

A hétfő esti koncerten Baráti Kristóf Liszt-díjas hegedűművész szólaltatja meg az egyik hangszert. A művész több éve birtokolja az 1703-ban készült, Lady Harmsworth nevű hangszert a Stradivari Society (Chicago) jóvoltából. Baráti Kristóf több alkalommal bemutatkozott már hegedűjátékával a szolnoki közönség előtt, nem egyszer karmesterként állt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar élén - közölte az ügyvezető.    

 

Várdai István Liszt-díjas csellista azt a hangszert szólaltathatja meg, amelyet a zenetörténészek eddigi ismeretei szerint Stradivari 28 évesen elsőként készített a műhelyében, 1673-ban - számolt be Ignácz Ervin. A művésznek nem ez az első fellépése Szolnokon, ám karmesterként ezen az esten ismerheti meg a helyi publikum.     

A legendás csellót Ex du Pré-Harrell Stradivarius néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira: a tragikusan fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt Jacqueline du Pré angol csellistára és Lynn Harrell amerikai művészre. A hangszert egy német mecénás vásárolta meg és adta Várdai István csellista számára tartós, meghatározatlan idejű használatra.     

 

Ignácz Ervin elmondta: a hétfő délutáni főpróba is nyilvános.    

 

Antonio Stradivari (Cremona, 1644 - Cremona, 1737. december 18.) olasz hegedűkészítő legjobb hangszereit 1698 és 1725 között készítette. Ezek még tökéletesebbek, mint az 1725 és 1730 között készültek. Az 1730 utáni példányokat - valószínűleg - már a fiai (Francesco és Omobono) készítették. Becslések szerint több mint 1100 hangszert alkotott (beleszámítva a brácsákat, csellókat, hárfákat, viola da gambákat, lantokat és gitárokat). Ezekből 650 maradt fenn, de csak körülbelül 50 maradt meg tökéletesen állapotban.

 

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák